Witam wszystkich miłośników i użytkowników AR . To mój pierwszy post i chciałbym sie przywitać. Od kilku dni jestem właścicielem Alfa Romeo 145 z 2000r. Jest to wersja 2.0 TwinSpark z zieloną koniczynką na 16 calowych firmowych alusachPrawdę mówiąc nie planowałem tego zakupu, ale cena była dobra , kolor mi się podobał , no i moc też. Auto ma być do jeżdżenia rekreacyjnego po górskich dróżkach i łojenia tyłków japońcom na mieście
Od początku mam jednak problem z nierówno pracującym silnikiem na wolnych obrotach , no i auto nie zbiera się od dołu jak powinno. Kilku niezależnych mechaników zasugerowało mi złe złożenie rozrządu po wymianie paska. Otóż prawdopodobnie człowiek który to zrobił nie zdjął nawet pokrywy zaworów ,a rozrząd ustawił wg znaków uprzednio naniesionych flamastrem wg położenia starego paska. Zasugerowało nam to mnóstwo świeżych znaków zrobionych flamastrem na kołach rozrządu , pasku i głowicy tudzież osprzęcie.
Z tego co zdążyłem przeczytać o rozrządzie w 2.0 TS to koła pasowe wałków rozrządu są tzw `pływające` i nie posiadają żadnych własnych znaków do ustawiania rozrządu. Ustawia się wałki w odpowiednim położeniu za pomocą `blokad` , pierwszy tłok na zz, napina pasek a następnie dokręca koła.
Podczas napinania paska, koła nieznacznie obrócą się względem wałków.
Poprawcie mnie jeżeli coś pokręciłem.
Podejrzewam , że poprzedni meches poszedł na skróty ,a właścicielowi wmówił że ciulowa praca motoru to wina szklanek.
Teraz, jak wrócić do normalności ?
Czy wystarczy poluzować koła pasowe, ustawić wałki jak należy ,zablokować `blokadami` , 1 tłok na zz i dokręcić koła ?
Drugie pytanie , co z wałkami wyrównoważającymi ? Czy są jakieś znaki żeby je ustawić ? Czy przez niewłaściwe ustawienie silnik może chodzić `kulawo` ?
Proszę o pomoc, chciałbym doprowadzić Alfę do stanu używalności. Podoba mi się jak Ona jezdzi. Ma fajny zawias i niesamowity układ kierowniczy .Próbowałem już trochę , ale nie chcę zniszczyć silnika.
pozdrawiam, M