Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Problem z rozrządem ?

Mack the Knife
    Gość

Domyślnie Problem z rozrządem ?

Witam wszystkich miłośników i użytkowników AR . To mój pierwszy post i chciałbym sie przywitać. Od kilku dni jestem właścicielem Alfa Romeo 145 z 2000r. Jest to wersja 2.0 TwinSpark z zieloną koniczynką na 16 calowych firmowych alusach Prawdę mówiąc nie planowałem tego zakupu, ale cena była dobra , kolor mi się podobał , no i moc też. Auto ma być do jeżdżenia rekreacyjnego po górskich dróżkach i łojenia tyłków japońcom na mieście
    Od początku mam jednak problem z nierówno pracującym silnikiem na wolnych obrotach , no i auto nie zbiera się od dołu jak powinno. Kilku niezależnych mechaników zasugerowało mi złe złożenie rozrządu po wymianie paska. Otóż prawdopodobnie człowiek który to zrobił nie zdjął nawet pokrywy zaworów ,a rozrząd ustawił wg znaków uprzednio naniesionych flamastrem wg położenia starego paska. Zasugerowało nam to mnóstwo świeżych znaków zrobionych flamastrem na kołach rozrządu , pasku i głowicy tudzież osprzęcie.
    Z tego co zdążyłem przeczytać o rozrządzie w 2.0 TS to koła pasowe wałków rozrządu są tzw `pływające` i nie posiadają żadnych własnych znaków do ustawiania rozrządu. Ustawia się wałki w odpowiednim położeniu za pomocą `blokad` , pierwszy tłok na zz, napina pasek a następnie dokręca koła.
    Podczas napinania paska, koła nieznacznie obrócą się względem wałków.
    Poprawcie mnie jeżeli coś pokręciłem.
    Podejrzewam , że poprzedni meches poszedł na skróty ,a właścicielowi wmówił że ciulowa praca motoru to wina szklanek.
    Teraz, jak wrócić do normalności ?
    Czy wystarczy poluzować koła pasowe, ustawić wałki jak należy ,zablokować `blokadami` , 1 tłok na zz i dokręcić koła ?

Drugie pytanie , co z wałkami wyrównoważającymi ? Czy są jakieś znaki żeby je ustawić ? Czy przez niewłaściwe ustawienie silnik może chodzić `kulawo` ?
    Proszę o pomoc, chciałbym doprowadzić Alfę do stanu używalności. Podoba mi się jak Ona jezdzi. Ma fajny zawias i niesamowity układ kierowniczy .Próbowałem już trochę , ale nie chcę zniszczyć silnika.
    pozdrawiam, M

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Dobrze myśłisz. Procedura wygląda tak jak podałeś. Wałki wyrównoważające mają znaki, ich niewłaściwe złożenie powoduje wibrację która roznosi się na całe auto...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar qbiczysko
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 ts 2000r.

Domyślnie

Ja też przyznam rację
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 09-09-2009 o 19:19

Mack the Knife
    Gość

Domyślnie

Teraz, jak wrócić do normalności ?
    Czy wystarczy poluzować koła pasowe, ustawić wałki jak należy ,zablokować `blokadami` , 1 tłok na zz i dokręcić koła ?
    Czyli, że mógłbym tak zrobić? Obyło by się bez zdejmowania paska. Przesunięcie wałków względem kół z pewnością jest niewielkie. Bo tu jest chyba cały problem ?

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Nie do końca jestem pewien czy 'fasolki' ogarną taką impreze. Myśle, że lepiej Ci będzie sciągnąć pasek, co zajmie parę sekund, ustawić wszystko i po napięciu dokręcić śruby na zębatkach - wtedy będziesz pewien, że jest ok. Pamiętaj, żeby też zablkować wał korbowy, bo przy napinaniu może go delikatnie pociągnąć i już nie bedzie ZZ.
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 10-09-2009 o 17:10

Mack the Knife
    Gość

Domyślnie

A jak wygląda sprawa ustawienia wałka ssącego ? Mam już blokady, przy okazji wymienię wariator a on posiada pewien zakres działania/skok .
    Czyli wałek zablokowany blokadą ,a co z położeniem koła pasowego ? Jak ustawić koło z wariatorem ?

Wojce
    Gość

Domyślnie

Jak obroty falują (a rozumiem ,że o tym piszesz ) to znaczy że silniczek krokowy do przeczyszczenia ,alfy zaczynają jechać ,ciągnąć jak należy od 3 tys obrotów do 3 tysiecy jedzie tak sobie skoro niezależni mechanicy orzekli taką diagnoze to czemu nie ustawili jak należy ,takie ustawianie rozrządu za pomocą forum może się żle skończyć dla silnika

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Koło pasowe musi być ustawione na znacznik, który jest na obudowie rozrządu i na właśnie kole pasowym, gdy się pokryją, oznacza że 1 tłok jest w Górnym Martwym Punkcie. Warto mieć czujnik do ustawiania GMP ale nie jest to konieczne Jeżeli chodzi o wałek ssący to robisz tak samo jak z wydechowym: zakladasz blokady, dokrecasz w tym wypadku 4 śruby lekko palcami, mniej więcej na środku fasolek, tak żeby zębatka mogła sie obrócić w lewo gdy bedziesz napinać pasek

Mack the Knife
    Gość

Domyślnie

Ok, poskładałem od nowa z użyciem blokad ,wymieniłem wariator a klekotanie i telepanie silnikiem na wolnych obrotach pozostało . Może to szklanki ?

Jeszcze jeden problem się pojawił. Otóż na czas roboty przy rozrządzie przez nieuwagę zostawiłem kluczyk na włączonym zapłonie. Akumulator się rozładował.
    Teraz jak odpalę auto to po +- 15 sekundach zapala się kontrolka wtrysku . Co mogło się stać ?

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Po takim błędzie pozostaje tylko podłączenie pod komputer i reset parametrów

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995