Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Temat: Szarpanie i problemy z odpalaniem.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Co to w ogóle znaczy "ten typ tak ma"? To by znaczyło, że projektanci świadomie zgodzili się na wadliwe działanie jakiegoś elementu czy elementów. A na to nikt sobie nie może pozwolić, bo przede wszystkim ktoś by musiał wziąć za to odpowiedzialność. A czy normalny człowiek wziąłby odpowiedzialność za bubel?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał ukasz_ukasz Zobacz post
    1. Występuje szarpanie + nierównomierne rozwijanie mocy
    2. Co 20-30 odpaleń, auto po przekręceniu kluczyka na zapłon nie reaguje

Tez mam/miałem.

Szarpanie. Im więcej jeżdżę tym mniej występuje. Ponieważ Julcia jest autem weekendowym, niestety skazana jest na dłuższe postanie. Ale jak ją zabrałem na 2 miesiące do jUKej to nie dość, że zrobiła 7kkm w te 2 miesiące to przestałem zauważać problem. Po powrocie do kraju bywa różnie - niestety poszarpuje czasem. Mniej na ustawieniu manualnym skrzyni. Czy to paliwo, nie wiem - nie przyglądałem się solidnie, ale może zacznę. Tankuje w/g przekonań - zero Sokolenu, więc zostaje Lotos i Ci co biorą z Lotosa (teoretycznie) czyli Statoil. Leje tylko 98, choć poza tym, że może silnik cichszy na biegu jałowym to nie widzę wielu bonusów. Repro szarpania mam proste, tempomant, 50kmph, IV bieg. Nawet ASO obejrzało, mówią, że to może być sprzęgło, bo występuje na niskich obrotach głównie, a niskie obroty to tak jak TCT zmienia biegi.
    Jeżdżę ostatnio w trybie manualnym, nie tylko fajniej ale i nie szarpie Mam jeszcze 4 lata gwarancji, więc jak się coś rozpadnie to się naprawi.

Zapłon, zdarzyło się parę razy, ale w przeciągu dwóch lat to było mniej niż 10 razy. Nawet nie zgłaszałem, bo jak nie ma błędów to nikt nie będzie w tym grzebał.

Jak szarpać zacznie być problematyczne, to spróbuję namówić mechanika na przejażdżkę z podłączonym komputerem, może wtedy coś pokaże (o ile jest taka możliwość, bo próbowałem ten myk w innej marce).

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

A ja, dla odmiany, problemów z zapalaniem nie miałem ani razu.

Natomiast - też potrafię wywołać szarpanie, takie lekkie, ale jednak. Względnie wysoki bieg, równo 2000 rpm, tempomat. I czuć lekkie poszarpywanie. Charakter - jakby coś paliwowego dławiło na chwilkę silnik i puszczało. Raczej nie przy ruszaniu, tylko w czasie jazdy właśnie.

Ale... w zimie, przy dobrych minus kilku, gdy ruszałem natychmiast po odpaleniu (max. sekunda?), potrafił zgasnąć z samego ruszenia (bez gazu). Oczywiście można powiedzieć, że zbyt szybko puszczałem sprzęgło, ale jakoś jak jest cieplej to było ok. Takie uroki

ukasz_ukasz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Roman35 Zobacz post
    Czy szarpanie występuje tylko podczas ruszania czy przy różnych prędkościach?
    Czy nie czujesz, że samochód jest jakby przymulony w porównaniu z innym podobnym (jeśli jeździłeś innym)?
    Szarpanie występuje najmocniej przy jeździe na 1 biegu przy przyśpieszaniu (jakby kończyło się paliwo/była wywalona poduszka silnika itp.; nierównomiernie przyśpiesza) pomiędzy przełączeniem na 2 bieg. Czasami przy przyśpieszaniu pomiędzy 2 a 3. Natomiast na wyższych jest już OK. Trwa to ok. 1-2 od odpalenia (moim zdaniem gdy auto jest na ssaniu). Jeździłem innym - nówką z salonu (przejechane 7 km) - serwis wezwał mnie bym porównał. Dynamika ta sama, lekkie (całkiem miłe ) szarpanięcie przy dynamicznym przyśpieszaniu, ale to od skrzyni - tak samo jak u mnie. Jednak nie było tego mocnego szarpania, rzucania autem tył przód.

- - - Updated - - -

Auto było podłączane podczas jazdy pod kompa - nic nie wykazało. Jutro kolejny raz zostawiam w serwisie.

Nie rozumiem stwierdzenia "ten typ tak ma". Jeśli ma to jest to wada produkcji i trzeba zrobić akcję serwisową. Nie wydajemy pieniędzy na nowe auto, by szarpało i nie odpalało, nawet jeśli jest to mało uciążliwe.

Sprawdzę jeszcze opcję z paliwem. Aktulanie tankuję na Statoil 95. Serwis też zwrócił mi na to uwagę. To co mogę dodać apropos elektryki - po przejechaniu pierwszych 200 km wywaliło mi błąd poduszki pow. pasażera, a następnie przez 2 dni wywalało błąd hill holdera przy zjeżdżaniu w dół do garażu - serwis również tego nie wykrył :/

PS. Czy ktoś orientuje się, co jeśli 2 najbliższe mi serwisy nie potrafią usunąć (zdiagnozować) usterki, czy mam prawo domagać się transportu na koszt gwaranta lub sprzedawcy do innego serwisu, np. do Warszawy, gdzie kupiłem auto?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Też obecnie tankuję 95 na statoilu. Szarpanie nie występuje. Ale Twój Statoil to być może franczyza, gdzie coś jest nie tak z paliwem.
    Jeśli chodzi o transport to raczej nie zapłacą, a jeśli tak to daj znać.
    Można się zarejestrować na włoskiej stronie AR i napisać paszkwil. Niestety strona jest tylko po włosku. Kiedyś nie chcieli mi dać zastępczego auta - grzeczny email do Włoch rozwiązał problem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Btw. temat nie jest nowy, bylo juz o tym na forum... dawno:

http://www.forum.alfaholicy.org/mito...y__julka_.html
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Natomiast - też potrafię wywołać szarpanie, takie lekkie, ale jednak. Względnie wysoki bieg, równo 2000 rpm, tempomat. I czuć lekkie poszarpywanie. Charakter - jakby coś paliwowego dławiło na chwilkę silnik i puszczało. Raczej nie przy ruszaniu, tylko w czasie jazdy właśnie.
    Ja jezdzilem manualna Julka w 2011 przed zamowieniem pierwszej Julki i zdecydowanie nie czulem czegos takiego, ale tez nie szukalem celowo. Musze sie przejechac zatem demowka. Ale np czasem z Carserwisu biore zastepcza Julke z TCT na czas przegladu czy cos i tam tez nie poszarpuje, choc moze dlatego, ze tamta Julka jest jezdzona dosc ostro. Moze Alfa sie upomina o jazde z przytupem? Moja w Anglii nie protestowala, a jezdzila codziennie po 80-100km i to zwawo.

Jednak nie było tego mocnego szarpania, rzucania autem tył przód.
    No to u mnie zdecydowanie nie rzuca samochodem tyl przod.

Nie rozumiem stwierdzenia "ten typ tak ma".
    To jest odpowiedz kiedy nikt nie wie o co chodzi, albo nie ma ochoty sie dowiedziec.

Sprawdzę jeszcze opcję z paliwem. Aktulanie tankuję na Statoil 95. Serwis też zwrócił mi na to uwagę.
    Statoil Statoilowi nie rowny. Teoretycznie Statoil bierze paliwo z Lotosu, ale jak sie to ma w praktyce to nie wiem. W W-wie jest hurtownia paliw na Estrady, wystarczy popatrzec jakich firm tam cysterny przyjezdzaja
    Ale to mi przypomina, ze dawno nie dolewalem Archoila do paliwa. Ostatnio przed wyjazdem Alfa do jUKej, czyli jakies 10kkm temu.

To co mogę dodać apropos elektryki - po przejechaniu pierwszych 200 km wywaliło mi błąd poduszki pow. pasażera, a następnie przez 2 dni wywalało błąd hill holdera przy zjeżdżaniu w dół do garażu - serwis również tego nie wykrył :/
    Ostatnim razem kiedy widzialem blad hillholdera to bylo kiedy padal akumulator. I nie w Alfie a w Grande Punto.

PS. Czy ktoś orientuje się, co jeśli 2 najbliższe mi serwisy nie potrafią usunąć (zdiagnozować) usterki, czy mam prawo domagać się transportu na koszt gwaranta lub sprzedawcy do innego serwisu, np. do Warszawy, gdzie kupiłem auto?
    Podejrzewam, ze nie. Ale zawsze mozna na wycieczke sie wybrac, albo na przeglad. Wszystko zalezy od desperacji
    Ostatnio edytowane przez Imć ; 29-05-2016 o 15:50

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Jest sposób. Pisz do sprzedawcy o wymianę samochodu na nowy w ramach niezgodności towaru z umową.
    Gotowe pisma są w internecie. Jeszcze lepiej jak będzie przez prawnika, to przywiozą ci zastępczy na lawecie następnego dnia i zabiorą bubel. Sprawdzone - działa, tyle że mnie już 2 miesiące nie chcą oddać bubla. I dobrze.

I jeszcze jedno: powiedz im, żeby zadzwonili do ASO w Gdyni na Wielkopolską. Tam mieli problem z szarpaniem przy ruszaniu i go rozwiązali.
    Ostatnio edytowane przez Roman35 ; 29-05-2016 o 19:22

Mieszka w
    WJ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Roman35 Zobacz post
    I jeszcze jedno: powiedz im, żeby zadzwonili do ASO w Gdyni na Wielkopolską. Tam mieli problem z szarpaniem przy ruszaniu i go rozwiązali.
    A kolega sie nie orientuje co bylo przyczyna? Jak widac temat nie nowy, moze warto byloby napisac co moze byc/bylo przyczyna?

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Wymienili przepustnicę i przewody podciśnienia (czy coś takiego).

Tyle, że jak powiesz w ASO, żeby wymienili to i to, to cię wyślą na drzewo. Ja akurat doszedłem do etapu, że sam im mówiłem, co należy wymienić i to wymieniali, ale takie ASO trzeba sobie wychować, zresztą i tak to nic nie dało.
    Lepiej niech sami między sobą się dogadają.
    Ostatnio edytowane przez Roman35 ; 29-05-2016 o 20:14