Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 116

Temat: JTD V max i spalanie

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jupol1 Zobacz post
    do wszystkich którzy kupili 1.9 bez obrazy ale to jest silnik który nie pasuje do alfy 156 kultura pracy tego motoru w porównaniu do 2.4 jak dla mnie tragiczna
    no ale to tylko moja opinia wiec luz
    Nie powiedziałbym żeby było źle z kulturą pracy, jeszcze nie prowadziłem innego diesla z kategorii 1.9 który pracował przyjemniej, pięknie ryczy na wyższych obrotach jak na diesla oczywiście. A silnik pasuje do 156 i to bardzo, bo nie jest ciężki i autko nie jest zbyt nadsterowne Oczywiście przegrywa z 2.4 jeżeli chodzi o moment i kulturę, to oczywiste.

alcol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zenek2562 Zobacz post
    Witam.
    Dopisze sie do tematu. Moja 166 2.4 ma bardzo ciezko dojsc do 190km :/ i do tego spalanie srednie pokazuje mi nawet w miescie 18L. Mozliwe ze to przepływka. Dodam ze około 2800-3000 obr. traci moc.
    Słabnięcie przy niecałych 3000 to ewidentnie padnięta przepływka. Miałem przez 3,5 roku 156-ke 2,4jtd i do tych 180km/h to dochodziła niemal błyskawicznie. Teraz mam zdecydowanie ekonomiczniejszą i bardziej rodzinną (SW ) wersję z mniejszym i słabszym silniczkiem ale po "wirusie" i też nie mogę narzekać - to już nie ta sama bajka co 2,4 ale zbiera się bardzo ładnie.
    Dla tych wszystkich, którzy przesiadają się z "fałek" proponowałbym 2,4 20V jtdm - mam taką w rodzinie i dość często nią jeżdzę i przyznaję się bez bicia, że często "łapię karpia" przy mocniejszym dociśnięciu gazu bo auto dzięki potęznemu momentowi obrotowemu poprostu wgryza się w asfalt i w warunkach drogowych (nie mam na mysli draga ze świateł) ciężko znaleść konkurenta na trasie, który potrafiłby dotrzymać kroku .
    Jeszcze jedna mała dygresja - dynamiczna jazda dieslem to trochę inna bajka niż benzyną i trzeba się do tego trochę przyzwyczaić i przede wszystkim zmienić mocno styl jazdy - znam to z autopsji jak również z obserwacji znajomych, którym czasem dam się przejechać swoim autkiem - tyle w tym temacie.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Czy w kwestii prędkości EGR ma jakieś znaczenie. U mnie jest zaślepiony, miałem już tak przy kupnie.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Czy w kwestii prędkości EGR ma jakieś znaczenie. U mnie jest zaślepiony, miałem już tak przy kupnie.
    witam!!!
    przyłączam się również do pytania kolegi i dodam od siebie.
    czy jazda z niesprawnym zaworem EGR w M-jecie może spowodować jakieś uszkodzenia w silniku?

pomimo wyczyszczenia jego i przepustnicy komputer wciąż wywala błąd i świeci się żółta kontrolka.w ASO stwierdzono że zawór jest do wymiany(dodam że pod EGR jest wstawiona ta specjalna podkładka z czterema otworami.)

zauważyłem też że czasem przy przyspieszaniau łapie lekkiego muła,bo normalnie bardzo żwawo się rozpędza wręcz wyrywa do przodu.

czy niedziałający zawór EGR ma też wpływ na spalanie?

pytam o to gdyż nie zdążyłem zakupić nowego zaworu przed powrotem do holandii i zostawiłem żonie "niesprawny" samochód.

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

BENNY
    Gość

Domyślnie jtdek

Użytkuje 115 konnego rumaka jtd :-) i nie mogę na niego narzekać. Do Vmaxa ( mi udało się 200 km/k :-) ) dociera bez najmniejszego oporu, więc jeśli komuś zatrzymuje się przy mniejszej prędkości to na bank coś nie gra.
    Dziwię się Kolegom, którzy porównują V6 z tym dizelkiem, to chyba jakieś nieporozumienie...Pokażcie lepiej jakiegoś 115 konnego benzyniaka, który w takim tempie osiąga 200 km, to chętnie się pokłonię właścicielowi...
    Spalanie...nie wiem jak niektórzy Koledzy to robią, ale mój więcej niż 5,5 ( 60% trasa, 40% miasto ) nie przekracza! Sprawdzone na stacji, a nie na kompie ( który nota bene pokazuje to samo...). Jeśli ktoś twierdzi, że nie oszczędza na paliwie jeżdżąc dizlem, to wybaczcie, ale nie nadążam...Który benzyniak osiąga średnią 5,5??? Chyba yaris, z megadynamicznym motorem 1.0...totalna żenada na marginesie...
    Dźwięk 1,9 fakt, szału nie ma, choć bardzo "rasowo" mruczy na niższych biegach przy ostrej jeździe w mieście . Wcześniej miałem 2,4 jtd 136 KM w Lancii Kappie i cieżko 4 garki porównać z 5 z Lancii.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał kubacik Zobacz post
    Pewnie masz rację, że diesel to nie wyścigówka, ale wszyscy mechanicy powtarzają, żeby jeździć dynamicznie bo "nowoczesne" diesle tak lubią i powolna jazda je zamula - cokolwiek to znaczy. Chodziło mi w tym stwierdzeniu o spalaniu raczej o podzielenie się z innymi alfaholikami własnym odkryciem, że diesel to jest tylko diesel i daleko mu do kultury pracy i osiągów benzyniaka. Zdecydowałem się na diesla bo właśnie tak opowiadali o nich znajomi: jeździ jak benzyniak i przyzwoicie spala. Na papierze wszystko wygląda super 150 KM i 305 Nm średnio 5,8 ON/100. V max 210 km/h. Jeśli ktoś myśli, że diesel jest ekonomiczny i obejdzie się 7 litrami ropy średnio na 100 km to się zdziwi. Era tanich diesli skończyła się.
    Zgadzam się, wymieniłeś wiele bardzo ważnych faktów:
    - nowoczesne diesel'e lubią dynamiczną jazdę - jak najbardziej, ale nie oznacza to, że na każdym biegu trzeba deptać pedał gazu, tutaj raczej chodzi o to, żeby najzwyczajniej w miarę możliwości używać turbiny w jak największym zakresie obrotów, czyli dać jej możliwość od czasu do czasu popracować w pełnym zakresie, ale jednocześnie nie oznacza to, żeby jeździć tak non stop.
    - diesel to tylko diesel - racja, i suche liczby spalania/KM/Vmax na papierze nijak się mają do realiów,
    - kultura pracy nieporównywalnie gorsza od benzyniaków - no właśnie, tylko że mało ludzi jeżdżąc samochodem w ogóle zauważa i zastanawia się na kulturą pracy swoich "dupowozów" - ja w diesel'u nie nawidzę ruszać spod świateł, wykonywać płynne redukcje biegów przy większych prędkościach, czy hamować silnikiem - a benzynie nigdy nie miałem z tym problemu, co więcej nawet to lubiłem
    - diesel jeździ jak benzyniak - chyba najczęściej powtarzana bzdura, a prawda jest taka, że jazda osobowym diesel'em jest dużo bardziej wymagająca, niż jazda jakąkolwiek benzyną... chyba, że jest się starszym panem o ruchach żółwia :-)

Pozdrawiam,

Krysss_88
    Gość

Domyślnie

Moj 1.9 JTD 195km/h i ani troche wiecej... Zobaczymy jak bedzie z chipem ktory ma dac 140-150km
    ps. na Autostradzie przy wlaczonym tempomacie non stop 180km/h spalanie 10l

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MaRcCo
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTD

Domyślnie

miałem wczesniej 156 2.0 TS jezdzila fajnie przyspieszenie super max jaka jechalem to 180 jakos pozniej nie bylo okazji jechac szybciej, po sprzedazy 156 przyszla pora na terazniejsza 166 2,4 JTD bez problemu wycisnolem 205 dlamnie wystarczylo choc mogla jeszcze troszke pociagnac spokojnie, a co do spalania w miescie po obliczeniach 7,2 do 8 a trasa jakos praktycznie zawsze wychodzi 6,2 wiec napewno jest lepiej niz w 2.0 a osiagi podobne tylko 15 konikow mniej
    Trzy Magiczne Cyfry
    Była - 156 2,0 TS
    Jest - 166 2,4 JTD

BENNY
    Gość

Domyślnie spalanie

Cytat Napisał Krysss_88 Zobacz post
    Moj 1.9 JTD 195km/h i ani troche wiecej... Zobaczymy jak bedzie z chipem ktory ma dac 140-150km
    ps. na Autostradzie przy wlaczonym tempomacie non stop 180km/h spalanie 10l
    hej. Ostatnio również sprawdzałem spalanie na autostradzie ( 170 km/h + tempomat - non stop na całym odcinku z N.Marz do ostatniej bramki przed obwodnicą Trójmiasta ) i spalanie 8l/100km. Nadmienię, że na prostych czasami dociskałem do około 200 km/h

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    - kultura pracy nieporównywalnie gorsza od benzyniaków - no właśnie, tylko że mało ludzi jeżdżąc samochodem w ogóle zauważa i zastanawia się na kulturą pracy swoich "dupowozów" - ja w diesel'u nie nawidzę ruszać spod świateł, wykonywać płynne redukcje biegów przy większych prędkościach, czy hamować silnikiem - a benzynie nigdy nie miałem z tym problemu, co więcej nawet to lubiłem
    - diesel jeździ jak benzyniak - chyba najczęściej powtarzana bzdura, a prawda jest taka, że jazda osobowym diesel'em jest dużo bardziej wymagająca, niż jazda jakąkolwiek benzyną... chyba, że jest się starszym panem o ruchach żółwia :-)

Pozdrawiam,
    witam
    no właśnie. nie chciałem już dolewać do ognia , ale skoro poruszyłeś temat to drag przyprawia mnie o nerwicę. 1, 2 w szczególności z 3 już trochę lepiej. Czy diesel musi mieć tak krótkie biegi ?! Nie da się zrobić przyzwoitegi sprintu. ledwo depniesz trzeba wbić kolejny bieg. 1 jest do 35-40 2 do 60-65 km/h w V6 65 robiłem na 1 , 110 na 2. tutaj już muszę wbić 4 przy 110. Zgodzę się, że na trasie to ho, ho deptanie daje trochę frajdy, nawet więcej niż trochę. wyprzedzam co chcę.
    nie chciałbym, zeby ktoś mnie źle zrozumił, tzn. że narzekam. Chodzi mi raczej o sprostowanie obiegowych opinii o dieslach i podzielenie się własnymi doświadczeniami z tymi, którzy mają dylemat co kupić czy diesla, czy benzynę, a wkoło słyszą same banialuki. Jako samochód jtd jest spoko. spełnia wszystkie oczekiwania użytkowe. brak my tylko tego wewnętrznego psi lub jak ktoś woli ukrytego fiu. jeśli ktoś chce diesla to myślę, że do 2.0 pojemności lepszego nie znajdzie.
    pozdro