Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: Problem z rozrządem ?

Mack the Knife
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Silnik nadaje sie tylko do remontu
    No w moich realiach to raczej auto na złom pójdzie.
    Dziwne to wszystko bo autko naprawdę niezle zapierdziela, jak by nie to klepanie na wolnych obrotach to bym się do niczego nie przyczepił ...

wipi
    Gość

Domyślnie

Trochę dziwne, że spadek ciśnienia następuje kolejno (jeśli kolejno podawałeś).
    Nie znam układu smarowania w tym silniku i historji wymian przez poprzedniego właściciela, ale o oleju nic nie napisałeś.
    Czy sprawdzałeś uszelkę głowicy - może źle dokrcona, albo już "wygwizdana".
    Możesz sprawdzić olej - czy zawiera płyn chłodzący, czy może paliwo - przy 2 bar króryś czynnik gdzieś powinien przeniknąć z powodu nieszczelności pierścionków, czy uszczelki......takie prawa fizyki.

Mack the Knife
    Gość

Domyślnie

Tak, też mnie to zastanawia ,że spadek następuje kolejno od pierwszego gara. Wg poprzedniego właściciela olej to zwykły minerał 15w40 i to pewnie z tych tańszych ...
    Głowicy na razie nie ruszałem, wody w oleju nie stwierdzam, benzyną też raczej nie cuchnie. W ogóle olej dobrze wygląda. Ciężko powiedzieć coś o jego zużyciu bo bardzo mało jeżdżę .
    Ciekawi mnie to klepanie słyszalne na wolnych obrotach , najbardziej przy 4 garze i coraz mniej w kierunku pierwszego. Krzywki nie są wytarte , szklanki też nie .
    Kontrolka ciśnienia oleju nie gaśnie natychmiast po uruchomieniu silnika. Czy może tak być ,że ciśnienie na wolnych obrotach jest niewystarczające żeby wypełnić szklanki i dlatego kłapią i nie otwierają wystarczająco zaworów ?
    Jak szklanki są zasilane w olej ?
    Może warto dobrać się do tego zaworu w pompie oleju ?

wipi
    Gość

Domyślnie

A wymieniałeś w ogóle olej? Alfa z 2000 na mineralu? , ja do swojej Mazdy rocznik 90 z ponad 300 k na liczniku lałem pełny syntetyk i gdyby nie korozja , to dalej bym jeździł, bo silnik nie do zdarcia.
    Mam wrażenie, że to autko traktujesz jak przygodę - jak nie bedzie jechać - to wymienię na inne. Pełno frazesów typu szklanki i pomiary ciśnienia. Co Ci powiedział magik,który robił te pomiary> bo możliwości są tylko trzy:
    1. zawory (rozrząd) - ale raczej nie w Twoim przypadku, bo problem by występował na wszystkich cylinndrach - chyba, że wałki są ukręcone, lub zawory pogięte.
    2. uszczelka głowicy
    3. pierśćienie na tłokach
    W skrajnych przypadkach - niedokręcone wiece............