Nigdy nie jeździłam GT JTS z przebiegiem ok. 70kkm, jeździłam jeden dzień 156JTS, krajową, niemalowana, z lekkim wgniotem chyba na błotniku. Nie jeździłam, ale długo myślałam, wierzyłam, że jeżdżę taką GT. Potem, wyskoczył królik z kapelusza i mi coś powiedziałPatrzyć na to, czego nie widać, nie tylko o parametry mi chodziło… Mniejsza z tym, to dla mnie nie ma żadnego znaczenia. Lubię ten samochód i od 7 lat mnie w sumie nie zawiódł. Mogę dojechać na kołach wszędzie, gdzie chcę. Owszem udało się uzyskać parametry pracy silnika zbliżone do w/w 156JTS, po jakiś 2 latach napraw nietestowych (koniecznych) == patrz zalecanych przez warsztat, w którym i Ty serwisowałeś GT, i po kolejnych ok. 2 latach wymian testowych, patrz == nie były one konieczne, ale wyprzedziły naturalne zużycie elementów, co uchroniło mnie zapewne przed awariami. A potem rozpuściłam silnik, ale dowiozłam ją na kołach, bez MCSFu. Brała olej, nie czasem, ale permanentnie. Po prostu remont mi się nie udał. I tyle. Nie mogę temu dać rady.
Gdybyś przeczytał wątek, obejrzał logi, wiedziałbyś, a tak, to po prostu jedni malują całe samochody i testują kwestie lakiernicze, a inni badają parametry i sprawdzają w praktyce trwałość różnych elementów. Tam nie ma tombaku. Nie lubię tombaku. Lubię jak białe jest białe, a czarne jest czarneDlatego było warto testować, dla wiedzy. Wiem, mniej więcej po ilu kkm co się zużywa, etc… Tyle, że nie wszystko jeszcze wiem…
![]()
Nie mam zdania, co do tego silnika. Na pewno pomysł na to zasilanie wtrysku w połączeniu z starym osprzętem z TSa, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Do tej strategii jałowego przydałaby się lepsza precyzja, więcej czujników. Tyle, że TSy nie cofają oleju do KS, a JTSy cofają. One mają duże przebiegi, wg mnie jak Ktoś kiedyś napisał jakieś ok. 10kkm trzeba dodać, i tyle. Zwłaszcza do starszych roczników. Do tego GT jest w ogóle mało, więc trafić na super egzemplarz pewnie będzie trudno…
Ale … mam tylko do mechaników, których dotąd spotkałam. Mieli w d… pracę silnika, sond lambda. Jeśli mechanik, który rozebrał kilkanaście JTSów do części pierwszych, jest zdziwiony, że konstrukacja ma dwie pompy paliwa, to nie jest dobrze. Ponieważ nie ma manuala, to nie ma jasno napisane co robić, jak diagnozować. No i za inne niektóre sprawy, ale o tym pisać nie będę.