Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Pęnięty blok Giulia Veloce Q4

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

Wskaźnik po lewej stronie zegarów jest od temperatury oleju

Użytkownik Świeżak Avatar OTTO1
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Cytat Napisał SE7 Zobacz post
    Czyli można to stwierdzić po wskaźniku temp oleju a nie cieczy chodzącej.
    I wymiana korka ratuje sytuację, czyli silnik?

Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Cytat Napisał SE7 Zobacz post
    Czyli podwyzszony wskaźnik temp oleju wskazuje o możliwości tej usterki?
    I wymiana korka chłodnicy usuwa usterkę i ryzyka zatarcia silnika?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał OTTO1 Zobacz post
    Czyli podwyzszony wskaźnik temp oleju wskazuje o możliwości tej usterki?
    I wymiana korka chłodnicy usuwa usterkę i ryzyka zatarcia silnika?
    Jasne, jak wymienisz korek to już cały silnik naprawiony i nawet blok się wtedy sklei... Po prostu kolega miał farta i drobną, niezdiagnozowaną usterkę. Nie zawsze jest tak kolorowo.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

1. Pęknięty blok, naprawa 10k ojro
    2. Fart

Wybierz jedno

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

10kEUR to jak, na nowym silniku? silniki używki z tego co patrzyłem kiedyś allegro/oferty na grupie FB od 4.5tys od jakiegoś przypadkowego handlarza do 12tys auta gdzie był znany przebieg i był mały z dość nowego auta. robota pewnie ze 2 tys, jakieś oleje, pasek itp przy okazji pewnie idzie ogarnąć od 7-15tys zł.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GTV 2.0 TS

Domyślnie

Przerysował mnie po prostu ten "autoryzowany diler" dzisiaj to wiem. Wymiana bebechów miała kosztować 8 stów. Wyszło ponad 2k, tylko za sam swap silnika...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce Q4 280 KM 2017, Stelvio Quadrifoglio Q4 520 KM 2024

Domyślnie

Hej!

Swój silnik naprawiłeś sam, ale masz na myśli już ten wymieniony, bo poprzedni jak rozumiem miał pęknięty blok?

Ja dzisiaj dowiedziałem się już co z silnikiem i wyciekiem. Spać było ciężko ale okazało się, że:
    - padł multiair i dlatego nie odpalał (co ciekawe padło mu się na postoju w garażu)
    - wyciek płynu zdiagnozowano w przepustnicy, było to też weryfikowane przez serwis z Legnicy specializujący się w Alfach. Podejrzenie było, że wyciek powoduje kolektor ale co dziwne kolektor szczelny i sprawny. Podobno pierwszy raz spotkali się z tym, że to przepustnica powoduje wyciek płynu.
    - nic nie wskazuje na to, aby uszczelka głowicy była do wymiany, silnik pali od razu, nawet po wymianie multiair zajęło im 30 sekund odpalenie, gdzie normalnie powinno się go kręcić kilka minut.

Koszty: multiair udało się dorwać za 5300, uszczelki + olej + filtr dodatkowe 500 zł. Przepustnicę mój serwis dostał od tych z Legnicy używaną więc nie wiem jeszcze jaki koszt, robocizna też jeszcze nie wiem. Finalnie jestem szczęśliwy, że silnik ma się dobrze.

Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

A przy jakim przebiegu ci padł?
    Jaki olej lałeś i co ile wymiana?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GTV 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał ozi Zobacz post
    Hej!

Swój silnik naprawiłeś sam, ale masz na myśli już ten wymieniony, bo poprzedni jak rozumiem miał pęknięty blok?

Ja dzisiaj dowiedziałem się już co z silnikiem i wyciekiem. Spać było ciężko ale okazało się, że:
    - padł multiair i dlatego nie odpalał (co ciekawe padło mu się na postoju w garażu)
    - wyciek płynu zdiagnozowano w przepustnicy, było to też weryfikowane przez serwis z Legnicy specializujący się w Alfach. Podejrzenie było, że wyciek powoduje kolektor ale co dziwne kolektor szczelny i sprawny. Podobno pierwszy raz spotkali się z tym, że to przepustnica powoduje wyciek płynu.
    - nic nie wskazuje na to, aby uszczelka głowicy była do wymiany, silnik pali od razu, nawet po wymianie multiair zajęło im 30 sekund odpalenie, gdzie normalnie powinno się go kręcić kilka minut.

Koszty: multiair udało się dorwać za 5300, uszczelki + olej + filtr dodatkowe 500 zł. Przepustnicę mój serwis dostał od tych z Legnicy używaną więc nie wiem jeszcze jaki koszt, robocizna też jeszcze nie wiem. Finalnie jestem szczęśliwy, że silnik ma się dobrze.
    W starym silniku padł mi najpierw MA, a po jego wymianie (4k euro) już inny, też autoryzowany dealer, zdiagnozował walnięcie uszczelki pod głowicą. Naprawił to, (5k euro) ale kiedy dalej auto rzygało płynem z lewego zbiorniczka okazało się, że jest też peknięty blok z powodu, cytuję "uszczelnienia wcześniej nieszczelnego układu chłodzenia". Niestety tego się nie udało już naprawić i kupiłem inny, używkę spod Łodzi. Zamienił mi te silniki, (3k euro plus 3k za drugi silnik) i jak już w tym wątku pisałem, nadal były fontanny i przegrzewanie płynu. W końcu bolesnie zrozumiałem, że autoryzowani dilerzy są tylko po to by kroić ludzi na grube tysiące euro i kupiłem nowy korek od zbiorniczka za dychę i odpukać jeżdzę bez problemów do dzisiaj.