Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Uciekający tył noszenie na lodzie i wyciszona praca silnika :O

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Didi1102
    Mieszka w
    Czernica
    Auto
    156sw

Domyślnie

Ale jak wymieniałem jakis 2 miesiące temu amorki i sprężyny nie kupiłem oryginalnych śrub do mocowania wachaczy ale udało mi się je odzyskać tylko nakrętki musiałem kupić chyba 12 ze skokiem 1.25 jak mechanik nie umiał tych śrub wyjąć to je obcioł i jeśli wstawił inne o innych właściwościach np miękksze z inną twardoscią itd... to mogą pracowac nie tak jak powinno a na te 2 szpile przychodzi całe obciążenie... w sklepie ucando jedna taka śruba kosztuje 40 - 60 zl zależy czy z nakrętką czy bez ja kupowałem nakretki samokontrujace w metalowym po 30 parę groszy w motoryzacyjnym jedna 20 zl... (takie gdybanie) ale myślę ze na diagnostyce by wyszło ze cos się ugina chyba ze wina leży jeszcze pod tapicerką nad kielichem ta śruba jak będzie luźna to amor będzie się w kielichu przesuwał i zmieniał geometrie i położenie koła względem jezdni

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Co do wyciszenia, może jak kręcili z zawiasem to poprawili osłonę od silnikiem ? U mnie ona wisiała na pół, potem ją poprawiłem to wsiadłem jak do innego auta. Co do szarpania, ostatnio miałem problem, że wjeżdżałem w dziurę, albo coś to zdało się, że tył mi ucieknie, strasznie szarpało. Wymieniłem łącznik stabilizatora z tyłu, tuleje w zwrotnicy, wahaczu, z przodu cały wahacz dolny i problem jakby tam jeszcze trochę występował, myślałem, że mam już zwidy, ale dopiero jak wymieniłem opony z łysych Michelin Primacy na nówki Michelin Crossclimate XL to wręcz ideał, nic nie czuć...

@@edit
    Teraz sobie pomyślałem jaki paradoks... Każdy ma problem, że za głośno mu samochód chodzi, chyba coś się zepsuło, a u nas ? Alfa za cicho chodzi, chyba coś się zepsuło
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 30-12-2016 o 12:45

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar kamień
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 147 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Witam. Jeżdżę 147, miałem takie samo zdarzenie. Wymieniłem wszystkie tuleje z tyłu na poliuretanowe. Po wymianie w deszczu nie przekraczałem 50 Km/h, bo tak rzucało. Ustawiłem zbieżność (tył, a na bazie tyłu przód), trochę się poprawiło ale nie było rewelacji. Ostatecznie po wymianie kół na zimowe problem całkiem zniknął. Okazało się że problem był zbyt mały bieżnik w oponach letnich (ok. 3,5mm - 17" 225/45)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Przemekkk97
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM

Domyślnie

Śruby zakładałem oryginalne, tylko nakrętki kupiłem nowe. Opony mam Ultragrip-y 7 albo 8 goodyeara bieżnika z 6-7mm. Zamawiam w AS24 łączniki gumy na stabilizator kurna znowu nowy rok bez kasy no ale trudno. Trzeba ogarnąć. Co do wyciszenia to trwa nadal ale zimny silnik po odpaleniu chodzi jakby miał się rozsypać zaraz podrzucę link do filmiku z porannego odpalenia , dla mnie DRAMAT klekota gorzej od starego bociana klepie puka z tym też mechanicy w okolicy ręce rozkładają.

Mieszka w
    Czernica
    Auto
    156sw

Domyślnie

Ja tez stawiam na opony moze tu wina leży przed wymiana inaczej się zbierały a teraz maja inną powierzchnię styku lub jak wyżej pisałem są w środku są uszkodzone trudno to stwierdzić profesjonalny zakład oponiarski mógł by się wypowiedzieć . Bo jak mechanicznie wszystko sprawdzone to gdzie szukac?

Ostatnio edytowane przez Didi1102 ; 30-12-2016 o 17:02

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Po nocy samochód kręci pięknie odpala ale chodzi to nie za ładnie. Po odpaleniu zawsze chwilę czekam zanim wyjadę z garażu i tak włączę światła opadają obroty lekko dodam gazu odpuszczę też opadają.

Filmik: https://www.youtube.com/watch?v=H4Cw...ature=youtu.be

Oczywiście po chwili jak wszystko lekko się nagrzeje wszystko wraca do normy jest ciszej a jak już chwyci roboczą to wgl teraz jakbym nie jechał moją Alfą. Samochodzik nie dymi po odpaleniu ani żadnego z płynów olejów nie pobiera.
    Ostatnio edytowane przez Przemekkk97 ; 30-12-2016 o 17:09

Użytkownik Rowerzysta Avatar b0rn20wn
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 2001

Domyślnie

Brzmi trochę jak panewka. Za to u kumpla w subaru tez byl taki dźwięk na zimno, okazało się, że popychacze zaworów miały jakiś problem.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Niepokoi mnie to planuje nabycie nowej alfy coś nowszego 2003+ a tą sprzedać ale będzie ciężko z tym klekotaniem. Wydaje mi się że poprzedni właściciel zrobił mnie w ch@ja i był wlany jakiś 15W40 czy jakiś doktor? że tak to nie chodziło przy zakupie, jeżdżę z tą dolegliwością od hoho 1,5 roku po drugiej wymianie oleju się tak zaczęło. Nie bierze mi oleju/płynu lipa będzie przy sprzedaży.

Mieszka w
    Czernica
    Auto
    156sw

Domyślnie

Panewki nie są drogie a robi się je od dołu zależy czy chcesz w to auto inwestować ja swoja alfę kupiłem za 800 zl wiec możesz się domyślić jaki był jej stan na dzień dzisiejszy juz jeździ jeszcze mam kupę pracy ale wiem co mam... a ty?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    156 2.4 150km

Domyślnie

dzwiek jak panewka albo wtryskiwacz ale to by ci szarpalo autem jak by az tak kulal wtryskiwacz, ewentualnie baaardzo zniszczone popychacze, ale dzwiek istny panewki :3