Bulgotał tylko po odkręceniu przez chwile a później nic się z nim nie działo, u mnie tylko chyba w jednym miejscu jest walnięta wiec może dlatego dużo objawów nie było, i to bulgotanie występuje w każdym przypadku jak masz gorący silnik w każdym samochodzie
Wiec jeśli masz twarde węże to sprawdzaj szybko inne rzeczy i rób dopóki może tragedii nie ma, ja tez wolałem nie czekać aż będzie gorzej
A skąd jesteś?
Przerabiałem temat - kupiłem używkę ale od 156 2.4 170 km.
Wysłane z mojego G8341 przy użyciu Tapatalka
Mam kilka pytań dodatkowych:
1. Co jeszcze kupić oprócz: olej z filtrem, uszczelki głowicy plus pokrywy zaworów i reszty góry silnika, śrub głowicy, płynu chłodzącego i rozrządu?
2. Czy wymieniać termostat jak stary był sprawny? Jeśli tak to oryginał z ASO czy z jakiej firmy?
3. Śruby głowicy kupić w ASO czy mogą być VICTOR REINZ albo CORTECO?
4. Czy coś przy okazji jeszcze wymienić jak już stoi rozebrana?
Trzeba wysłać do Topmaru![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Mnie też niepokoi coś w układzie chłodzenia ale nwm czy to tylko moje przerażenie czy faktycznie coś jest nie tak. Węże twardsze się robią ale nie do przesady da się je ścisnąć, 90 stopni nie przekracza, płynu czasami jest więcej niż powinno i przy odkręcaniu korka wywali płyn, test na co2 negatywny, z tym że raz przy dobrym przegonieniu samochodu na wyższych obrotach później postałem w miejscu chwilę włączyły się wentylatory i gdy ruszyłem u jechałem 1.5 km temperatura skoczyła na 130 i wywaliło trochę płynu zgasiłem silnik odpaliłem za 2 min i temp znów była 90 stopni, teraz pytanie czym to mogło byc spowodowane
- - - Updated - - -
Myślałem że mógł się przyciąć termostat czy coś w tym stylu, teraz się zastanawiam czy ściągać tą głowice czy czekać na więcej objawów?