Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Wymiana samego sworznia górnego prawego wahacza

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał dejon Zobacz post
    Kolego chyba napisane 200 od Jasia zregenerowanybierz pan i będzie zadowolony

Napisane na Commodore C64..
    To ja wiem...potrafię przeczytać.
    Ja się pytałem ile kosztowało to khazara...bo on nie napisał że robił u jasia...
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Kolega jasio pisze 200 złotych za regenerowany (rozumiem górny). Kolega khazar napisał, że kosztowało go to 4 razy mniej niż zamienniki...to ja się pytam ile kosztowała regeneracja górnego?

U mnie wymagały regeneracji dwa dolne wahacze ze sworzniami, wraz z diagnostyką, wymianą i geometrią kosztowało to ok. 700-800 zł z tego co pamiętam.

Różnica jest taka, że w każdym innym zakładzie wymieniliby mi cały komplet a nie to co było faktycznie zużyte. Nie pamiętam dokładnie cen i nie jest moją rolą informacja handlowa co ile u kogo i dlaczego - mówię tylko z autopsji, zrobili to dobrze, przejechałem 10 000 km na niskim profilu po dość dziurawych drogach i jest ok.

Teorie związane z Chinami? Wystarczy towar pakować w danym kraju, aby napisać co się chce w pochodzeniu towaru - chociaż myślę, że i tego nie robią. Poza tym mam na myśli konkretnego mechanika od zawieszeń spod Warszawy, który całe życie naprawia tylko to i ludzie do niego wracają, polecają i są zadowoleni. Wystarczy natomiast poczytać ten wątek trochę do tyłu, żeby zobaczyć jak ludzie narzekają na Lemfordery, MM, TRW i inne pseudo firmy, z których zostało już tylko logo. Co nie jest nowością i nie tylko przy tych częściach to występuje.

Poza tym znowu podkreślam, że jak coś robicie w samochodzie to powinniście to robić w jednym zakładzie. Nie zrobię tu dobrej reklamy dla kolegi z forum od regenerowanych wahaczy... W razie jak coś okaże się wadliwe to koszt ponownej wymiany części będzie po stronie klienta, a jak dany warsztat robi coś od A do Z to będzie to zawsze jego koszt.
    Ostatnio edytowane przez khazar ; 22-12-2016 o 11:29

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ja na Lemforder ani TRW w 159 nie narzekałem. Przód zrobiłem 3x TRW i jeden górny Lemforder. Taki zestaw przejechał u mnie 30 000 km, u drugiego właściciela ponad 20 000 i wtedy napisał, że cośtam mu czasem stuknie z przodu. I wcale nie powiedziane, że to wahacz.
    Także zabobony jakieś uprawiasz

Drugą sprawa, że jak coś się w wahaczu zużyje, to regenerujesz/wymieniasz cały, a nie poszczególne jego elementy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Ja nie piszę o swoich doświadczeniach, bo u mnie wszystko jest ok, tylko tym co czytałem w tym temacie. Postanowiłem zaryzykować i się opłaciło. Co zostało wymienione a co nie, to i tak do końca nie wiem, bo szczerze mówiąc nie dopytywałem. Zmieniałem wtedy hamulce na wiercone i sprężyny na obniżające i to mnie bardziej interesowało, w zawieszeniu kazałem po prostu zrobić to co trzeba zrobić. Samochód zaczął się dużo pewniej prowadzić, nic nie skrzypi, więc uznaje że zostało zrobione to dobrze. Moim zdaniem lepszy taki serwis niż magicy-wymieniacze z ASO, którzy bez rozeznania problemu, rutynowo wymienią cały zestaw części. Podejrzewam, że wahacze zostały zregenerowane w całości, po prostu górne się nie kwalifikowały i na tym oszczędziłem. Nie znając się na tym, wymieniając w innym serwisie, wymieniłbym również górne.

Użytkownik Rowerzysta Avatar azthec
    Mieszka w
    Strzebiń
    Auto
    Alfa 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jasio79 Zobacz post
    Dolne też robimy, dolny kosztuje 400 zł, co do części, tylna tuleja to Moog, cukierek regenerujemy. Tuleje zazwyczaj poza tylną jak wymieniamy dobieramy własne.

Co do gwarancji, nie dajemy jako takiej gwarancji na km czy lata, jeśli coś z wahaczem będzie nie tak ujawni się to praktycznie od razu i wtedy wymienie ci wahacz na inny.
    Ile przejeździsz na wahaczach, wiele zależy gdzie jeździsz. Sam wahacz wytrzyma ci długo, zazwyczaj 100-150 tyś km a jak jeździsz po autostradach i nie uszkodzi się gumka na sworzniu zrobisz 200, guma w tylnym wahaczu wytrzymuje zazwyczaj 3-4 lata i po tym czasie zazwyczaj sie zlasuje i zrywa sie tylna tuleja. Nie ma tu większego znaczenia jakiej firmy kupisz, tylko orginalne tuleje z pierwszego montażu wytrzymywały 6-8 lat.

Wahacze mam na podmiane więc moge ci wysłać je od ręki, doliczam tedy kaucje.

Nie, tylko orginały. Czy kupisz TRW czy Lemforder nie ma większego znaczenia. Mam ostatnio wrażenie że wszystkie trzepią w tej samej fabryce i nabijają tylko logo
    A sama regeneracja sworznia dolnego wachacza? Mam 2 na stanie i chce nadać im inny kolor niz czarny czy srebrny i tu nasówa mi się pytanie piaskowanie i malowanie przed czy po regeneracj? Tuleje mam kupione poliuretanowe.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał azthec Zobacz post
    A sama regeneracja sworznia dolnego wachacza? Mam 2 na stanie i chce nadać im inny kolor niz czarny czy srebrny i tu nasówa mi się pytanie piaskowanie i malowanie przed czy po regeneracj? Tuleje mam kupione poliuretanowe.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    Czegoś takiego nie robiliśmy żeby malować na inny kolor, ciekawi mnie tylko po co skoro wahaczy i tak nie widać, sam sworzeń to koszt kilkudziesięciu zł. Nie mamy nikogo kto maluje proszkowo więc to byś musiał ogarnąć sobie sam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Ja na Lemforder ani TRW w 159 nie narzekałem. Przód zrobiłem 3x TRW i jeden górny Lemforder. Taki zestaw przejechał u mnie 30 000 km, u drugiego właściciela ponad 20 000 i wtedy napisał, że cośtam mu czasem stuknie z przodu. I wcale nie powiedziane, że to wahacz.
    Podobny przebieg (>50kkm) mam na górnym Lemforderze, na razie z wahaczem nic się nie dzieje.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Jastrzębie-Zdrój
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

dorwałem Panowie TRW górny za 350, już założony - oby pohulał trochę

Użytkownik Rowerzysta Avatar azthec
    Mieszka w
    Strzebiń
    Auto
    Alfa 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jasio79 Zobacz post
    Czegoś takiego nie robiliśmy żeby malować na inny kolor, ciekawi mnie tylko po co skoro wahaczy i tak nie widać, sam sworzeń to koszt kilkudziesięciu zł. Nie mamy nikogo kto maluje proszkowo więc to byś musiał ogarnąć sobie sam
    Przy moich felgach troche widać zawieszenia... a jak bedzie oczojebny kolor to bedzie widać... no i mechanikowi będzie ciekawiej naprawiac przy kolorowym podwoziu

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Cytat Napisał azthec Zobacz post
    jak bedzie oczojebny kolor to bedzie widać
    To na jaki kolor Ty chcesz go malować?