Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Temat: Rozmiar felg - homologowane?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Ja za OC+AC+ASS+NNW płacę 3000. Zniżki mam 60%. AC w wariancie serwisowym, ASS w wersji exclusive w Allianzie. W tej cenie są oczywiście dodatkowo ubezpieczone szyby. Podawanie samej kwoty jaką się zapłaciło za AC jest trochę bezsensu, biorąc pod uwagę mnogość jego wariantów.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    Ja za OC+AC+ASS+NNW płacę 3000. Zniżki mam 60%. AC w wariancie serwisowym, ASS w wersji exclusive w Allianzie. W tej cenie są oczywiście dodatkowo ubezpieczone szyby. Podawanie samej kwoty jaką się zapłaciło za AC jest trochę bezsensu, biorąc pod uwagę mnogość jego wariantów.
    Robi sie OT. AC full wypas nawet ze znizkami jest bardzo drogi. Ja uwazam ze to wyrzucanie pieniedzy, przynajmniej w przypadku jak sie ma troche kasy wolnej zawsze, to jak cos sie stanie to zawsze mozna naprawic. Nawet jakby mi teraz cos powaznego sie stalo, powiedzmy naprawa za 20tys, to I tak bylbym do przodu na tym co zaoszczedzilem na skladkach AC. Pamietajcie, na AC statystycznie zarabiaja ubezpieczalnie a to z Waszych kieszeni maja te pieniadze.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Już dawno się OT zrobił
    I nikt jakoś nie chce napisać skąd ten fetysz „homologowanych rozmiarów”.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    Ja za OC+AC+ASS+NNW płacę 3000. Zniżki mam 60%
    Mi w PZU przy takich samych zniżkach wychodziło ok 2200 (2.2 l, 2007 rok). Szyby oraz assistance do 1000 km. Teraz podobno składka znacznie podskoczyła, ale może i uda się u dobrego agenta taniej ubezpieczyć
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Już dawno się OT zrobił
    I nikt jakoś nie chce napisać skąd ten fetysz „homologowanych rozmiarów”.
    Bo taka tendencja jest, że jak producent pisze rozmiar opony taki a taki to jest to świętość, a jak pisze żeby wymieniać olej co 30k km to już nie do końca.

Pewnie, że upierdliwe ubezpieczalnie mogą odmówić wypłaty, ale każdy biegły rzeczoznawca taką bzdurę odrzuci - ot, po prostu wypłata ubezpieczenia może być trochę bardziej upierdliwa i tyle.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Robi sie OT. AC full wypas nawet ze znizkami jest bardzo drogi. Ja uwazam ze to wyrzucanie pieniedzy, przynajmniej w przypadku jak sie ma troche kasy wolnej zawsze, to jak cos sie stanie to zawsze mozna naprawic. Nawet jakby mi teraz cos powaznego sie stalo, powiedzmy naprawa za 20tys, to I tak bylbym do przodu na tym co zaoszczedzilem na skladkach AC. Pamietajcie, na AC statystycznie zarabiaja ubezpieczalnie a to z Waszych kieszeni maja te pieniadze.
    myślę, że Ci opłacający AC (w tym ja) doskonale zdają sobie sprawę, że to ich pieniądze, ale przynajmniej śpią spokojnie, a zdarzają się przeróżne przypadki i AC jest raczej do tych ekstremalnych, jak kasacja auta, kradzież czy gradobicie (obrysowanie całego auta). Ja za OC+AC płacę 1740 co nie jest olbrzymią kwotą.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    myślę, że Ci opłacający AC (w tym ja) doskonale zdają sobie sprawę, że to ich pieniądze, ale przynajmniej śpią spokojnie, a zdarzają się przeróżne przypadki i AC jest raczej do tych ekstremalnych, jak kasacja auta, kradzież czy gradobicie (obrysowanie całego auta). Ja za OC+AC płacę 1740 co nie jest olbrzymią kwotą.
    co kto woli. ja tez spie spokojnie, jak mi auto by nawet wyparowalo, to kupie najwyzej tymczasowo tansze, albo wezme cos na raty/leasing (wtedy nie uciekne jednak przed ac). nie wiem, moze gdybym mial chodliwy dla zlodzieji samochod, stale parkowal gdzies w ogólnodostępnych miejscach, to ac mialoby wiekszy sens, ale jak robie male przebiegi(12tys), w nocy auto w garazu, w dzien o ile nim pojade do pracy(bo w sezonie jezdze motorem) to stoi na zamknietym parkingu, ryzyko jest male, dlatego w moim przypadku to strata pieniedzy. jak ktos mi wjedzie to tez raczej ma oc, a sam stluczek nie robie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    ar159 1,9jtdm 150

Domyślnie

Mój brat miał trzy samochody:
    1. Opel Combo OC+AC
    2. Opel Astra OC
    3. Ford Fokus OC+AC
    samochód nr 1 wół roboczy to trzeba ubezpieczyć, nr 2 mało się nim jeździ nie potrzebe AC, 3 nowy samochód AC. Wylosowana została bramka nr 2, zderzak, chłodnice, lampy błotnik ... sprzedał za grosze. Nie warto słuchać tych co nie radzą kupować AC. Jak ja miałem przygodę z sarną też nie miałem AC bo po co do 9 letniego samochodu dokładać (jeszcze AR 156 )... więc dołożyłem zderzak, obudowę filtra powietrza, reflektor.
    Jak kto woli podstawowe AC nie jest drogie a w sytuacji uszkodzenia samochodu będziesz się cieszyć jak małe dziecko ( nawet przy 20% udziale własnym)
    Ostatnio edytowane przez strus ; 15-09-2016 o 18:21

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Zależy jak kto patrzy na AC. Dla starszego samochodu z dobrą dostępnością części zamiennych warto wybrać tańszy wariant AC i przy ewentualnych problemach nie opierać się tylko na nim. Traktować jako zmniejszenie wydatków, a nie ich usunięcie.

Dobra, wychodzi na to, że nie ma co przejmować się wielkością felg i opon. Zostaje patrzeć na odstępstwa od normy wielkości całych kół i zachować umiar, więc celować w te -1,5 do 1,5% różnicy do fabrycznych. Wtedy przy ewentualnych uszkodzeniach łatwo będzie wykazać, że różnica zachowana w ogólnej normie nie przyczyniła się spowodowania uszkodzeń. Tak myślę.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    a wracajac do tematu felg. dalbym sie pociac za 19" prodrive, jak masz takie na oku to kupuj i montuj.
    Pociąć sięza 5k zl? Bo tyle kosztują nówki prodrive