Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Temat: Uszczelka pod głowicą? + Turbina?

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Maciek ma racje - założenie większej turbiny nic nie da nawet zakładając że programowo zmieniło by się dane z czujnika doładowania i nie zapalał on by marchewy to skutek większego doładowania mógł by być mizerny/żaden/przeciwny do oczekiwanego - dlaczego ?? odpowiedź jest prosta, silnik dostał by więcej powietrza tylko co z paliwem ?? było by go tyle samo. Tak oczywiście można zwiększyć czas wtrysku będzie więcej może wtedy.. ale należy sobie uświadomić iż oryginalna turbina też nie pracuje na 100% i w niej będzie jeszcze łatwiej podnieść ciśnienie doładowania i to z lepszym efektem.

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Dobra po dzisiejszym dniu nadzwoniłem się wszędzie z cenami itp

Ściągnięcie i założenie Turbo w ItalAuto (Katowice) (z tym, że ściągną... poczekają aż Ją naprawie i im dam by założyli) koszt 150 zł, lecz mam problem bo mają wszyscy wolne i zaczynają od 4 Stycznia i powiedzieli że wolny termin dopiero 4-6 Styczeń "prawdopodobnie" więc troche dużo czekania a jest to mój sprawdzony mechanik więc mam pytanie:

Okolice Mysłowic zna ktoś sprawdzonego i w miarę taniego mechanika który sprawnie mógłby mi wykonać taką czynność? jak tak to proszę o namiary.

Kolejna kwestia to w Turbo-tec'u powiedzieli że za darmo sprawdzą mi całą Turbinę co z nią nie tak i powiedzą o kosztach i albo się zgadzam na regeneracje albo nie i tyle

Ostatnia kwestia to dzwoniłem do pana z aukcji:
    http://moto.allegro.pl/item854976236...a_2_4_jtd.html

Mają do regeneracji maszyne najnowszej technologi firmy Schenck.
    Turbo objęte jest roczną gwarancją (nie uwzględnia mechanicznych uszkodzeń, które pan opisał że przykładowo coś z silnika czy czegoś tam przedostaje się do Turbo).
    Części jakie wkładają do regeneracji są firmy "Melett" czyli firmy którą ktoś tu napisał że tylko tej firmy najlepiej wsadzać.

Także 1200 zł za Turbo do mojego auta to ciekawa propozycja i chyba się skusze co Wy na to? Natomiast stare Turbo pierw sprawdzę w Turbo-tecu i najwyżej sprzedam za groszę jeśli koszt regeneracji wyniesie ponad 1300 zł

Co Wy na to?

ps powiedział także że ma Turbo do mojego auta ale silnika 150 KM także w tej samej cenie... ale z tego co czytam nie ma sensu wkładać takiej Turbo ;>

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Izane ; 28-12-2009 o 22:32
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Jak mosz tam kajs dostep do kanału to jo Ci je wyciagna,albo mozesz przytargac auto do mnie na garaż.

rycerz82
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    I co by to dało prócz non stop świecącej marchewki? Modyfikacja oprogramowanie - chiptunig współczesnych diesli polega na proporcjonalnej ( w stosunku do oryginalnego oprogramowania) zmianie parametrów wtrysku - na wykresie z hamowni jest to przesunięcie całego wykresu - kształt mniej więcej pozostaje bez zmian. Taki pospolity tuner nie bedzie miał punktu odniesienia jeśli zmienisz turbine lub wtryskiwacze (kiedyś ktoś zamienił w silniku 2,4 wtryskiwacze z pieciootworowych na szescio - efektem było tylko zwiększone spalanie i kopcenie oraz spadek mocy)
    Ehhh, no chłopaki przecież ja nie mówie o wsadzeniu innego turbo i innych wtrysków i zostawieniu tego tak sobie. Oczywiste jest zestrojenie tego, nowy program w ecu...
    Hmmm, zmiana parametrów wtrysku, czyli dawka większa jak rozumiem, no i zgodnie z logiką idzie to w parze z podniesieniem ciśnienia doładowania, a co za tym idzie w pewnym momencie turbina w jtd 105ps staje się zbyt mała. Ona nawet nie ma VTN.
    Co do przesunięcia na wykresie to oczywiście kształt zostaje bez zmian, bo to dalej diesel
    A niepospolity tuner da sobie radę z ogarnięciem tematu po zmianach mechanicznych.
    Co do tych 6-cio otw. wtrysków w jtd to jestem pełen podziwu dla tego Pana, był pełen wiary w to że zmieni wtryski i to ot tak będzie działało

Cytat Napisał Bedboys Zobacz post
    Maciek ma racje - założenie większej turbiny nic nie da nawet zakładając że programowo zmieniło by się dane z czujnika doładowania i nie zapalał on by marchewy to skutek większego doładowania mógł by być mizerny/żaden/przeciwny do oczekiwanego - dlaczego ?? odpowiedź jest prosta, silnik dostał by więcej powietrza tylko co z paliwem ?? było by go tyle samo. Tak oczywiście można zwiększyć czas wtrysku będzie więcej może wtedy.. ale należy sobie uświadomić iż oryginalna turbina też nie pracuje na 100% i w niej będzie jeszcze łatwiej podnieść ciśnienie doładowania i to z lepszym efektem.
    Wasze wypowiedzi doskonale się uzupełniają , maciek-156 pisze o zmianach we wtrysku, Bedboys o podniesieniu ciśnienia, połączenie jednego z drugim to droga do sukcesu
    Ostatnio edytowane przez rycerz82 ; 29-12-2009 o 02:28

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Życzę powodzenie no i dużo kasy... - standardowe podniesienie mocy (modyfikacja fabrycznego oprogramowania) to koszt 1500zł, a pisanie programu od nowa pod nowy osprzęt silnika (turbina, wtryskiwacze itp.) i jeszcze tak żeby go nie zniszczyc to 10-15tys zł, no i trzeba mieć w tej kwesti duże doświadczenie
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Ponowie pytanie

Dobra po dzisiejszym dniu nadzwoniłem się wszędzie z cenami itp

Ściągnięcie i założenie Turbo w ItalAuto (Katowice) (z tym, że ściągną... poczekają aż Ją naprawie i im dam by założyli) koszt 150 zł, lecz mam problem bo mają wszyscy wolne i zaczynają od 4 Stycznia i powiedzieli że wolny termin dopiero 4-6 Styczeń "prawdopodobnie" więc troche dużo czekania a jest to mój sprawdzony mechanik więc mam pytanie:

Okolice Mysłowic zna ktoś sprawdzonego i w miarę taniego mechanika który sprawnie mógłby mi wykonać taką czynność? jak tak to proszę o namiary.

Kolejna kwestia to w Turbo-tec'u powiedzieli że za darmo sprawdzą mi całą Turbinę co z nią nie tak i powiedzą o kosztach i albo się zgadzam na regeneracje albo nie i tyle

Ostatnia kwestia to dzwoniłem do pana z aukcji:
    http://moto.allegro.pl/item854976236...a_2_4_jtd.html

Mają do regeneracji maszyne najnowszej technologi firmy Schenck.
    Turbo objęte jest roczną gwarancją (nie uwzględnia mechanicznych uszkodzeń, które pan opisał że przykładowo coś z silnika czy czegoś tam przedostaje się do Turbo).
    Części jakie wkładają do regeneracji są firmy "Melett" czyli firmy którą ktoś tu napisał że tylko tej firmy najlepiej wsadzać.

Także 1200 zł za Turbo do mojego auta to ciekawa propozycja i chyba się skusze co Wy na to? Natomiast stare Turbo pierw sprawdzę w Turbo-tecu i najwyżej sprzedam za groszę jeśli koszt regeneracji wyniesie ponad 1300 zł

Co Wy na to?

Dodane:
    Adam$ dziś do Ciebie zadzwonie tylko nie wiem jak pracujesz ale jak coś to będe dzwonił z innego numeru

Tylko sprawa z Turbo wyjęcie to poprostu odkręcenie tam gdzie trzeba i odpięcie wężyków? czy coś jeszcze magicznego trzeba robić?

Założenie: MAciek napisałeś że pod ciśnieniem olejnym trzeba go zakładać? a nie wystarczy zamoczenie Turbo w oleju przed założeniem? Dobre poskładanie wszystkiego "w kupe" i przed startem silnika odpiąć rozrusznik/świece tak by silnik nie zapalił i aby olej dostał się do Turbiny? (pokręcić z 3 razy rozrusznikiem)

Nie wiem czy nie na ślepo zamówić Już tej Turbo z aukcji za 1200 zł i poprostu wymienić.. czy lepiej poczekać, nie śpieszyć się i pierw sprawdzić moją Turbo co z nią nie tak?

---- I małe pytanie... skoro Turbo wywaliło mi olej z silnika... to czemu nie zaświeciła się kontrolka oleju? ---

Pozdrawiam
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Po prostu nie wywaliło jeszcze całego oleju, było go jeszcze na tyle że utrzymało się ciśnienie wystarczające by nie zapaliło kontrolki.
    Czynność o której pisał Maciek to napełnienie sprężarki olejem ale nie poprzez zamoczenie jej w wiadrze, tylko podłączenie pod układ wytwarzającego ciśnienie oleju i napełnieniu kanałów olejowych, tak aby po odpaleniu wirnik nie startował na sucho bo może się uszkodzić, lub po prostu nadwyrężyć delikatne przecież łożyska, poza tym jest to jeden ze sposobów testowania szczelności olejowej po naprawie.

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Cytat Napisał Izane Zobacz post
    Tylko sprawa z Turbo wyjęcie to poprostu odkręcenie tam gdzie trzeba i odpięcie wężyków? czy coś jeszcze magicznego trzeba robić?
    Kilkanascie śrubek,2 cienkie węze,2 grube. Magiczne to tylko zaklęcia(np.k...a mać-pomaga na zapieczone śruby )

Nowe turbo zakłada sie tak:wlać do turbiny troche oleju-oczywiscie tam gdzie przychodzi przewod olejowy,pokrecic wirnikiem,załozyc turbo i krecic rozrusznikiem(bez zapalania!)az zgasnie kontrolka cisnienia.
    Oczywiscie przed załozeniem turbiny wymiana oleju w silniku.

rycerz82
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Życzę powodzenie no i dużo kasy... - standardowe podniesienie mocy (modyfikacja fabrycznego oprogramowania) to koszt 1500zł, a pisanie programu od nowa pod nowy osprzęt silnika (turbina, wtryskiwacze itp.) i jeszcze tak żeby go nie zniszczyc to 10-15tys zł, no i trzeba mieć w tej kwesti duże doświadczenie
    Zaskakujecie mnie, 10-15tyś Zauważyłem że forumowicze alfa romeo nie za dużo mieli do czynienia z tuningiem diesli a mój temat w dziale tuning mechaniczny został bez echa. Nawet na samym allegro ogłasza się firma która robi mapy do silników po zmianach mechanicznych za 800zł z hamownią . Co do kosztów samych przeróbek mechanicznych to podam Wam prosty przykład z grupy VW :
    silnik AFN, czyli 1,9tdi 110km na pompie rotacyjnej VP37:
    -orginalne turbo ma VTN, ale potencjał chyba nie za duży bo zakłada się turbo od silnika AWX (pompowtrysk 130ps)
    -końcówki wtrysków zakłada się 216-stki lub najlepiej 230-stki
    -FMIC - czyli większy intercooler (coś co w 156 jest niestety trudne do wykonania bo włoscy inzynierowie wsadzili silnik poprzecznie zamiast po ludzku czyli wzdłużnie)
    -nowa mapka do tego wszystkiego
    WYNIK: 170-180ps i ponad 400Nm

Da się? Da się. A silnik w VW ma ten sam osprzęt co jtd czyli Bosch EDC15 i Garret. Więc jeśli tylko jtd nie ma jakichś wyjątkowych uwarunkowań to da się to zrobić tak samo jak w VW. Koszt takich przeróbek to:
    -turbina ok. 1000zł używka + 70zł za redukcje (wszystkie podłączenia pasują plug'n'play oprócz jednego i po to ta redukcja)
    -końcówki wtrysków to od 300zł do 1000zł w zależności od tego jakie kupimy, czy chińszczyzne czy Boscha
    -FMIC intercooler z wężami to max 1000zł
    -no i liczmy 800zł porgramowanie
    -do tego dochodzi koszt mocniejszego sprzęgła (pewnie z 1000zł)

Reasumując za 5000zł mamy diesla z piekła rodem Może to wynieść troche więcej jak ktoś nic nie zrobi sam, tylko odda auto mechanikowi w celu wymienienia betów.
    Jak już będziemy mieć 180ps i 400Nm to zauważymy że nasze autko nie będzie chciało się zatrzymać, warto pomyśleć o większych hamulcach, ale to też nie jest nie wiadomo jaki koszt, w 156jtd można by zaadoptować hamulce z 2,5 v6 jeśli podejdą lub te które montuje się z 2,4jtd 175ps

I tuning tdi wykonany tak jak napisałem u góry został już wykonany z 1000 razy, w samym Krakowie spotkałem już z 5 aut które miały wykonane modyfikacje w takim stopniu. Wyobraźcie sobie starą ibizę która nic nie waży z 181konnym dieslem pod maską i 420Nm Mój kolega Audi S3 ledwo co daje rade tej ibizie
    Ostatnio edytowane przez rycerz82 ; 29-12-2009 o 13:11

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ja akurat miałem i jeżdżę autem ze zmodyfikowanym oprogramowaniem.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)