Czyli w moim też nie ma ?
Hmmm mm ciekawe. Moja jest produkcji 31 marca 2005 a twoja ?
Czyli w moim też nie ma ?
Hmmm mm ciekawe. Moja jest produkcji 31 marca 2005 a twoja ?
Już wiem 2007
Z ciekawości, miałeś usuwane klapy wirowe? Bo właśnie wadą jest to że się urywają i mogą zrobić bałagan.
Ostatnio edytowane przez Lck ; 17-02-2016 o 23:16
Nie miałem, ale z tego co mi mówili w serwisie to ten silnik nie ma klap wirowych bo jest tam plastikowy kolektor. Ale muszę to sprawdzić bo coś mi się nie chce w to wierzyć i wydaje mi się, że kolektor jest plastikowy.
W silnikach z plastikowym kolektorem są klapy i to w nim się urywają.
Dziś w końcu dzwonili do mnie z serwisu i sprawa wygląda tak.
Zdjęli głowicę, okazało się, że niedawno był zakładany nowy EGR i nowe klapy wirowe z resztą pokazywali mi wszystko i rzeczywiście tak to wygląda.
Co do przyczyny tego co się stało to winowajca został znaleziony, po ściągnięciu głowicy w silniku znaleźli blaszkę taką z 0,5x0,5cm ostro zmieloną, najprawdopodobniej jest to urwana klapa wirowa. Podejrzenie jest takie, że klapy urwały się już wcześniej jeszcze jak francuz tym autem jeździł, usunęli z silnika wszystko poza właśnie tą jedną klapą która została i teraz właśnie wpadła i narobiła co narobiła. Co do uszkodzeń, to głowica jest do planowania, wtedy ustali się czy zawory są całe. Sprawdzana została geometria turbiny i wszystko jest na szczęście OK.
Jak głowica wróci z planowania to też będzie jasne czy zawory nie zostały pogięte, liczę że nie.
Też to obstawiałemjak się okazało, że to pasek nie przeskoczył
![]()
Pieprzona ekologia.
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer