Ja mam 182cm 95 kg i nie narzekam. W dodatku podeszwa 46 i w zimowych butach daje radę
Ja mam 182cm 95 kg i nie narzekam. W dodatku podeszwa 46 i w zimowych butach daje radę
187cm i 83kg. Na brak miejsca nie narzekam, czuję się w tym fotelu idealnie. Nie wiem ile mam nad głową, ale z ciekawości sprawdzę (nigdy nie dobiłem do dachu). Jeśli ktoś ma mało miejsca nad głową to najprawdopodobniej ma niepoprawną pozycję za kierownicą (na sępika) albo długi tułów (ale to wtedy chyba ręce tez dłuższe, to oparcie do tyłu). Jeśli ktoś twierdzi że się siedzi jak na stołku, to zapraszam do 146 dla porównania.
Zmierzyłem. Po maksymalnym obniżeniu fotela, pod kątem prostym od siedziska do dachu, mam 96 cm. Po kącie oparcia 104 cm.
Jeżeli chodzi o ergonomię to mi jedyne co przeszkadza w tym aucie to umieszczenie dźwigienki tempomatu które jakoś często mi koliduje. Mam 188cm i jakieś 105kg wagi.
Mi tempomat kompletnie nie przeszkadza, ale jak się uczyłem nią jeździć to raz sobie zgasilem światła zamiast wyłączyć tempomati to w nocy jadąc 80km/h... Ekscytujące przeżycie, powiem Wam.
Tak. Tempomat to porażka. Nie dość, że na początku często myli się z dźwignią kierunkowskazu to jeszcze często się o niego kolanem zaczepia.
Z nieergonomicznych rzeczy, rekordy bije jednak przełącznik podgrzewanych foteli. Bez nurkowania pod kierownicę nie da się zobaczyć w jakiej jest pozycji. Radionav z dziesięcioma przyciskami do tego samego...
No i oczywiście panel klimatyzacji, którego ciężko się obsługuje jadąc na trójce lub piątce.
Ze śmiesznych rzeczy, moją ulubioną jest night panel. Kompletnie bezużyteczny z powodu niewygaszenia walącego po oczach, oczojebnego, czerwonego wyświetlacza pomiędzy zegarami, którego wskazania są na pewno bardziej zbędne niż te od wygaszonego obrotomierza. Jak oni mogli spieprzyć nawet to?! Przecież włączenie NP powinno wygasić wszystko poza prędkościomierzem i podświetleniem włącznika świateł awaryjnych.
Z ciekawości aż dzisiaj zmierzyłem ile miejsca zostaje mi nad głową do podsufitki
Oparcie raczej mam dość mocno "spionowane" i przy 188cm wzrostu zostaje mi ok. 6cm luzu nad głową.
Rzeczywiście różnice mogą być spowodowane zakresem regulacji fotela. Ja mam wersję z regulacją wysokości fotela i regulacją pochylenia siedziska. Wysokość całego fotela mam na maksa w dole, natomiast siedzisko pochylone mocno do tyłu - tak aby mieć dobre podparcie ud.
Teraz ja.201cm, 75kg (tak mam i już).Siedzi się względnie wygodnie (do tej pory w żadnym samochodzie nie siedziało mi się super wygodnie za kierwownicą). W najniższym połozeniu fotala, jesli włosy nie nastroszone, nad głową sporo miejsca. Fotela nie odsuwam maksymalnie do tyłu bo nie trzeba co prawda i tak za mną miejsca nie jest jakoś dużo ale da się jechać. A i ze stopami nie ma problemy - jest Q-TronicJesli ktoś ma problemy z dźwignią tempomatu czy z umieszczeniem nóg na pedałach to tylko automat. Pzdr.
185 - kolanem zahaczam o tempomat, jak podniosę kierownicę to nie widzę ostatniej linii wyświetlacza, górną częścią butów zahaczam o wykładzinę pod kierownicą, jak wygodnie siedzę to mam za krótką nogę aby wcisnąć sprzęgło - ale i tak wszystkim mówię, że jest wygodnie![]()