Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: zmienna faza rozrządu czy selespeed

Użytkownik Świeżak Avatar Sewcio Sewcio
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    AR 159 / 1.9 16v

Domyślnie

Dzięki ! Tak będę wymieniał na pewno cały komplet tylko jak na razie wszystko jeszcze "hula" a sprzęgło łapie dobrze.
    Tylko takie pytanko objawy ślizgania wyczytałem ludzie piszą ze obroty skaczą im w góre a u mnie idą w dół czy to lepiej , gorzej ?
    Tak te silniki chłop z hamowni mówił że skręcenie ich do 180KM to bezpieczna granica. Auto widać że jest zadbane wiec mam nadzieje że wszystko jest tam tez dobrze wgrane a dwumas mam nalotu 213 tysięcy więc ma prawa już być zmęczony.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Ty tak na serio?
    Jak Ci sprzęgło dobrze łapie, skoro na filmie, który wkleiłeś ewidentnie się ślizga? Przy przyspieszaniu "w dół" nie ma prawa się ślizgać. Podstawy fizyki się kłaniają. Naprawdę poszukaj chociaż jakiegoś filmu na youtube jak działa sprzęgło, bo ręce opadają jak się czyta co tu za bajki opisujesz.

makarov
    Gość

Domyślnie

Niby jak, przy ślizgającym się sprzęgle, obroty mogą iść w dół?

Właśnie tak poznaje się ślizganie sprzęgła, że przy raptownym dodaniu gazu, na niskich obrotach, te obroty rosną, natomiast prędkość samochodu nie, ponieważ sprzęgło nie przekazuje napędu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Sprzęgło nie łapie dobrze, nic Ci nie hula, generalnie to szybko poczujesz pogorszenie, bo będzie to się działo coraz mocniej na coraz niższych biegach. Obroty rosną Ci niewspółmiernie do prędkości, potem sprzęglo łapie i spadają do odpowiednich i samochód przyspiesza. To po prostu działa jakbyś podczas przyspieszania nacisnął delikatnie pedał sprzęgła. Serio ogarnij ten komplet sprzęgła, a potem szybko zweryfikuj u dobrego tunera jakość swojego programu, bo być może tu jest problem i zajeździsz nowy komplet sprzęgła lub silnik.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    AR 159 / 1.9 16v

Domyślnie

Na filmie widać przecież że samochód przyspiesza cały czas. Początek filmu to jest normalne przyspieszanie nie że się ślizga normalnie nabiera prędkości. Dopiero potem schodzi w "doł" z 3 na 2,5 tys. obrotów i w tym momencie jest ten dziwny objaw pokazany (ale cały czas idzie niema żadnego spadku prędkości przecież).
    Sprzęgło działa dobrze jezdze autami 10 lat wiem kiedy sprzegło zaczyna łapać wysoko. Wczesniej w vectrze C wysłużonej zreszta łapało juz zle wysoko a i tak nic mi sie nigdy nie ślizgało.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Ale to nie ma nic wspólnego z ruszaniem. Człowieku to jest zupełnie co innego. Tarcza sprzęgła przy wciśniętym pedale sprzęgła jest rozłączona. Przy puszczonym pedale sprzęgła tarcza sprzęgła dociska tarczę dociskową i w ten sposób przekazywany jest napęd. Gdy masz zużyty docisk sprzęgła lub samą tarczę to przy mocnym przyspieszaniu następuje poślizg pomiędzy tymi dwoma tarczami, które przenoszą napęd. Objawem jest dokładnie to co u Ciebie. Samochód cały czas przyspiesza, w pewnym momencie obroty rosną znacznie szybciej (w tym momencie przyspiesza znacznie wolniej, zobacz na prędkościomierz), po chwili poślizg sprzęgła ustępuje, obroty spadają dla własciwych dla tej prędkości i auto znowu przyspiesza (trochę mocniej). To o czym mówię nie ma nic wspólnego z tym jak sprzęgło bierze, czy nisko czy wysoko.

Nie wiem czy nie robisz sobie z nas jaj, to jedna z najprostszych usterek do zdiagnozowania, a Ty doszukujesz się jakieś cudownej technologii w swoim samochodzie, która powoduje, że auto według Ciebie "idzie". A mogę się założyć że Twoja poczipowana Alfa, przegrałaby ze zwykłą Alfą 150KM, gdyby sprobować zacząć przyspieszać od 100 km/h w górę na piątym biegu. A może nawet przegrałbyś z moją wersją 120 KM. Piszę to, bo sam miałem poprzedni samochód z czipem, i ślizgającym się sprzęgłem. Wiem jakie są tego objawy, jakie są tego skutki.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    AR 159 / 1.9 16v

Domyślnie

Byłem u mechanika. Tak tarcza jest do regeneracji koszt 8 dyszek ale wiadomo robocizna przewyższa to kilkukrotnie. Dwumasa jest OK, przejade z tym jeszcze hoho dopiero potem cały kąplecik sie wymieni. Dzięki !!

khazar hahaha Ty tym swoim 8v to nawet spalin byś nie zdążył wąchnąć

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Wymień sprzęgło z dociskiem i wysprzęgnikiem. Kombinacje kończą się zazwyczaj prędzej czy później problemami.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Chyba smrodu palonego sprzęgła :-)

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Sewcio Sewcio Zobacz post
    Tak tarcza jest do regeneracji koszt 8 dyszek ale wiadomo robocizna przewyższa to kilkukrotnie. Dwumasa jest OK, przejade z tym jeszcze hoho dopiero potem cały kąplecik sie wymieni.
    Jak Ty zamierasz robić sam docisk przy wyjętej już skrzyni, to nie wiem czy dobry pomysł że kupiłeś alfę... Bez urazy oczywiście.