Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Wibracje silnika, check engine, wyłączon start/stop, wilgoć

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Po pojawieniu się objawów od razu go wymieniłem - dłuższa jazda z tym kłopotem może skończyć się wymianą silnika. u mechanika stoi Giulia w której "jeździli i obserwowali" usterkę MA- efekt- pęknięty cylinder.
    Ciekaw jestem, jak pracował silnik, że doszło do aż takiej awarii. Rozumiem, że jazda na cały czas telepiącym się silniku z kontrolką check engine może prowadzić do problemów, ale jeżeli np. objaw telepania silnika pojawia się na parę sekund po uruchomieniu zimnego silnika raz na parę miesięcy, to czy to może prowadzić do powstania poważniejszych awarii? U mnie tylko raz wypluło po uruchomieniu i telepaniu się silnika (pracy na 3 cyl.) wyłączenie/awarię S&S, check engine się nie pojawił, z błędów było tylko misfire na 2 cyl. (błąd 030200) oraz błąd misfire random (błąd P030000). Obecnie mam 45 tys. km przebiegu, od pierwszego incydentu do teraz sytuacja z krótkotrwałym telepaiem się silnika po rozruchu zdażyła się z 4-5 razy łącznie. Wymieniłem świece, olej i raz jeszcze po tym chwilkę się zatelepał przy uruchomieniu, ale nie wypluło błędu, tak to silnik działa wyadje mi się tak jak powinien, nie telepie, nie czuję by przerywał, ma normalną moc. Nie jestem w stanie stwierdzić, że to MA na pewno, bo być może to wtrysk, albo coś innego. Ostatnio patrzyłem w MES, ale błędów nie widziałem w module silnika (chyba, że trzeba puścić jakieś skanowanie inaczej w zakładce z błędami nic się nie pojawi - mam od paru tygodni ten program i nie obyłem się z nim jeszcze). Olej zmieniam co 7-9 tys. km. (wcześniej Selenia, obecnie wjechał Millers). Pierwszą zmianę zrobiłem po 1,5 tys. km., następną przy przebiegu 5 tys, potem co 7-9 tys. w zależności od charatkeru eksplatacji miasto/trasa. Płukanki nie użyłem ani razu, pierwszy raz problem wystąpił chyba przy przebiegu około 30 tys. km. Jak na razie obserwuję i czekam na błędy, by wiedzieć, gdzie ewentualnie szukać o ile w ogóle coś wystąpi. Zamieniłem cewki miejscami, zmieniłem olej i świece, wiecej nic nie wymyślę.

Cytat Napisał netzmark Zobacz post

Czy mógłbyś powiedzieć ze swojego doświadczenia, czy wypadające pojedyncze zapłony (widzę je na OBD poprzez myGiulia/AndroidAuto) to normalny objaw czy też tam powinno być idealnie "czysto"? Jak wymieniłeś u siebie MA to sprawdzałeś po tym jak masz?
    Ja wibracji żadnych nie mam, te "wypady" są najczęściej co ciekawe głównie na 2 cylindrze (ale na innych też się zdarzają) i w ilości raptem 1-4 na przelocie kilkunastu kilometrów. Nie widzę związku z temperaturą, czasem pojawi się coś po minucie od włączenia na zimno, a czasem dopiero po kilku-kilkunastu km. Nie robię z tego żadnego problemu, wibracji też żadnych nie mam, tylko ciekawi mnie jak jest w stanie praktycznym-normalnym, ewentualnie poza wystąpieniem wibracji, jakie ilości zgubionych zapłonów są wg Ciebie jakimś już wyraźnym symptomem nadciągającej padaki - jeśli można to w ogóle powiedzieć...
    Z ciekawości, czy pojawia się przy tym błąd Start&Stop na zegarach, albo check engine?
    Ostatnio edytowane przez Lober ; 20-06-2024 o 14:51

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Cytat Napisał Lober Zobacz post
    Z ciekawości, czy pojawia się przy tym błąd Start&Stop na zegarach, albo check engine?
    Nie, zero żadnych błędów stałych czy chwilowych, ani checka.
    To, że wypadają mi czasem jakieś pojedyncze zapłony widzę tylko na podglądzie online któregoś PID na OBD. Tak sobie skonfigurowałem myGiulia, że mi wyświetla zapłony, status ładowania (IBS, napięcie itp) czy temperatury (woda, olej, przed/za intercooler itp) i coś tam jeszcze. Od czasu do czasu jak włączę aplikację sprawdzić głównie co się dzieje z aku to już tak z tym jadę bo co mi przeszkadza popatrzeć :-). Tak po objawach to bym nie wiedział, że coś jest nie-tak (o ile jest nie-tak, bo zero wypadających zapłonów to zgaduję że chyba tylko możliwe w teorii).

Użytkownik Świeżak Avatar lisu7
    Mieszka w
    Małopolska
    Auto
    Giulia Q4 Veloce Swiss

Domyślnie

W Myguilia musi być duza ilość wypadania zapłonu żeby wyskoczył check i cała procedura błędu. W wątku o aplikacji ktoś podawał dokładnie ile miał missfire.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

więc tak- z mojego doświadczenia wynika iż na starym MA - szczególnie przy rozruchu było czasem słychać jakby prychnięcia ale nie telepało budą żadnych objawów. Dopiero przy 95 tkm wystartował na 3 gary i czek- błędy typowe dla MA.
    Kwestia wilgotności moim zdaniem nie ma wpływu bardziej rozruch na zimnym - po prostu spływa olej sekcja nie ma ciśnienia i jebb.... błąd.
    Po wymianie MA żadnych efektów typowych dla wypadania zapłonu oraz spalanie zeszło około 1.5 litra w dół- nie wiem może autosugestia ale widzę z dystrybutora.
    Jeżeli chodzi o wpływ MA na "pad" silnika - nie wiem, ale powtórzę za mechanikiem - to że pracuje na 3 gary ok ale podaje paliwo nadal i to jest kłopot jak potem nagle następuje zapłon.raz wytrzyma drugi trzeci- w końcu któryś element się podda i mamy kaszę z silnika.
    z tego co wiem w tym aucie błąd pojawiał sie od około 1,5 roku średnio co kilka tygodni- jeździli obserwowali - no to teraz wlatuje new engine. przebieg 80 tkm a pierwsze objawy przy 50 tkm - rocznik 2021.
    mnie zastanawia jedno- nie słyszałem o usterce MA w 200 konnych wersjach.
    zaznaczam- opisuje swój przypadek i to co wiem od mechanika który od 40 lat siedzi w grupie fiata i klepie silniki. Nie jestem mechanikiem.
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 21-06-2024 o 07:47

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Ciekaw jestem, czy komuś udało się wymienić moduł MA po gwarancji z udziałem finansowym ASO/producenta.
    U mnie co ciekawe, problem występował tylko przy zimnym rozruchu po nocy, ale nigdy po dłuższym postoju. Samochód potrafił przestać parę dni nieodpalany i zapalał bez problemu, problem występował jedynie po postoju trwającym mniej niż 12 godzin. Zaznaczę, nie mam jeszcze pewności, że u mnie problem dotyczy MA, wymieniłem dopiero co świece i olej, zamieniłem cewki miejscami, ale już po tej wymianie problem chwilowo wystąpił po uruchomieniu silnika, acz żadnych błędów nie wypluł - za krótko to trwało. Słyszałem, ze w 200 KM wersjach też padają moduły MA, ktoś też pisał, że u niego podejrzewano MA, a okazało się, że to komputer silnika. Cewka w MA powinna chyba dawać objaw na rozgrzanym silniku, jak to ma miejsce najczęściej z objawami padających cewek zapłonowych.
    Ostatnio edytowane przez Lober ; 21-06-2024 o 10:41

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

@Lober: Ktoś pisał że mu wymienili za free po gwarancji. Serwisy mają taką drogę, że mogą się zwrócić do FCA o partycypację w kosztach w dowolnej chwili po gwarancji. I wtedy w zależności od usterki, może układów serwisu z FCA, może przeprowadzania przeglądów w ASO również po gwarancji (a może od pogody) - może być decyzja o współudziale FCA w naprawie - od 0-100%. Podobno - tak mi mówili w jakimś ASO.
    @lisu7: co ma lampka check do aplikacji, przecież to tylko odczyt z OBD a decyzja czy zapalić lampkę i zapisać błąd permanentny to decyzja komputera pokładowego.
    @Dareek: dzięki za podzielenie się obserwacjami, zawsze może się przydać na przyszłość :-). Innymi słowy nie znamy dnia ani miejsca...
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 21-06-2024 o 14:03

Użytkownik Świeżak Avatar lisu7
    Mieszka w
    Małopolska
    Auto
    Giulia Q4 Veloce Swiss

Domyślnie

@netzmark Wiadoma sprawa, lecz chciałem zauważyć, że musi naprawdę dużo razy wypadać zapłon żeby się zapalił check.