A czy dowiadywałeś się w jakim systemie pracuje ta firma regenerująca turbosprężarki ? Żadną nowością jest to, że w takich firmach działa się na zasadzie, ty oddajesz swoją turbosprężarkę, a oni dają ci inną już zregenerowaną.
Problemem wstawania tubo wolno z dołu może być np. wymiana koła kompresji na "zamiennik" który często jest cięższy od swojego oryginału i większa masa układu powoduje wolniejsze wstawanie turbo z dołu, brak wyważenia lub celowe ustawienie turbosprężarki tak, aby wstawała wolniej z dołu.
Po co, im wolniej turbo wstaje tym mniejsze obciążenia i większa szansa, że przejeździ okres gwarancji zanim coś ulegnie uszkodzeniu.
Nie wiem jaki był zakres wykonywanej regeneracji co zostało wymienione i jak została ustawiona turbosprężarka po "regeneracji" - być może to jedynie kwestia poprawnego ustawiania ogranicznika zamknięcia kierownic i długości sztangi.
Jedno jest pewne skoro, wcześniej nie miałeś tego problemu to nie jest to wina niczego innego poza turbosprężarką - zakładając że montaż został wykonany poprawnie.
Demontaż/montaż przeprowadzał mój zaufany mechanik, następnie udałem się do nich autem w celu reklamacji, oznajmili, że montaż został przeprowadzony prawidłowo, wymieniłem wszystkie uszczelki oraz szpilki w kolektorze. Ponownie wyjęli turbine w celu ustawienia na wartościach fabrycznych, oznajmili, że wszystkie parametry są poprawne. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia, po drugim ustawieniu jest trochę lepiej, nie jest tak jak było, jednak lepiej. Skoro ustawienia są takie same, to skąd różnica ?
Wysłane z mojego SM-T535 przy użyciu Tapatalka
Skoro sami nic nie znaleźli i twierdzą, że montaż jest ok, w tym jak rozumiem układ sterowania turbosprężarką to o jakiej innej przyczynie oni mówią ?
Warto by wykonać logi i wtedy było by widać jak turbosprężarka pracuje w całym zakresie obrotów i kiedy osiąga zadane ciśnienie doładowania oraz inne parametry, bo cudów nie ma, choć dla mnie osobiście temat jest jasny, było wcześniej ok, a teraz jest lipa to chyba oczywiste w czym jest problem.
Rozkładają ręce. Dali mi nr do jakiegoś magika, który niby rozwiązuje takie problemy, ale wolę nie kombinować w taki sposób. Podłącze ja pod komputer i sprawdzę parametry, tylko musze znaleźć kogoś kto się na tym zna, bo ja to nie zbyt się odnajduje w takich sprawach.
Wysłane z mojego SM-T535 przy użyciu Tapatalka
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF