I czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak najsprawniej wyczyścić egr?
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
I czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak najsprawniej wyczyścić egr?
EGR zaślep choćby kawałkiem wyciętym z puszki po piwie (do sprawdzenia wystarczy), sprawdź cały dolot, czy nie ma gdzieś dziury, czy turbo sprawne i co pokazuje komp, jakie wartości przepływka daje... zloguj to np mes'em (fejs to elm za pare zł).
Egr zaslepic bezpośrednio za kolektorem wydechowych??
Egr zaslepiony. Mam pytanie. Co to za "korki" w głowicy obok świec zarowych? Bo jeden mi się dźwiga podczas pracy silnika i ucieka mi nim ciśnienie.
W głowicy czy w kolektorze ssącym? Klapy wirowe. Od tego trzeba w ogóle zacząć robotę. Trzecia strona, a jeszcze nikt tego nie napisał? To jest podstawowa rzecz obok EGR do sprawdzenia w 159. Turbina nawet dogorywająca nie da takich objawów o których pisałeś.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...mpleksowo.html
Do wyjęcia kolektor ssący, do usunięcia klapy wirowe, do zaspawania (lub w inny sposób do zatkania) otwory po klapach. EGR pozostawić zaślepiony i auto odżyje. Zrobisz przy okazji rozrząd i pakiet startowy w 100% wykonany.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 27-10-2015 o 14:01
W kolektorze. Jedną jest luzna. Przy pracy silnika 3 od lewej wypycha na zewnątrz aż słychać świst.
Czy to powodowaloby nadmierne kopcnie?
Jest właśnie. Zdjecia wyżej
Jest DPF? DPF jest pod autem, a nie pod maską, na zdjęciach tego nie widać. Wróżę z fusów i widzę, że po zrobieniu kolektora ssącego i całkowitym zaślepieniu EGR (zaślepką bez dziur) auto odzyska wigor i kulturę pracy. Turbina skoro leje olejem to pewnie będzie wymagała kiedyś zajęcia się (tutaj trzeba ocenić stan, ale nie przez internet, moim zdaniem pożyje jeszcze). Najpierw napraw najpoważniejszą usterkę, potem szukaj kolejnych.