Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Temat: Remont głowicy 2.4

Użytkownik Rowerzysta Avatar Omkaaa
    Auto
    Alfa Romeo 159 sw Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Mati537 Zobacz post
    Jedyny objaw to twarde węże od chłodnicy, i raz na jakiś czas miał ciężej zapalić to czasami, przeważnie od strzała palił.
    A płyn w zbiorniczku to bulgotała przez to ciśnienie, a test na co2 nic nie wykazał.
    Bulgotal non stop jak miałeś korek odkręcony? Czy tylko przy odkręceniu? Pytam bo się zastanawiam sam czy u mnie nie jebla

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Omkaaa Zobacz post
    Bulgotal non stop jak miałeś korek odkręcony? Czy tylko przy odkręceniu? Pytam bo się zastanawiam sam czy u mnie nie jebla
    Bulgotał tylko po odkręceniu przez chwile a później nic się z nim nie działo, u mnie tylko chyba w jednym miejscu jest walnięta wiec może dlatego dużo objawów nie było, i to bulgotanie występuje w każdym przypadku jak masz gorący silnik w każdym samochodzie
    Wiec jeśli masz twarde węże to sprawdzaj szybko inne rzeczy i rób dopóki może tragedii nie ma, ja tez wolałem nie czekać aż będzie gorzej
    A skąd jesteś?

Auto
    Alfa Romeo 159 sw Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Mati537 Zobacz post
    Bulgotał tylko po odkręceniu przez chwile a później nic się z nim nie działo, u mnie tylko chyba w jednym miejscu jest walnięta wiec może dlatego dużo objawów nie było, i to bulgotanie występuje w każdym przypadku jak masz gorący silnik w każdym samochodzie
    Wiec jeśli masz twarde węże to sprawdzaj szybko inne rzeczy i rób dopóki może tragedii nie ma, ja tez wolałem nie czekać aż będzie gorzej
    A skąd jesteś?
    Okolice Rzeszowa znaczy jeszcze muszę sprawdzić ile cisnienia jest w układzie, węże robią skd twardsze tylko nie wiem czy aż tak bardzo, niby da się je nacisnac

Auto
    Alfa 159 2,4 Jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Wiem jak wygląda życie. I gwarancja na 1 rok. I od nowa zabawa, ale co ja tam wiem. Chcesz porządnie kup nową. A tekst o tym że będzie jak nowa zachowaj dla siebie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
    A ja wiem , że prawidłowa obróbka na dobrym sprzęcie nie różni się niczym od nowej głowicy

Auto
    Alfa Romeo 159 SW

Domyślnie

Przerabiałem temat - kupiłem używkę ale od 156 2.4 170 km.

Wysłane z mojego G8341 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar megalanca
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał ash321098 Zobacz post
    A ja wiem , że prawidłowa obróbka na dobrym sprzęcie nie różni się niczym od nowej głowicy
    Zgadzam się z tobą nie bójcie się spawać głowic jak jest dobrze zrobione będzie OK,nowa głowica też ma wadę bo przecież pęka .Informacyjnie nowa głowica kosztuje 14000 po fabrycznej regeneracji 8500.

Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 automat

Domyślnie

Mam kilka pytań dodatkowych:
    1. Co jeszcze kupić oprócz: olej z filtrem, uszczelki głowicy plus pokrywy zaworów i reszty góry silnika, śrub głowicy, płynu chłodzącego i rozrządu?
    2. Czy wymieniać termostat jak stary był sprawny? Jeśli tak to oryginał z ASO czy z jakiej firmy?
    3. Śruby głowicy kupić w ASO czy mogą być VICTOR REINZ albo CORTECO?
    4. Czy coś przy okazji jeszcze wymienić jak już stoi rozebrana?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał mati53777 Zobacz post
    Załącznik 266848Załącznik 266849Załącznik 266850Załącznik 266851Załącznik 266852
    Głowica zdjęta i jest walnięta ale mam pytanie czy takie wżery miedzy zaworami to norma czy coś nie tak?
    Te wżery między zaworami, to właśnie oznaki jej już wcześniejszego spawania (niestety mało udolnego) Widać co się stało z materiałem.
    No ale na jakiś czas starczy być może. Pewnie pęknie w innym miejscu.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Trzeba wysłać do Topmaru
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto
    Alfa Romeo 159 sw Q4

Domyślnie

Mnie też niepokoi coś w układzie chłodzenia ale nwm czy to tylko moje przerażenie czy faktycznie coś jest nie tak. Węże twardsze się robią ale nie do przesady da się je ścisnąć, 90 stopni nie przekracza, płynu czasami jest więcej niż powinno i przy odkręcaniu korka wywali płyn, test na co2 negatywny, z tym że raz przy dobrym przegonieniu samochodu na wyższych obrotach później postałem w miejscu chwilę włączyły się wentylatory i gdy ruszyłem u jechałem 1.5 km temperatura skoczyła na 130 i wywaliło trochę płynu zgasiłem silnik odpaliłem za 2 min i temp znów była 90 stopni, teraz pytanie czym to mogło byc spowodowane

- - - Updated - - -

Myślałem że mógł się przyciąć termostat czy coś w tym stylu, teraz się zastanawiam czy ściągać tą głowice czy czekać na więcej objawów?