Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Temat: 2.0 Tributo Italiano Nowe auto i awaria po 500km ;-(

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Auto
    Mito 135 MA TCT było, Giulietta 170 MA TCT_była, Stelvio 200KM, Ducato 3,0 160 AT był, Corsa 130

Domyślnie

Cytat Napisał blaszany Zobacz post
    Wiem, miałem to samo. Napisałem, że u mnie pomogła aktualizacja w ASO, a na forum podśmiewajki, że akumulator zaktualizowali.
    Akurat w Stelvio nie ma aktualizacji akumulatora - na szczęście. W vagu podaje się nawet nr seryjny akumulatora do systemu(?!).
    Jeśli wymienia się na taki sam nie ma żadnego problemu, tylko na czas wymiany podać zasilanie do systemu z innego źródła, jeśli nie to tylko adaptacja kierownicy jak tu koledzy napisali. Wyzerują się tylko liczniki przebiegu okresowego.
    Właśnie w tym tygodniu wymieniłem po 7 latach - tak , tyle wytrzymał fabryczny akumulator - nie dawał się już ładować powyżej 12,38V i nie było już grzania szyby. Dałem - dla ciekawych - Moll EFB start stop 96 Ah za tylko 1200 zł, wymiana osobiście, w serwisie skasowałem błędy ze skoku napięcia w trakcie wymiany - widoczne tylko w pamięci body nie w postaci jakiegoś failura - tych brak. I na tym może polegać „aktualizacja” akumulatora. Nie każdy serwis ma dostęp do bramki serwisowej Alfy więc większość nie ma nawet jak mają nie „chiński” komputer diagnostyczny. Mój ma dostęp (nie ASO).
    Potwierdzam - słaby akumulator = choinka.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    '24 Stelvio Tributo Italiano

Domyślnie

Cytat Napisał blaszany Zobacz post
    U mnie od początku w aplikacji MyAlfaConnect, co kilka przejazdów był zgłaszany problem z systemem ładowania, ale żadnych objawów poza tym nie miałem, aż do jesieni, gdy zaczęły zapalać się opisane wyżej kontrolki na desce. Po wizycie w serwisie i aktualizacji, żadnych problemów już nie ma.
    U mnie apka problem z systemem ładowania wyrzuca/wyrzucała dość regularnie.
    Od początku w zasadzie go ignorowałem - żadnych innych objawów nie uświadczyłem.
    Także, nie jesteś/byłeś sam

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał yak Zobacz post
    U mnie apka problem z systemem ładowania wyrzuca/wyrzucała dość regularnie.
    Od początku w zasadzie go ignorowałem - żadnych innych objawów nie uświadczyłem.
    Także, nie jesteś/byłeś sam
    Polecam jednak pojechać do serwisu, może coś zaktualizują. Cokolwiek zrobili u mnie, od dwóch miesięcy żadnych powiadomień z aplikacji nie dostaję, choć miałem je od nowości. I polecam ten blogi stan spokoju, że wszystko jest jak należy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

Niestety ale w moim przypadku nie będzie to prosta sprawa. Tzn sprawa może być i prosta ale najwyraźniej firma nie jest w stanie na sprostać zobowiązaniom gwarancyjnym na poziomie który byśmy sobie życzyli. Według serwisu uszkodzeniu uległ sterownik AirBag i to on powoduje resztę pojawiających się błędów. Problem w tym że w ciągu tego tygodnia udało im się go jedynie zamówić w centrali (Włochy) i jak na razie nie mają potwierdzenia kiedy go otrzymają. Z informacji od kierownika serwisu wiem że może to potrwać do miesiąca. Sterownik ten trzeba zaprogramować do konkretnego nr VIN samochodu. Interweniowałem też na numer tel 0 800 który mamy na osłonie przeciwsłonecznej za kierownicą tam przyjęto moje zgłoszenie i obiecano że w przyszły piątek poinformują mnie jak sprawa wygląda z zamówieniem tego sterownika. Pan potwierdził że może to potrwać około miesiąca. Nie wiem czy będzie to moja ostatnia AR z wyboru bo uważam że jeśli tak postępują obecnie marki samochodów ze swoimi zobowiązaniami wobec nas klientów to zupełnie nie zdziwi mnie fakt jak znaczna część klientów odejdzie do jakiś chińczyków którzy bardzo szybko ogarną temat łańcucha dostaw.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał tomekna Zobacz post
    Nie wiem czy będzie to moja ostatnia AR z wyboru bo uważam że jeśli tak postępują obecnie marki samochodów ze swoimi zobowiązaniami wobec nas klientów to zupełnie nie zdziwi mnie fakt jak znaczna część klientów odejdzie do jakiś chińczyków którzy bardzo szybko ogarną temat łańcucha dostaw.
    Nie bronię AR, też byłbym wkurzony na maksa, ale witaj w świecie ciasnych łańcuchów dostaw. Elementów jest tyle, ile potrzeba do produkcji, a już szczególnie takich, których ryzyko awarii jest niskie.
    Chińczyk owszem, wyśle szybko, ale zapomnij, że samolotem, a kontener też płynie miesiąc. Zresztą chińska motoryzacja to jest wielki eksperyment: do tej pory niczego nie naprawiałeś, tylko dostawałeś nowe urządzenie od dystrybutora/sprzedawcy.
    Z samochodem już tak się nie da.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał tomekna Zobacz post

Mam Multieuscan ale nie sądzę bym mógł coś z tym zrobić bo choćby dlatego że moja wersja jest gdzieś z 2012 roku. Czy odczyty błędów są widoczne dla serwisu? Czy jak macie gwarancje to nie podpinacie się do auta do czasu jej zakończenia?
    jeśli masz wersje z 2012r to może kupowałeś jako FES jeszcze - MES wszedł w 2 połowie 2012r? Na FES licencja działa dorzywotnio i też na MES. mam taki z 2010r, mogę aktualizować MESy do woli. W MES już tylko rok aktualizacji. Możesz też za 50EUR wykupić roczną licencję.

skan zawsze możesz puścić, gorzej z kasowaniem, bo od początku 2018r auta mają SGW i trzeba najpierw założyć bypass aby móc kasować.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar Hayabusa_21
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 T

Domyślnie

Pracuję dla Hyundai Motor Europe i powiem Ci , ze miesiąc oczekiwania na komponent to wcale nie jest zły wynik . W dzisiejszych czasach czesto bywa ze czeka sie na części rok lub dłużej . CIerpi na tym klient ale powiem tak ... Robim co możem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A samochodu zastępczego Ci nie dali??? Odstawiasz auto na gwarancji do serwisu wsiadasz w auto zastępcze i możesz śmiało czekać miesiąc na zamówioną część
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

a zastępczy nie jest tylko przy lawecie? poza tym muszą mieć dostępny jakiś, a z tym róznie
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

taaaa, ja w mercedesie czekałem raz 6 miesięcy, raz 2 miesiące na części i naprawę, w tym czasie miałem samochód zastępczy - co z tego skoro moje auto miało 457 koni a zastępczy 184konie :/