Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Temat: Moja AR 159 powoli mnie rozczarowuje

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 159

Domyślnie Moja AR 159 powoli mnie rozczarowuje

Cześć
    Jestem Szczęśliwym posiadaczem 159 w wyjątkowym kolorze Bianco Polaro rocznik koncówka 2007 8v 115KM sedan
    Ale niestety próbuje w niej usunąć kilka mankamentów lecz nie chce dać za wygraną

1. Dźwięk z Klimy podczas jazdy tzw wiertarka. Okazało się że chłodnica była nieszczelna. Wymieniłem i nabiłem jak maszyna według modelu pokazała 460gram czynnika. Niestety wiercenie trochę odpuściło ale zdarza się że hałasuje, a kiedy miał ją osłuchać mechanik to nagle się wyciszała. A potem gdy na mechanika brakło czasu zaczęła doskwierać. Tego lata poproszę chyba o dobicie 90 gram (do 550gram) czynnika aby sprawdzić czy się wyciszy a jeśli nie to chyba tylko już zostanie wymiana zaworu rozprężnego.

2. Wrażenie że Auto ucieka w bok tyłem gdy tylnie koło wpadnie w dziurę. Na początku wymieniłem przednie opony na nowe następnie geometria ale przez Pana na diagnostyce, który nie zauważyłem że sworznie są wybite chociaż mówiłem mu że coś puka w zawieszeniu, wydałem 100zł na geometrię, która nic nie dała. Ok więc przyszła kolej na wymianę całego przedniego zawieszenia (wahaczy), następnie geometria 3D, ustawienie przodu i tyłu. Pojeździłem kilka dni i próba na dziurach, tył ucieka. W ogóle auto prowadzi się ciężej niż moja firmowa Skoda Fabia z 2009r. Tzn wymaga większego skupienia i boję się nią bardziej jeździć niż innym autem. w załączniku zdjęcie wydruku z geometrii. Pan w warsztacie powiedział że kiedy przejechał się pierwszy raz alfą nie pamięta którą też miał wrażenie że prowadzenie wymaga większego skupienia niż w innych autach, ale właściciel rzekomej alfy, który posiadał już dziewiątą z kolei powiedział mu że alfy tak mają, są wrażliwsze na ruchy kierownicą itd. Nie wiem ale ja wolę się czuć bezpiecznie, niż tłumaczyć sobie że ta marka tak ma. Może Wy się wypowiecie bo niestety ale to moja pierwsza Alfa i inną nie jeździłem.

3. Skrzynia, ciche bo ciche ale drażniące szumy ze skrzyni pojawiające się powyżej 30km/h a gdy docisnę drążek zmiany biegu w przód lub w tym trochę szum się wycisza. Stwierdziłem łożyska skrzyni zawiozę ją do regeneracji do Pana z Poznania ale powiedział mi że należy wymienić dwumas ze sprzęgłem bo na pewno mają luzy co spowoduje znów uszkodzenia łożysk w skrzyni, a według mechaników dwumas wykazuje minimalne zużycie i trochę szkoda mi ładować taką kasę w auto którym przejechałem w ciągu 3 lat jego posiadania 20 tys km. A planuje potrzymać je jeszcze może 5 lat. Co innego gdybym domęczył te kolejne 150tys. i zastanawiam się czy w moim przypadku nie dać koła i sprzęgła do regeneracji.

Proszę doradźcie coś szczególnie w pierwszych dwóch punktach, jeśli nie wyeliminuje tych małych bolączek to się załamię bo więcej Alfy chyba już nie kupie a tak uwielbiam nią mimo wszystko jeździć. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	geometria.jpg
Wyświetleń:	43
Rozmiar:	67.2 KB
ID:	194421

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

a w tej skrzyni lewarek ci lata przy dodawaniu i puszczaniu gazu? Szum masz tylko na 3i4? czy na 1,2,5,6 tez?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

uciekanie tyłu - możliwe że tylne amory, sprężyny? sprawdzić sprawność , wymienić

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Pewnie Cię nie pocieszę...moja też tak ma. Na początku byłem przerażony, potem zdziwiony, a teraz się przyzwyczaiłem. Nawet stwierdzam, że to jest bezpieczne bo nie jesteś mistrzem zakrętów i bierzesz poprawkę. Widziałem w necie film gdzie Alfa 159 wygrywa w teście łosia z BMW serii 3. Zastanawiam się ile Alfa zaplacila za ten test bo mam takie BMW i nie zgadzam się z tym wynikiem W porównaniu do BMW Alfa prowadzi się jak wóz z węglem.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał scobydo Zobacz post
    Cześć
    Jestem Szczęśliwym posiadaczem 159 w wyjątkowym kolorze Bianco Polaro rocznik koncówka 2007 8v 115KM sedan
    Ale niestety próbuje w niej usunąć kilka mankamentów lecz nie chce dać za wygraną

1. Dźwięk z Klimy podczas jazdy tzw wiertarka.
    Można śmiało powiedzieć, ze ten typ tak ma - jak nabijesz dobrze to jest cicho z czasem jak schodzi czynnik to się robi wiertarka.

Uciekający tył na wybojach dziurach to może być objaw tego, że amortyzator nie trzyma. Od razu piszę, że szarpaki nie wykrywają takich wad. Trzeba się przyglądnąć na żywo. Zobaczyć czy nie leje i jak reaguje.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

U mnie powodem wiertarki była zbyt mała ilość oleju w układzie, od 2 lat mam spokój z tym dźwiękiem.
    Czy osuszacz był także wymieniony?

Ja w mojej belli nie zauważyłem tego uciekającego tyłu.
    Ostatnio edytowane przez tomio ; 15-03-2016 o 23:21
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Jeśli chodzi o zawias w 159 to chyba jeździcie innymi autami ja bynajmniej w swojej nawet w ostrym zakręcie przy 100 km nie zauwazylem aby gdzies mi tyl uciekal, wręcz przeciwnie idzie jak po sznurku. Moze masz kiepskie opony z tylu

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Uciekający tył na wybojach dziurach to może być objaw tego, że amortyzator nie trzyma. Od razu piszę, że szarpaki nie wykrywają takich wad. Trzeba się przyglądnąć na żywo. Zobaczyć czy nie leje i jak reaguje.
    Rozumie "leje" sprawdzić czy nie ucieka olej z amora ale jak przyglądać się na żywo?? podejrzewam że z powodu uciekającego tyłu alfa prowadzi się niezbyt dobrze.

Szum na każdym biegu powyżej 30km/h zauważyłem że na 4 przy dodawaniu gazu dodatkowo dochodzi taki dźwięk jak by dwa kable z prądem się zwarły takie trzeszczenie, rok temu trzeszczenie było częstsze ale wymeniłem olej w skrzyni na Suntofluid i ustało. gałka w momencie dodawania gazu trochę zmienia swoje położenie i po puszczeniu gazu też ale nie lata jak to na filmach z youtube cały czas. gdy się ją trzyma to czuć delikatne drżenie ale to chyba jak w każdym aucie.

chłodnica klimy była w komplecie z nowym osuszaczem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pj1812
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa 159 Sportwagon 1,9 jtdm 150 KM

Domyślnie

Co do uciekania tyłu auta to bardzo ważne jest ciśnienie powietrza w kołach. Wielu kierowców o tym zapomina Sprawdzałeś czy masz zgodne z instrukcją?

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Jeśli tył ucieka to sprawdź opony, miałem ten sam problem i po zmianie opon ustało