Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: Wycena Auta

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar PePeline
    Mieszka w
    Rembertuff
    Auto
    159 SW

Domyślnie

kupowanie auta i płakanie ile to nie kosztuje jego eksploatacja jest żałosne... tym bardziej Alfy w dieslu (zresztą to dotyczy wszystkich diesli)

albo trzeba kupić Golfa gdzie wszystko jest po 10 zł albo kartę miejską/wiejską i nie płakać. A zaoszczędzone środki przeznaczyć na inne sprawy.

Sorki ale nie wytrzymałem

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mamel Zobacz post
    Ceny części są wysokie? Ja tam się nie zgdzam Porównanie mam do innych aut i nie twierdze, że części są turbo tanie, ale nie są też jakoś bardzo drogie - w końcu to fiat
    dokładnie - w porównaniu do BMW serii E9x są nawet powiedziałbym - zachęcające . (no może oprócz ceny filtra paliwa ).

Także jak jeszcze spadną trochę ceny elementów zawieszenia to eksploatacja 159 to jest nic ciężkiego

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Podpisuje się pod tym

Użytkownik Świeżak Avatar altexperte
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V oraz 166 JTD 2.4 10V

Domyślnie

Zgadza się panowie. Ja kupiłem 159 SW 2008 r za 20 tys, w stanie "za tą cenę można nawet brać" - przebadałem ją w ASO i u znajomego mechanika i wiedziałem że drugie tyle wejdzie mi w pierwszym lub dwóch pierwszych latach eksploatacji. Wiedziałem to bo porównywalne wyposażone auta u Tomka_KRK na auta.pl kosztowały koło 38 - 40k za ten sam rocznik. Innymi słowy wiedziałem skąd bierze się cena i byłem psychicznie nastawiony na powolne remonty "a to tego a to tamtego".
    Po roku użytkowania - dołożyłem spokojnie 10k. Jeżeli nie dołożę drugiego tyle w tym roku - będę super zadowolony bo znaczy się - udało się oszczędzić.

Te auto są kosztowne i tyle a swoje przebiegi i lata też mają.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Części są dość drogie, a zamienników wielu nie ma. Obudowa filtra powietrza do 159 (kawałek plastiku z uszczelką + filtr) - 850zł (do Giulietty 350), podnośnik tylnej szyby (straszne badziewie, kruchy plastik, stąd pęka wielu ludziom), 750zł, felga aluminiowa 18" podkowa 1szt 2300zł (bez dekielka), wiązka do klapy bagażnika sedan ok 800zł (ze 4 wtyki + 1m długości, z 10 kabli), czujnik poziomowania xenon - ok 500zł (potencjometr w plastikowej obudowie), wąż turbo + 4 węże układu chłodniczego (kuny zeżarły) zapłaciłem coś ok 1100zł, trójnik do instalacji sprysków świateł ok 100zł, nadkole przednie plastikowe 450zł i tak by można było wymieniać. Wiele z tych części mogłoby kosztować 2-5 razy mniej, po prostu liczą sobie za to że auto jest bardziej niszowe i nie ma zamienników.

Piszesz że nie drogie bo fiat. OK, halogen do 159 ma dodatkowo wyprofilowane szkło względem halogenów z bodajże Cromy/Punto/156 ten sam producent (Trust), ten drugi też pasuje tylko minimalnie inaczej wygląda, cena wersji do 159 parę lat temu była 250zł a tego drugiego 50zł. Zakładałem te tańsze.
    Porownaj sobie te ceny do cen tych elementów np. w BMW czy Audi.
    Dla przykładu, postojowki do e90 - 130zl/szt.

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie Wycena Auta

To nie lepiej kupić auto za 40k i mieć w pompie abonament u mecha?
    Ja jeżdzę tanim autem bo na drogie mnie nie stać. A wziąć auto za 20 żeby włożyć 20 w remont to dla mnie głupota. Lepiej wziąć za 40 od razu i mieć spokój, bo nikt mi nie wmówi ze w
    aucie za 40k padnie to samo i tak samo szybko, co w tym za 20k.
    No chyba ze mamy za dużo czasu, albo chcemy sąsiada w oczy kłuć.
    Ostatnio edytowane przez Marcin_M ; 09-01-2016 o 15:52

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    To nie lepiej kupić auto za 40k i mieć w pompie abonament u mecha?
    Ja jeżdzę tanim autem bo na drogie mnie nie stać. A wziąć auto za 20 żeby włożyć 20 w remont to dla mnie głupota. Lepiej wziąć za 40 od razu i mieć spokój, bo nikt mi nie wmówi ze w
    aucie za 40k padnie to samo i tak samo szybko, co w tym za 20k.
    No chyba ze mamy za dużo czasu, albo chcemy sąsiada w oczy kłuć.
    A tam glupota od razu...kupujesz za pol ceny i liczysz na solidnosc marki

Jezdzilem za okazjami... i szybko przestalem, bo nawet nie bylo co wsiadac.
    Kupilem swoja 159 za chyba maksymalna cene rynkowa z 6 m-cy gwarancji(niewykorzystanej) i nie zaluje.
    Finansowo byc moze wielu z tych co kupilo okazje wyjdzie lepiej, ale auto ma jezdzic codziennie a nie stac u mechanika.

Co do Kolegi, ktory dopiero kupil 159 i chce sprzedac, to troche panikujesz chyba no chyba, ze sprzedasz i nie planujesz kupic auta i swiety spokoj z wydatkami to rozumie. Kazdy ma swoje priorytety i moze zmienic zdanie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Porownaj sobie te ceny do cen tych elementów np. w BMW czy Audi.
    Dla przykładu, postojowki do e90 - 130zl/szt.

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka
    BMW i Audi jednak są jednak powiedzmy o pół klasy wyżej pozycjonowane, choćby to widać po cenie nowego podobnie wyposażonego auta (kiedy jeszcze produkowali 159, bo dziś nie ma czego porównywać)

Moje zdanie jest takie, że wiele części dedykowanych tylko do 159/Brera jest jest niewspółmiernie drogich (do jakości - choćby podnośniki szyb, czy stopnia skomplikowania - obudowa filtra), co nie zmienia faktu że mam trzecią alfę i akceptuję wydatki i nie płaczę. Chodziło mi o to w wypowiedzi żeby zanegować co inny kolega napisał, że części są tanie - nie są te dedykowane (bo klocki, tarcze, wahacze, filtry, rozrządy są w cenach OK).

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

A dupa tam, kupiłem auto za 40k i tak dokładam Za ile się nie kupi, do używanego zawsze będzie trzeba dokładać.

I do tych co żyłka im zaraz pęknie. Ja się nie skarżę, ja informuje

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Prawda jest taka, że nikt nie sprzedaje auta igły... i choćbyś nie wiem co robił to nie znajdziesz takeigo auta... no może i znajdziej ale prawdopodobieństwo jest malutkie a i cena jest odpowiednio wysoka. Wychodzi na to, że w KAŻDYM używanym aucie jest coś do roboty i nie ma się co bać. Kolega epsonix robił dużo rzeczy i ma pecha wg mnie dużego, ale tak naprawdę większość właścicieli 159 tych rzeczy nie robiło (no może oprócz szyb). Turbo sie zuzywa i to normalne, że trzeba naprawić, sprzęgło i dwumasa tak samo, m32 to, tak jak wyzej wspomniano, badziewie i ktorys wlasciciel bedzie musiał ją zrobić. Ale zastanówcie się - ile razy za Waszej kadencji te rzeczy będą robione? No najprawdopodobniej raz i spokój - przecież nie będzie to robione co rok. Ceny części w innych markach nie są dużo niższe (nie mówię o wszystkich). Tak dla przykładu - ktoś podał golfa, więc w golfie IV 1.9 TDI 90KM rozrząd jest duuużo droższy niż w alfe. Ja za rozrząd do alfy dałem jakieś 450 (mowa o samych częściach), a do golfa kosztował dużo więcej (nie wiem dokładnie ile ale pamiętam jak mój ojciec płakał, że ona ma do golfa taki drogi a ja do alfy miałem taki tani), więc nie przesadzajmy Turba macie wszędzie raczej podobne ceny. Koło dwumasowe do starej toyoty kosztuje około 2tyś (samo koło, bez sprzęgła). Takie rzeczy jak oleje i filtry (oprócz paliwowego) przecież są na tym samym poziomie, co wszędzie No a jak padną jakieś pierdoły, które właśnie u kolegi epsonix padły, to już jest niestety pech Nie ma co płkać, alfa nie jest bardzo droga w utrzymaniu, ani też bardzo tania - to przeciętne auto i tyle. A dla założyciela tematu - naprawiaj i ciesz się furą! Ja po Krakowie jeżdżę alfą... tam jest dopiero dramat z drogami a jakoś szczególnie nie mardzę, po prostu trzeba uważać

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Cytat Napisał mamel Zobacz post
    Prawda jest taka, że nikt nie sprzedaje auta igły... i choćbyś nie wiem co robił to nie znajdziesz takeigo auta... no może i znajdziej ale prawdopodobieństwo jest malutkie a i cena jest odpowiednio wysoka. Wychodzi na to, że w KAŻDYM używanym aucie jest coś do roboty i nie ma się co bać. Kolega epsonix robił dużo rzeczy i ma pecha wg mnie dużego, ale tak naprawdę większość właścicieli 159 tych rzeczy nie robiło (no może oprócz szyb). Turbo sie zuzywa i to normalne, że trzeba naprawić, sprzęgło i dwumasa tak samo, m32 to, tak jak wyzej wspomniano, badziewie i ktorys wlasciciel bedzie musiał ją zrobić. Ale zastanówcie się - ile razy za Waszej kadencji te rzeczy będą robione? No najprawdopodobniej raz i spokój - przecież nie będzie to robione co rok. Ceny części w innych markach nie są dużo niższe (nie mówię o wszystkich). Tak dla przykładu - ktoś podał golfa, więc w golfie IV 1.9 TDI 90KM rozrząd jest duuużo droższy niż w alfe. Ja za rozrząd do alfy dałem jakieś 450 (mowa o samych częściach), a do golfa kosztował dużo więcej (nie wiem dokładnie ile ale pamiętam jak mój ojciec płakał, że ona ma do golfa taki drogi a ja do alfy miałem taki tani), więc nie przesadzajmy Turba macie wszędzie raczej podobne ceny. Koło dwumasowe do starej toyoty kosztuje około 2tyś (samo koło, bez sprzęgła). Takie rzeczy jak oleje i filtry (oprócz paliwowego) przecież są na tym samym poziomie, co wszędzie No a jak padną jakieś pierdoły, które właśnie u kolegi epsonix padły, to już jest niestety pech Nie ma co płkać, alfa nie jest bardzo droga w utrzymaniu, ani też bardzo tania - to przeciętne auto i tyle. A dla założyciela tematu - naprawiaj i ciesz się furą! Ja po Krakowie jeżdżę alfą... tam jest dopiero dramat z drogami a jakoś szczególnie nie mardzę, po prostu trzeba uważać
    Święta słowa popieram w 100%
    Alfa wyglądem bije wszystkie inne, wzbudza zazdrość u innych i złość jednocześnie bo strach im nie pozwolił jej kupić. Części będą przeważnie tańsze jak jest dużo odbiorców.Raczej normalne niestety że np. osłona filtra jest masakrycznie droga bo dostępna tylko w ASO bo raczej bardzo rzadko się to psuje, więc zamienników brak i ASO kasuje jak za zboże. W innych autach też się znajdzie masa części bardzo drogich choć nie powinny takie być i tyle.
    Ostatnio edytowane przez krzystof ; 09-01-2016 o 21:48