Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Panewki - próba rozwiązania???

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Załatwiłeś sobie silnik prawdopodobnie przez żle dobrany filtr.
    tak!najlepiej zwalić winę na źle dobrany filtr oleju...
    znowu się zaczyna...

Cytat Napisał ori Zobacz post
    Przejechalem moze z 500 m kiedy sie zorientowałem. Nastepnie sam się za to zabrałem z tokarzem i wysztko było ok. Po przejechaniu 1000 km pojawił się ten nieszczesny dzwiek i teraz jestem w dupie przez niekompetentnych mechaników którzy prosta rzecz potrafią spieprzyć.
    według mnie to właśnie ta jazda bez oleju przyczyniła się do tego stukania a nie olej i filtr.

wymieniałem setki razy oleje i filtry w różnych silnikach,nie zdarzyło się nigdy coś takiego że silnik się rozleciał przez te dwie rzeczy.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Kolego twoje auto jest z 1998roku - nie podałeś jaki ma przebieg i raczej nie wiesz jak było traktowane przez poprzedniego własciciela... Ty masz je 4 lata, a ktos miał je 7. Czy silnik wcześniej zużywał dużo oleju? Prawdopodobnie stukające panewki to naturalne zużycie silnika. Może to mieć coś wspólnego z olejem - musiałbys wlać wtedy produkt podrobiony olejopodobny, ale bardziej prawdopodobne jest to że nowy olej wypłukał osady i nagar na których trzymał się silnik i stąd stuki. Co do filtra to na 100% nie ma to znaczenia jaki zastosowałes i nie on jest przyczyną. Żaden olej nie zastąpi remontu silnika.
    Teraz to doczytałem:
    ...potem drugi nagwintował i dobrał nowy korek efekt straciłem cały olej z silnika szczescie ze stało się to pod blokiem. Przejechalem moze z 500 m kiedy sie zorientowałem. ....
    Sam załatwiłeś panewki
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 23-10-2009 o 08:13
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

ori
    Gość

Domyślnie

Przebieg jest dość spory 220 000 km. Maciek - 156 dopiero wtedy się zorientowałem jak pojawiła się kontrolka oleju i zgasł silnik. Wtedy juz nie odpaliłem i pchałem samochód pod blok. Przed wymianą rozrządu brał olej ok. 500 ml na 1000 km. Po wymianie rozrządu i wymianie uszczelek zużycie oleju drastycznie spadlo. Brał już zdecydowanie mniej.
    Myślę że jednak to ta histroia z olejem i naturalne zuzycie silnika. Z drugiej strony będę kupował już filtr orginalny i lepszy olej.
    Robie remont jestem umowiony do meczanika na przyszłą środę.Zalezy teraz czy poszły panewki głowne czy korbowodowe.

Panewki + szlif + olej+ filtr oleju+ rozrząd ( wymianiałem na początku roku z pompą wody i wariatorem) więc wymienie tylko rolki i pasek. Coś jeszcze powinnieniem wymienić ? bo sam chce kupić wszystkie części. Szlif i dobór panewek zlecam firmie się tym specjalizującej.

Mechanik mówił że chce ok. 1000 tys zł za robotę. ??

ori
    Gość

Domyślnie

Jeszcze raz . Mam pytanie jak czy da sie jakoś sprawdzic zeby byc pewnym czy to uszkodzone panewki. Jest jakiś sprawdzony sposób??? Jeden mechanik mówi że to panewki drugi że nie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jedyny znany mi sposób to zdemontowanie tych panewek
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

siwcu
    Gość

Domyślnie

Robie remont jestem umowiony do meczanika na przyszłą środę.Zalezy teraz czy poszły panewki głowne czy korbowodowe.

Niezależnie od tego które poszły wymień te i te. Albo za jakiś czas czeka Cię powtórka z rozrywki.

PS. daj znać ile kosztował szlif wału i ile panewki

Pozdro

ori
    Gość

Domyślnie

Witam

Ja jeszcze jestem na etapie poszukiwań mechanika. Ten który miał to wstepnie zrobić się wycofał. U mnie w Bydgoszczy chcą ok. 200zł szlif i po 200zł panewki. Najgorze koszta są z robotą niestety.

Pozdrawiam

siwcu
    Gość

Domyślnie

Witam

Ja jeszcze jestem na etapie poszukiwań mechanika. Ten który miał to wstepnie zrobić się wycofał. U mnie w Bydgoszczy chcą ok. 200zł szlif i po 200zł panewki. Najgorze koszta są z robotą niestety.

Pozdrawiam

U mnie na pewno znalazłby się ktoś kto by Ci to zrobił. Jest taki jeden sprytny chłopak który "potrafi wszystko".

Ja robię sam jakoś nie mam zaufania do mechaników... Nawet ASO nie jest w pełni profesjonalne.