Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Temat: [147] większe tarcze i zaciski na tył zamiast fabrycznych

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017

Domyślnie

Płyn hamulcowy wymienia się co 2 lata, a ręczny najpierw dobrze przejrzyj bo Ja nie mam problemu z blokowaniem tylnych kół a tym bardziej na szutrze
    Ostatnio edytowane przez esco1982 ; 15-03-2016 o 18:52
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Linki można podregulować. Może zaciski trzeba przejrzeć?
    Płyn powinno się co 2 lata (ja to robię raz częściej, raz rzadziej). Ja używam płynu ATE SL.6
    Rzadko która firma wszystko robi naj... To, że TRW sprawdza się w zawieszeniu to niekoniecznie tak samo jest w hamulcach.

Jak masz ochotę to poszukaj sobie klocków 'półsportowych' - w nich podane jest współczynnik tarcia (?) wg. którego można dobrać klocek ('miękki/twardy') warto to sobie chociaż z ciekawości poczytać. Te fabryczne też mają jakiś współczynnik, ale nie wiem czy to można gdzieś sprawdzić.
    Odradzam klocki EBC Green Stuff - miałem, na zimnym nie hamują. Źle mi się jeździło na co dzień. Za to tarcze są OK ale chyba dość drogie.
    Wiele osób używa klocków Ferodo DS2500 - do twojego auta to chyba FDS1349.

Jak policzysz koszt dobre tarcze, klocki i naprawa to i tak wyjdzie taniej niż SWAP, bo co zamontujesz w SWAPie? Najtańsze dziadostwo?

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał witkoszczak Zobacz post
    Widzę że masz pojęcie. Więc zapytam jak ma się auto zachowywać z większymi tarczami z tyłu skoro klocek zostanie ten sam przy 276mm ? Sam się nad tym zastanawiam by taki swap uskutecznić ale jak ma to być tylko dla wyglądu to się zastanowię. Bo jak ma lepiej hamować skoro klocek ten sam?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
    Klocek niby ten sam ale jeśli tarcza jest większa to albo klocek będzie brał tylko środkową część tarczy i poza zwiększeniem masy nie resorowanej nic ci to nie zmieni. Nawet jeśli przesuniesz jarzmo tak aby klocek zbierał po rancie tarczy zwiększy się siła hamowania tylnej osi zgodnie z zasadą fizyki i mechaniki siła razy ramię, a że tył auta masz lekki będzie Ci blokowało tylne koła przy mocniejszym hamowaniu załączenie abs-u i w efekcie pogorszenie hamowania. TAKIE JEST MOJE ZDANIE.

Użytkownik Świeżak Avatar witkoszczak
    Mieszka w
    Koluszki
    Auto
    147 JTD 1.9 115km 2002rok

Domyślnie

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    Klocek niby ten sam ale jeśli tarcza jest większa to albo klocek będzie brał tylko środkową część tarczy i poza zwiększeniem masy nie resorowanej nic ci to nie zmieni. Nawet jeśli przesuniesz jarzmo tak aby klocek zbierał po rancie tarczy zwiększy się siła hamowania tylnej osi zgodnie z zasadą fizyki i mechaniki siła razy ramię, a że tył auta masz lekki będzie Ci blokowało tylne koła przy mocniejszym hamowaniu załączenie abs-u i w efekcie pogorszenie hamowania. TAKIE JEST MOJE ZDANIE.
    To w takim razie dlaczego w gt są z tyłu takie hamulce? Skoro pogarszają hamowanie? Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć po co taka ( 276mm) tarcza skoro klocek jest taki sam jak przy mniejszej tarczy. Ja nie powinienem nic przesuwac skoro fabrycznie klocek zbiera środek. Więc jak na moje albo tylko dla wyglądu i hamuje tak samo jak mniejsza tarcza albo faktycznie coś to daje. Ale raczej swap tylnych hamulców nie pogorszy hamowania. I w sumię nadal niewiem

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar dzordzo85
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 150KM Distinctive 2007r.

Domyślnie

Ja to w sumie myślałem W większości dla wyglądu większą i nawiercaną tarczę założyć ale i dla polepszenia ręcznego też lecz nie będę kombinował jak ma się coś złego dziać z hamowaniem i w ogóle

Mieszka w
    Koluszki
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał dzordzo85 Zobacz post
    Ja to w sumie myślałem W większości dla wyglądu większą i nawiercaną tarczę założyć ale i dla polepszenia ręcznego też lecz nie będę kombinował jak ma się coś złego dziać z hamowaniem i w ogóle
    Z tego co wiem w polifcie wymieniasz tylko jarzma na te z Gt i tarcze większe i swap gotowy
    Ja nadal niewiem czy mogłoby być coś nie tak z hamulcami, ponieważ nikt się w tej sprawie nie odezwał kto miał taki zestaw. Narazie to tylko takie gdybanie.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał witkoszczak Zobacz post
    Z tego co wiem w polifcie wymieniasz tylko jarzma na te z Gt i tarcze większe i swap gotowy
    Ja nadal niewiem czy mogłoby być coś nie tak z hamulcami, ponieważ nikt się w tej sprawie nie odezwał kto miał taki zestaw. Narazie to tylko takie gdybanie.

A GT masz takie samo rozłożenie masy?? Jak w 147 ?? Środek ciężkości ?? Stosunek średnic tarcz przód tył (bez przeróbek) ??
    Na suchej nawierzchni pewnie różnica będzie nieodczówalna ale na mokrej lub na śniegu może się okazać decydująca. Trzeba zwrócić uwagę na to że siłą hamowania na przodzie musi być dobrana do nacisku na przednią oś i stosunku do nacisku na tylną, tak aby podczas hamowania środek ciężkości nie przemieszczał się ku górze zmniejszając tarcie i przyczepność opon.
    Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 15-03-2016 o 21:21

Mieszka w
    Koluszki
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    A GT masz takie samo rozłożenie masy?? Jak w 147 ?? Środek ciężkości ?? Stosunek średnic tarcz przód tył (bez przeróbek) ??
    Gt jest lżejsze przynajmniej jtd od jtd 147.
    Gt ma z przodu albo 284 albo 330 ale zawsze z tyłu 276. Więc jednak chyba tak może być że robić swap tyłu na 276? Nieznam się ale tak wnioskuję.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Miałem większe tarcze z tyłu w 156-tce, bo fabryczne były te mniejsze. Nic złego ale też nic dobrego nie odczuwałem. Zmieniałem do kompletu z brembo na przód. Na ulicy i torze sprawowało się dobrze. Żadnego blokowania kół jak koledzy prorokują nie odnotowałem. Zresztą nie może to mieć miejsca, po to mamy korektor hamowania i abs.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Dobra to w takim razie po co Ci ten SWAP ?? Bo jeśli o wygląd chodzi to bynajmniej dla mnie jest on co najmniej nie naturalny.