No widzisz niby nie filozofia a dwóch kolesi to zepsuło bo z lewym i prawym kołem robił kto inny...
W każdym razie dzięki wszystkim za rady i pomoc w rozwiązaniu problemu...
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
No widzisz niby nie filozofia a dwóch kolesi to zepsuło bo z lewym i prawym kołem robił kto inny...
W każdym razie dzięki wszystkim za rady i pomoc w rozwiązaniu problemu...
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Pokaz zdjecie calej piasty, moze tam tez jest jakis problem. Moze tarcza jest zla i kolo bardziej wchodzi w srodek
Jeżeli mogę od siebie dwa słowa dorzucić; zmień ten przewód hamulcowy.
Co do gaśnięcia to sprawdzałeś te rzeczy które Ci podsunęli? W danych nie ma ciśnienia z turba. Z tego co zauważyłem to masz niższe ciśnienie niż oczekiwane, regulator ciśnienia paliwa sprawdzałeś?
Wiem wiem, przewod wymienie na dniach...
co do sprawdzania regulatora nie mialem okazji sprawdzic (nie mialem dosc precyzyjnego poradnika na forum - fotki juz pokasowane i nie wiem w ogole gdzie tego szukac, poza tym fotki/poradniki byly chyba do 1.9jtd cf3 ja mam 2.4jtd cf2 i chyba to inaczej u mnie wyglada) - oddalem do trzech Mirasow i nikt nie mogl do tego dojsc
PS
cisnienie z turbo ma jakis na to wplyw? bo z tego co mi sie wydaje to mam gdzies nieszczelnosc bo turbo strasznie mi gwizda podczas jazdy (doslownie jak szlifierka kontowa)
co do tego problemu to po paru rozmowach z poprzednim wlascicielem wiem ze wymienial przewody paliwowe pod samochodem na gumowe bo oryginalne podobno ruda zjadla...
bledy jakie mi wywala to P0215 i P0191
Ostatnio edytowane przez przemo832 ; 17-02-2017 o 19:37
Co do przewodu hamulcowego to podciągnąć go na maksa w stronę ściany nadkola (gumowe tulejki na przewodzie przy zwrotnicy powinny go przytrzymać w docelowej pozycji). Co do kłopotu z gaśnięciem przy obciążeniu to przerabiałem identyczny problem w poprzedniej alfie - do wymiany regulator ciśnienia paliwa w pompie CR. Wysokość ciśnienia generowanego przez turbosprężarkę nie ma znaczenia w tym przypadku.
Ostatnio edytowane przez Lukas-182 ; 17-02-2017 o 22:26
Można przeczyścić, można przedmuchać, a nawet usunąć problematyczne sitko w regulatorze a i tak problem powróci. Najłatwiej kupić nowy regulator, koszt z dobrym rabatem ok. 300 zł, zaoszczędzi to nerwów, zwłaszcza jak ci zgaśnie autko podczas np. wyprzedzania autka, tak jak w moim przypadku![]()
Możesz spróbować wyczyścić, jak pomoże to sugerując się doświadczeniem Łukasza wiesz na co trzeba odkładać.![]()
Potrzebuje dobrego manuala ze zdjeciami jak sie do tego zabrac, jesli to by bylo przyczyna bez problemu wymienie na nowy tylko musze byc pewny ze to na pewno to a nie np. pompa paliwa...
Masz silnik 2.4 CF2, ja dłubałem przy 1.9 CF2, ale najprawdopodobniej będzie tak samo, lub bardzo podobnie. Najpierw musisz zlokalizować pompę wysokiego ciśnienia. Odkręć górną plastikową osłonę silnika (tę z napisem Alfa Romeo JTD). Pompa CR będzie z tyłu silnika po lewej stronie (gdy stoisz twarzą do samochodu), zaraz koło bagnetu do sprawdzania oleju. Gdy zlokalizujesz mosiężną tabliczkę z napisem BOSCH (pewnie będzie zakurzona/zapaćkana syfem, to to będzie to. Tu masz jej lokalizację przy zdjętej głowicy, u ciebie będzie trochę schowana w głębi. Regulator ciśnienia paliwa jest zaznaczony niebieską strzałką.![]()
Żeby odkręcić regulator będziesz musiał odkręcić i odsunąć na bok mocowanie jakichś przewodów które będą szły górą, ale roboty jest na kilkanaście minut. Sam regulator jest zamocowany na dwa torxy 27, ale torx 30 też zdaje się podejdzie. Przed odkręceniem odłącz wtyczkę zasilającą regulator, będzie lepszy dostęp. Po odkręceniu tych dwóch torxów będziesz musiał regulatorem delikatnie poruszyć na boki, albo ostrożnie podważyć, bo będzie lekko zassany - nie ciąg za wtyczkę. Wyleje się jakiś kieliszek ropy, nic wielkiego. Po wyjęciu regulatora sprawdź palcem, czy nie została w środku gumowa uszczelka (czarna, o średnicy mniej-więcej pięćdziesięciogroszówki)
Tu akurat regulator ma gniazdo na wtyczkę przewodu zasilającego zamocowaną pod kątem, u ciebie powinna być prosta, jak na fotkach wyżej.