Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Konserwacja podwozia

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Nazwy nie pamiętam, przy mnie był zamawiany środek przesyłka w tym wyniosła 60zl więc poprawka 340zl pierw wszystko było osuszane, ścieranie, następnie dopiero szedł podkład nr 1(pasta jakąś scierna o kolorze miedzi), nr 2(psikane coś srebrne), środek anty korozyjny i zabezpieczajacy(był baaardzo gęsty prawie jak klej więc był mazany) i na koniec warstwa ochronna psikana z pistoletu. Trochę tego poszło, ale za to mam gwarancję że jeśli nie uszkodze w żaden sposób auta to dożywotnio nic się tam nie ma prawa dziać
    Drift podjadę do warsztatu może będą pamiętać co wtedy zamawiali. Wiem że jak im zaproponowałem że mogę kupić chemię w polsce, albo coś typu "hamerajd" to mnie wysmiali i powiedzieli ze jak chce czymś takim na długi okres zabezpieczyć auto to bez żadnej gwarancji później wrzucę fotkę jak wyglądał dół blotnika który był jeszcze fabrycznie zamontowany (według blacharza).
    Pozdro

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał czosnek1802 Zobacz post
    jak im zaproponowałem że mogę kupić chemię w polsce,
    Pozdro
    A w Polsce nie można kupić dowolnego środka???

- - - Updated - - -

Cytat Napisał czosnek1802 Zobacz post
    albo coś typu "hamerajd" to mnie wysmiali
    Pozdro
    Tu się nie dziwię.Bo to świetna farba.Ale na płoty..
    Ciekawe ile aut jeszcze wymazgali tym za co zapłaciłeś.
    Obejrzyj moją w trakcie naprawy.http://www.forum.alfaholicy.org/145_...e_itp_-67.html
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 31-08-2015 o 17:08
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Jaki jest sens zabezpieczać auto antykorozyjnie ja za 2-3 lata pójdzie do żyda..Chyba ze jako gratis dla przyszłego właściciela.Chyba że Ktoś kocha klasyki 155.164 i chce je trzymać pod kocem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał lutek26 Zobacz post
    Jaki jest sens zabezpieczać auto antykorozyjnie ja za 2-3 lata pójdzie do żyda..Chyba ze jako gratis dla przyszłego właściciela.Chyba że Ktoś kocha klasyki 155.164 i chce je trzymać pod kocem
    Planuje jeździć 6-8 lat jeszcze. Więc raczej warto.

Wysłane z mojego GT-I9300
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Ta, ja myślałem że swoim pojeżdżę 2 lata i zmienię. Zaraz minie 3 lata i 4 miesiące, a wiem że będzie mi służyć jeszcze przynajmniej 1,5 roku. Także jak dbasz tak masz bo nigdy nie wiesz

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

beriba dbam o auto az za bardzo .silnik .zawias .hamulce .
    opony.lakier..Konserwacja fabryczna przeżyje to auto.Chyba ze ktoś już dłubał młotkiem i palnikiem.

Fakt zakonserwowałem profile zamknięte i progi choć nie było potrzeby..ale polak tak ma[emoji2]
    Ostatnio edytowane przez lutek26 ; 31-08-2015 o 19:19

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Fakt zakonserwowałem profile zamknięte i progi choć nie było potrzeby..ale polak tak ma[emoji2]
    I to się chwali,bo to jest najważniejsze.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Jaki jest sens zabezpieczać auto antykorozyjnie ja za 2-3 lata pójdzie do żyda..
    Ten tok myślowy sprawia, że w samochodzie montowane są najtańsze podzespoły bo chwilę wytrzyma a po co robić przyszłemu właścicielowi prezent w postaci zadbanego auta.

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    A w Polsce nie można kupić dowolnego środka???

- - - Updated - - -

Tu się nie dziwię.Bo to świetna farba.Ale na płoty..
    Ciekawe ile aut jeszcze wymazgali tym za co zapłaciłeś.
    Obejrzyj moją w trakcie naprawy.http://www.forum.alfaholicy.org/145_...e_itp_-67.html
    Fajnie Ci to idzie, jednak w moim przypadku garaż by mi na takie tańce nie pozwolił hehe, a no i nie chciało by mi się z tym bawić bo pewnie bym coś popsuł

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Dodam coś od siebie. Można spotkać konserwacje u fachowców za 300 zl dosłownie a znam gościa który bierze od 1500 zł w górę. Ale auto robi około 10 dni. Sam jestem na etapie pooprawiania co się da po "konserwacji" u fachowca rok temu o tej porze. Pozaglądałem pod auto parę dni temu i się okazał obraz nędzy i rozpaczy. Niestety pewnie 90% (najmniej) fachowców oferujących to nie wykonuje konserwacji choćby w ułamku należycie. Żeby zrobić to naprawdę porządnie to jest MASA roboty czasu i cierpliwości. Jeśli ktoś chce to zrobić dobrze to ja bym polecił tak:
    1. umyć podwozie i wszystkie zakamarki itd porządnie - zasadnicza sprawa
    2. pozdejmować nadkola osłony wydech oraz to co zasłania nam podłogę i inne elementy podlegające konserwacji
    3. dokładne czyszczenie ognisk korozji, miejsc zdrowych gdzie mamy pewność że wszystko OK oczywiście nie odzieramy z dotychczasowej czy fabrycznej konserwacji
    4. miejsca gdzie nie ma możliwości doczyścić się do gołej blachy - po oczywiście uprzednim odtłuszczeniu wysuszeniu malujemy środkiem reaktywnym na rdzę - np tani jest Cortanin F - niby nie jest zły ale nie mnie oceniać jego faktyczne działanie. Bardzo dobry jest Dinitrol Converust RC 900 ale już kilkakrotnie droższy (posiada też w składzie żywice), naprawdę porządny środek. Nie malujemy takimi środkami zdrowej blachy - tylko miejsca skorodowane. Po tych zabiegach oczywiście wszystko musi schnąć 1 dobę, żeby takie zabiegi miały sens - także już widzimy w tym momencie, że to nie robota na jeden dzień.
    5. sensownym moim zdaniem rozwiązaniem jest w następnej kolejności podkład epoksydowy - wszystko wyschnięte po poprzednich działaniach odtłuszczone, osuszone malujemy podkładem - zarówno miejsca oczyszczone do zdrowej blachy jak i te które skorodowane które uprzednio malowaliśmy środkami reaktywnymi - i znów wszystko musi wyschnąć najlepiej 24 h minimum
    6. Dopiero w 3 kolejności nanosimy strukturę ochronną do konserwacji

To tak w skrócie każdy może oczywiście się nie zgodzić moim zdaniem jest to już w jakimś stopniu przyzwoite rozwiązanie. I tak w skrócie opisane. Jak się to robi dokładnie wszystko schnie tyle ile ma schnąć, czasem kładzie się więcej niż jedną warstwę np podkładu jak kto oceni sytuację. Także kilka dni musi strzelić dlatego też widać jak to może być zrobione u fachowca który np obiecuje oddać auto wieczorem
    Ostatnio edytowane przez kiler_911 ; 08-09-2015 o 22:44
    -> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-

--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
    --- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---

www.cinsoft.pl