Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Temat: Zaniki mocy przy przyspieszaniu JTS

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Adam30 Zobacz post
    Bylem u mechanikòw oczywiscie czekając na termin jeden sprawdzal silnik - mechanicznie igla nie ma do czego sie przyczepic . Pojechalem na komputer błedow nie ma wszystko pracuje jak trzeba powiedzieli... ale dla mnie i tak cos bylo nie tak, pojechalem na hamownie i moje odczucia braku mocy sie potwierdzily ucieklo 20km w zalaczniku macie wykres dwa testy robilem i w tym samym momencie spadek mocy. Koles powiedzial ze sprzeglo puszcza juz i dlatego taki wynik. Co Wy na to ????Załącznik 213953
    No to faktycznie może sprzęgło ci się ślizga, sprawdź przy większych prędkościach na dobrze rozgrzanym silniku, jak będziesz miał to samo, czyli dajesz buta, wskazówka obrotomierza idzie do góry, a będzisz miał wrażenie, że auto nie przyspiesza, to to sprzęgło, albo opisz jeszcze raz dokładnie to zamulanie biorąc pod uwagę, obroty i prędkość, na zimnym i ciepłym silniku

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

A nie możesz podpiąć Mesa i zrobić logi wczasie jazdy?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Świeżak Avatar Adam30
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa 159 JTS 1.9 160km

Domyślnie

Na zimnym az tak tego nie odczuwam moze dlatego ze jest na ssaniu ale jak sie nagrzeje to mam wrazenie jakbym woz z weglem ciagnal. Ostatnio robilem trase 500km z czego polowa na tempomacie wpod koniec trasy czulem jakby takie lekkie szarpanie a obrotomierz nie szedl gladko tylko jakby tykal jak wskazowki zegara na drugi dzien podlaczylem sie do kompa i byl blad nie pamietam kodu ale niby zly sklad mieszanki bynajmniej takie wyjasnienie znalazlem na necie. Skasowalem i za jakis czas znow ta sama trasa nie bylo szarpania ale jak np lecialem 120 przy ponad 3000 obrotow i wyprzedzalem na 6 biegu to raz szedl jak rakieta a za chwile juz musialem palowac zeby wyprzedzic. I jeszcze co zauwazylem jak ruszam na pierwszym biegu np do 5000 obrotow to raz on sie bujnie do ponad 40km a raz ledwo 30. Moglbym sie podlaczyc kolego jakbys mi wyjasnil co to ta mesa i co mam zrobic bo ja laik jestem jesli chodzi o te sprawy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

mes to program do diagnostyki na kompa, rozumiem ze teraz uzywasz innego softu. koledze chodzilo zeby zrobić logi podczas jazdy jakis tam parametrow, choc i tak jesli chodzi o sprzegli to chyba hamowania pokazjuje znacznie lepiej chocby ze wzgledu na duze probkowanie(ja nie wypowiem sie jednak czy ten Twoj wykres pikazuje slizgajace sprzeglo)

na moj gust gdyby sprzęgło slizgalo to raczej czuc byloby smrod spalonego zaraz po zatrzymaniu po takim slizganiu
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 27-10-2016 o 10:17

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa 159 JTS 1.9 160km

Domyślnie

Tak mam sdprogram na telefonie, smrodu nie ma nawet jak go przekatuje dobrze... mechanik mowil zebym szukal w kompie moze jakis sterownik padl. A moze byc tak ze mapy sa wywalone moze poprzedni wlasciciel grzebal i cos zwalil ?

Auto

Domyślnie

ja bym poszukal ogarnietego tunera ktory by mogl sprawdzic mapy ew. potestowac inne rzeczy.
    moze ktorys czujnik nawala, albo wtyczka nie laczy?
    moze na poczatek odepnij wszystkie wtyczki czujnikow, gdzie sie da podoginaj styki troche jakims mini srubokretem, a tam gdzie sie nie da to pare wpiec/wypiec zrob i prysnij jakimś kontakt sprayem. na pewno nie zaszkodzi, a wiem ze np w dieslach byly problemy z nielaczacymi wtyczkami wtryskiwaczy. wyczysc tez polaczenia masy z aku do budy i do silnika, bo z tego co wielu na forum pisalo one czesto tez sa w marnym stanie po latach.
    swiece/filtry masz ok? dolit szczelny (dobrze zlozony? brak pekniec?)
    ja wiecej nie podpowiem, nie jestem az tak obeznany,ale myske ze nie zaszkodzi przeglądnac/wykluczyc tych podstawowych spraw

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa 159 JTS 1.9 160km

Domyślnie

Tak wszystkie filtry wymienione dolot szczelny i caly nowe zaciski, swiece wykrecalem suche niepoprzepalane ani nie okopcone. Posprawdzam te styki popsikam i sprawdze mase tak jak radzisz. Z tym ogarnietym tunerem w Olsztynie jest ciezko wlasnie a z checia bym sprawdzil te mapy wlasnie.no nic bede dzialac i dam znac czy cos z tego wyszlo pozytywnego dzieki wielkie za rady

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Adam30 Zobacz post
    Tak mam sdprogram na telefonie, smrodu nie ma nawet jak go przekatuje dobrze... mechanik mowil zebym szukal w kompie moze jakis sterownik padl. A moze byc tak ze mapy sa wywalone moze poprzedni wlasciciel grzebal i cos zwalil ?
    A spróbuj może reset ECU zrobić, nie wiem czy to pomoże ale nie zaszkodzi spróbować :-)

Co do sprzęgła, najlepszą metodą żeby sprawdzić czy się nie ślizga jest ta którą opisałem, jeżeli masz wywalone sprzęgło, to będzie się na bank ślizgać przy rozgrzanym silniku, przy większych prędkościach na wyższych biegach np na 6tce, bo wtedy jest jego największe obciążenie.

Możesz również zapalić silnik, wrzucić 6stke, i ruszyć bez gazu, powoli puszczając sprzęgło, jak szarpnie i zgaśnie to sprzęgło masz dobre, jak będzie jechał to się ślizga.

Nie sugeruję że to może być sprzęgło, ale jeżeli koleś z hamowni stwierdził że zna ten przypadek i na ogół tak się dzieje przy wywalonym sprzęgle to może to być sprzęgło, wartało by bliżej z nim o tym pogadać.
    Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 27-10-2016 o 11:44

Auto

Domyślnie

jak nie masz w okolicy to albo wycieczka gdzies, albo wymontowac komp i wyslac kurierem. moze pogadaj Marcinem z cinsoft.pl albo kolegami @sdero lub _maly777, choc pewnie lepiej byloby przyjechac do nich autem na pelniejsza diagnostyke

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Nie wiem,czy JTS mają przepustnice,ale pewnie mają ,wiec moze tu jest problem ?

Podobne problemy maja benzynowe ople i tam własnie najczescie brudzi sie i zacina przepustnica.