Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Temat: Moja AR 159 powoli mnie rozczarowuje

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Masz szklaną kulę?
    Taki żart. Jeśli dwumas nie daje objawów zużycia to rzeczywiście bez sensu.
    Dwumasa nie szumi. I tyle.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GoNiuS
    Mieszka w
    Piekary Śl.
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT

Domyślnie

Ja widzę że na geometri tyłu ci wogule nie ruszał a są źle kąty ustawione...
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
    Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

Z tymi tulejami mam rozumieć, zdemontować całkowicie tynie wahacze ale w jaki sposób sprawdzić luzy na tulejach? Tuleje są wymienne czy trzeba całą zwrotnice nową?
    Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Zawór rozprężny do wymiany.

Tuleje zwrotnicy tylnej. Luzy są wyczuwalne dopiero po zdemontowaniu wahaczy z tyłu.

Regeneracja sprzęgła i dwumasówki jest bez sensu. Zrób skrzynię.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Jeśli chodzi o klimę,

nabił ci za mało czynnika, do tego modelu ma być 550g nie 460g, ale to oczywiście z dźwiękiem nie ma nic wspólnego, po prostu będzie ci słabiej chłodził, co oczywiście nie zmienia faktu że dał ciała. Jeśli chodzi o dźwięk, to sprawa jest prosta, masz za mało oleju w układzie, zadaj temu panu pytanie ile w tej chwili masz oleju w całym ukł. klimy ? Nie odpowie ci bo nie wie, po wymianie jakiegokolwiek elementu, należy układ całkowicie przepłukać i zalać olej w klasie ZXL100PG, w ilości 130ml. Jeśli tak zrobił w co wątpię i zalał taką ilość oleju w co wątpię, to wielce prawdopodobne, że zawór rozprężny chałasuje, jeśli nie zastosował się do tego co powyżej co zakładam, to każ mu dolać oleju do 130ml, z uwzględnieniem tej ilości którą ci zalał wcześniej.

Tył na pewno nie powinien ci uciekać, absolutnie, sprawna Alfa tak nie ma, szukaj luzów, sprawdź czy sprężyny zawieszenia nie są popękane - częsta przypadłość.

Dwumas, sprzęgło zostaw, skrzynia do roboty.

Najcenniejsza rada :
    Zabierz Alfę od mechaników, którzy z tymi samochodami nie mają do czynienia, bo stracisz fortunę i będą ci wmawiać , że alfa tak ma, zapytaj tu na forum o mechaników-forumowiczów z twojego regionu, i tam oddaj. Będziesz cieszył się świetnym samochodem.

Powodzenia

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

Cytat Napisał carramba Zobacz post
    Jeśli chodzi o klimę,

nabił ci za mało czynnika, do tego modelu ma być 550g nie 460g, ale to oczywiście z dźwiękiem nie ma nic wspólnego, po prostu będzie ci słabiej chłodził, co oczywiście nie zmienia faktu że dał ciała. Jeśli chodzi o dźwięk, to sprawa jest prosta, masz za mało oleju w układzie, zadaj temu panu pytanie ile w tej chwili masz oleju w całym ukł. klimy ? Nie odpowie ci bo nie wie, po wymianie jakiegokolwiek elementu, należy układ całkowicie przepłukać i zalać olej w klasie ZXL100PG, w ilości 130ml. Jeśli tak zrobił w co wątpię i zalał taką ilość oleju w co wątpię, to wielce prawdopodobne, że zawór rozprężny chałasuje, jeśli nie zastosował się do tego co powyżej co zakładam, to każ mu dolać oleju do 130ml, z uwzględnieniem tej ilości którą ci zalał wcześniej.

Tył na pewno nie powinien ci uciekać, absolutnie, sprawna Alfa tak nie ma, szukaj luzów, sprawdź czy sprężyny zawieszenia nie są popękane - częsta przypadłość.

Dwumas, sprzęgło zostaw, skrzynia do roboty.

Najcenniejsza rada :
    Zabierz Alfę od mechaników, którzy z tymi samochodami nie mają do czynienia, bo stracisz fortunę i będą ci wmawiać , że alfa tak ma, zapytaj tu na forum o mechaników-forumowiczów z twojego regionu, i tam oddaj. Będziesz cieszył się świetnym samochodem.

Powodzenia
    Ok nie wiem czy tu dobre miejsce ale gdyby ktoś znał w okolicach kalisza mechanika od alfy to proszę o namiary.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał GoNiuS Zobacz post
    Ja widzę że na geometri tyłu ci wogule nie ruszał a są źle kąty ustawione...
    Ruszał na pewno bo robił to przymnie nie mógł nawet śrób odręcić ale po wzięciu większego klcza ruszył je. Na kąty też zwróciłem uwagę że nie mieszczą się w normie jutro do nich wpadnę i wyjaśnie sprawę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GoNiuS
    Mieszka w
    Piekary Śl.
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT

Domyślnie

Po wydruku widać że nie ruszał, śruby często są zapieczone w tulejach a pewnie tylko nakrętki odkrecil i tyle.
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
    Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Cytat Napisał scobydo Zobacz post
    A robiłeś coś z dwumasem i sprzęgłem?? Moje nie jest zużyte ale to nie oznacza że jest idealne. Mechanik wyczuł że nie jest igła ale może jeszcze 100tys pociągnie może nie różnie z dwumasami bywa. Ale chodzi mi też o to aby po naprawie skrzyni jeśli dwumasa przejechała 170tys i ma jakieś luzy nie zaczęła psuć skrzyni.
    Nie robiłem dwumasy bo póki co to nic się z nią nie dzieje. Wiem, o którym gościu z Poznania mówisz - też z nim rozmawiałem. Podbno jak pada dwumas to wtedy skrzynia wiekszych drgań dostaje i padają łozyska, ale nie słyszałem o takim przypadku na forum i chyba jakiegoś większego wpływu ten dwumas nie ma. Zrób 8 łożysk i pewnie bedziesz miał spokoj

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał scobydo Zobacz post
    Ruszał na pewno bo robił to przymnie nie mógł nawet śrób odręcić ale po wzięciu większego klcza ruszył je. Na kąty też zwróciłem uwagę że nie mieszczą się w normie jutro do nich wpadnę i wyjaśnie sprawę.
    tył jest faktycznie totalnie rozjechany, kąty pochylenia są bardzo ważne bo wraz z nimi zmienia się "rozbieżność" tyłu. Powinien Ci w ogóle ustawiać te kąty na zatankowanym aucie, w eLearn jest dokładna procedura.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Pewnie Cię nie pocieszę...moja też tak ma. Na początku byłem przerażony, potem zdziwiony, a teraz się przyzwyczaiłem. Nawet stwierdzam, że to jest bezpieczne bo nie jesteś mistrzem zakrętów i bierzesz poprawkę. Widziałem w necie film gdzie Alfa 159 wygrywa w teście łosia z BMW serii 3. Zastanawiam się ile Alfa zaplacila za ten test bo mam takie BMW i nie zgadzam się z tym wynikiem W porównaniu do BMW Alfa prowadzi się jak wóz z węglem.
    159 ze sprawnym zawieszeniem nie ma prawa się źle prowadzić. Mało tego! Nie znam wielu aut, które tak dobrze się prowadzą w serii i dotyczy to nawet 159 z 2,4 pod maską (może poza ciasnymi zakrętami, ale i tak bije na głowę np audi 2,5 TDI).
    Jeśli wychodzisz z założenia, że lepiej jest się przyzwyczaić do złego prowadzenia, niż dochodzić przez co tak jest, to ciekawe masz podejście. A test łosia przeprowadziła redakcja Auto Motor und Sport, a ich ciężko posądzać o subiektywizm. Jeśli już to w niemiecką stronę...

Autorowi tematu radzę posłuchać Tomka. "Kilka" 159-ek się przez jego ręce i warsztat przewinęło...
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 16-03-2016 o 19:16

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Mam druga 159 i żadnej nie uciekał tył...jak już ktoś wspomniał auto jedzie jak po szynach, jeździłem wcześniej octavia II, 508 i 159 w zakręcie to bajka...z resztą często jadąc do popradu z krk pancerwageny mistrzowie prostej nie dają rady utrzymać tempa w zakręcie na zakopiance.