U mnie wymagały regeneracji dwa dolne wahacze ze sworzniami, wraz z diagnostyką, wymianą i geometrią kosztowało to ok. 700-800 zł z tego co pamiętam.
Różnica jest taka, że w każdym innym zakładzie wymieniliby mi cały komplet a nie to co było faktycznie zużyte. Nie pamiętam dokładnie cen i nie jest moją rolą informacja handlowa co ile u kogo i dlaczego - mówię tylko z autopsji, zrobili to dobrze, przejechałem 10 000 km na niskim profilu po dość dziurawych drogach i jest ok.
Teorie związane z Chinami? Wystarczy towar pakować w danym kraju, aby napisać co się chce w pochodzeniu towaru - chociaż myślę, że i tego nie robią. Poza tym mam na myśli konkretnego mechanika od zawieszeń spod Warszawy, który całe życie naprawia tylko to i ludzie do niego wracają, polecają i są zadowoleni. Wystarczy natomiast poczytać ten wątek trochę do tyłu, żeby zobaczyć jak ludzie narzekają na Lemfordery, MM, TRW i inne pseudo firmy, z których zostało już tylko logo. Co nie jest nowością i nie tylko przy tych częściach to występuje.
Poza tym znowu podkreślam, że jak coś robicie w samochodzie to powinniście to robić w jednym zakładzie. Nie zrobię tu dobrej reklamy dla kolegi z forum od regenerowanych wahaczy... W razie jak coś okaże się wadliwe to koszt ponownej wymiany części będzie po stronie klienta, a jak dany warsztat robi coś od A do Z to będzie to zawsze jego koszt.
Ostatnio edytowane przez khazar ; 22-12-2016 o 11:29
Ja na Lemforder ani TRW w 159 nie narzekałem. Przód zrobiłem 3x TRW i jeden górny Lemforder. Taki zestaw przejechał u mnie 30 000 km, u drugiego właściciela ponad 20 000 i wtedy napisał, że cośtam mu czasem stuknie z przodu. I wcale nie powiedziane, że to wahacz.
Także zabobony jakieś uprawiasz
Drugą sprawa, że jak coś się w wahaczu zużyje, to regenerujesz/wymieniasz cały, a nie poszczególne jego elementy.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja nie piszę o swoich doświadczeniach, bo u mnie wszystko jest ok, tylko tym co czytałem w tym temacie. Postanowiłem zaryzykować i się opłaciło. Co zostało wymienione a co nie, to i tak do końca nie wiem, bo szczerze mówiąc nie dopytywałem. Zmieniałem wtedy hamulce na wiercone i sprężyny na obniżające i to mnie bardziej interesowało, w zawieszeniu kazałem po prostu zrobić to co trzeba zrobić. Samochód zaczął się dużo pewniej prowadzić, nic nie skrzypi, więc uznaje że zostało zrobione to dobrze. Moim zdaniem lepszy taki serwis niż magicy-wymieniacze z ASO, którzy bez rozeznania problemu, rutynowo wymienią cały zestaw części. Podejrzewam, że wahacze zostały zregenerowane w całości, po prostu górne się nie kwalifikowały i na tym oszczędziłem. Nie znając się na tym, wymieniając w innym serwisie, wymieniłbym również górne.
dorwałem Panowie TRW górny za 350, już założony - oby pohulał trochę![]()