WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Ja widzę że na geometri tyłu ci wogule nie ruszał a są źle kąty ustawione...
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
Jeśli chodzi o klimę,
nabił ci za mało czynnika, do tego modelu ma być 550g nie 460g, ale to oczywiście z dźwiękiem nie ma nic wspólnego, po prostu będzie ci słabiej chłodził, co oczywiście nie zmienia faktu że dał ciała. Jeśli chodzi o dźwięk, to sprawa jest prosta, masz za mało oleju w układzie, zadaj temu panu pytanie ile w tej chwili masz oleju w całym ukł. klimy ? Nie odpowie ci bo nie wie, po wymianie jakiegokolwiek elementu, należy układ całkowicie przepłukać i zalać olej w klasie ZXL100PG, w ilości 130ml. Jeśli tak zrobił w co wątpię i zalał taką ilość oleju w co wątpię, to wielce prawdopodobne, że zawór rozprężny chałasuje, jeśli nie zastosował się do tego co powyżej co zakładam, to każ mu dolać oleju do 130ml, z uwzględnieniem tej ilości którą ci zalał wcześniej.
Tył na pewno nie powinien ci uciekać, absolutnie, sprawna Alfa tak nie ma, szukaj luzów, sprawdź czy sprężyny zawieszenia nie są popękane - częsta przypadłość.
Dwumas, sprzęgło zostaw, skrzynia do roboty.
Najcenniejsza rada :
Zabierz Alfę od mechaników, którzy z tymi samochodami nie mają do czynienia, bo stracisz fortunę i będą ci wmawiać , że alfa tak ma, zapytaj tu na forum o mechaników-forumowiczów z twojego regionu, i tam oddaj. Będziesz cieszył się świetnym samochodem.
Powodzenia
Ok nie wiem czy tu dobre miejsce ale gdyby ktoś znał w okolicach kalisza mechanika od alfy to proszę o namiary.
- - - Updated - - -
Ruszał na pewno bo robił to przymnie nie mógł nawet śrób odręcić ale po wzięciu większego klcza ruszył je. Na kąty też zwróciłem uwagę że nie mieszczą się w normie jutro do nich wpadnę i wyjaśnie sprawę.
Po wydruku widać że nie ruszał, śruby często są zapieczone w tulejach a pewnie tylko nakrętki odkrecil i tyle.
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
Nie robiłem dwumasy bo póki co to nic się z nią nie dzieje. Wiem, o którym gościu z Poznania mówisz - też z nim rozmawiałem. Podbno jak pada dwumas to wtedy skrzynia wiekszych drgań dostaje i padają łozyska, ale nie słyszałem o takim przypadku na forum i chyba jakiegoś większego wpływu ten dwumas nie ma. Zrób 8 łożysk i pewnie bedziesz miał spokoj![]()
159 ze sprawnym zawieszeniem nie ma prawa się źle prowadzić. Mało tego! Nie znam wielu aut, które tak dobrze się prowadzą w serii i dotyczy to nawet 159 z 2,4 pod maską (może poza ciasnymi zakrętami, ale i tak bije na głowę np audi 2,5 TDI).
Jeśli wychodzisz z założenia, że lepiej jest się przyzwyczaić do złego prowadzenia, niż dochodzić przez co tak jest, to ciekawe masz podejście. A test łosia przeprowadziła redakcja Auto Motor und Sport, a ich ciężko posądzać o subiektywizm. Jeśli już to w niemiecką stronę...
Autorowi tematu radzę posłuchać Tomka. "Kilka" 159-ek się przez jego ręce i warsztat przewinęło...![]()
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 16-03-2016 o 19:16
Mam druga 159 i żadnej nie uciekał tył...jak już ktoś wspomniał auto jedzie jak po szynach, jeździłem wcześniej octavia II, 508 i 159 w zakręcie to bajka...z resztą często jadąc do popradu z krk pancerwageny mistrzowie prostej nie dają rady utrzymać tempa w zakręcie na zakopiance.