Płyn hamulcowy wymienia się co 2 lata, a ręczny najpierw dobrze przejrzyj bo Ja nie mam problemu z blokowaniem tylnych kół a tym bardziej na szutrze
Płyn hamulcowy wymienia się co 2 lata, a ręczny najpierw dobrze przejrzyj bo Ja nie mam problemu z blokowaniem tylnych kół a tym bardziej na szutrze
Ostatnio edytowane przez esco1982 ; 15-03-2016 o 18:52
AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6
Linki można podregulować. Może zaciski trzeba przejrzeć?
Płyn powinno się co 2 lata (ja to robię raz częściej, raz rzadziej). Ja używam płynu ATE SL.6
Rzadko która firma wszystko robi naj... To, że TRW sprawdza się w zawieszeniu to niekoniecznie tak samo jest w hamulcach.
Jak masz ochotę to poszukaj sobie klocków 'półsportowych' - w nich podane jest współczynnik tarcia (?) wg. którego można dobrać klocek ('miękki/twardy') warto to sobie chociaż z ciekawości poczytać. Te fabryczne też mają jakiś współczynnik, ale nie wiem czy to można gdzieś sprawdzić.
Odradzam klocki EBC Green Stuff - miałem, na zimnym nie hamują. Źle mi się jeździło na co dzień. Za to tarcze są OK ale chyba dość drogie.
Wiele osób używa klocków Ferodo DS2500 - do twojego auta to chyba FDS1349.
Jak policzysz koszt dobre tarcze, klocki i naprawa to i tak wyjdzie taniej niż SWAP, bo co zamontujesz w SWAPie? Najtańsze dziadostwo?
Klocek niby ten sam ale jeśli tarcza jest większa to albo klocek będzie brał tylko środkową część tarczy i poza zwiększeniem masy nie resorowanej nic ci to nie zmieni. Nawet jeśli przesuniesz jarzmo tak aby klocek zbierał po rancie tarczy zwiększy się siła hamowania tylnej osi zgodnie z zasadą fizyki i mechaniki siła razy ramię, a że tył auta masz lekki będzie Ci blokowało tylne koła przy mocniejszym hamowaniu załączenie abs-u i w efekcie pogorszenie hamowania. TAKIE JEST MOJE ZDANIE.
To w takim razie dlaczego w gt są z tyłu takie hamulce? Skoro pogarszają hamowanie? Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć po co taka ( 276mm) tarcza skoro klocek jest taki sam jak przy mniejszej tarczy. Ja nie powinienem nic przesuwac skoro fabrycznie klocek zbiera środek. Więc jak na moje albo tylko dla wyglądu i hamuje tak samo jak mniejsza tarcza albo faktycznie coś to daje. Ale raczej swap tylnych hamulców nie pogorszy hamowania. I w sumię nadal niewiem
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Ja to w sumie myślałem W większości dla wyglądu większą i nawiercaną tarczę założyć ale i dla polepszenia ręcznego też lecz nie będę kombinował jak ma się coś złego dziać z hamowaniem i w ogóle
Z tego co wiem w polifcie wymieniasz tylko jarzma na te z Gt i tarcze większe i swap gotowy
Ja nadal niewiem czy mogłoby być coś nie tak z hamulcami, ponieważ nikt się w tej sprawie nie odezwał kto miał taki zestaw. Narazie to tylko takie gdybanie.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
A GT masz takie samo rozłożenie masy?? Jak w 147 ?? Środek ciężkości ?? Stosunek średnic tarcz przód tył (bez przeróbek) ??
Na suchej nawierzchni pewnie różnica będzie nieodczówalna ale na mokrej lub na śniegu może się okazać decydująca. Trzeba zwrócić uwagę na to że siłą hamowania na przodzie musi być dobrana do nacisku na przednią oś i stosunku do nacisku na tylną, tak aby podczas hamowania środek ciężkości nie przemieszczał się ku górze zmniejszając tarcie i przyczepność opon.
Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 15-03-2016 o 21:21
Miałem większe tarcze z tyłu w 156-tce, bo fabryczne były te mniejsze. Nic złego ale też nic dobrego nie odczuwałem. Zmieniałem do kompletu z brembo na przód. Na ulicy i torze sprawowało się dobrze. Żadnego blokowania kół jak koledzy prorokują nie odnotowałem. Zresztą nie może to mieć miejsca, po to mamy korektor hamowania i abs.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Dobra to w takim razie po co Ci ten SWAP ?? Bo jeśli o wygląd chodzi to bynajmniej dla mnie jest on co najmniej nie naturalny.