Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Temat: 5 litrów płynu do spryskiwaczy starcza na 200 km

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Cytat Napisał sebsob Zobacz post
    Widziałem na naszym forum jak jeden z użytkowników upchnął okrągłe lampy Helli w miejsce świateł przeciwmgielnych - ładnie to wyglądało (po prostu zewnętrznie 'bezinwazyjnie') jednakże nie spełniało odpowiednich wymogów prawnych jeżeli chodzi o te światła.
    Jakich wymogów niby nie spełniało? Jak mierzyłem u siebie, to było ok. Na styk, ale ok.
    Myślałem o LeDayFlex od Helli: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...s_pomysly.html

...brzmienie V6 - bezcenne!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar sebsob
    Mieszka w
    DW
    Auto
    jest: Lancia Ypsilon 1.2 16V, Ford S-Max 2.0 TDCi, była: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Jakich wymogów niby nie spełniało? Jak mierzyłem u siebie, to było ok. Na styk, ale ok.
    Z tego co pamiętam to nie spełniałbyś tego wymiaru dotyczącego min. wysokości - DRL wymiary

Cytat Napisał YonasH Zobacz post
    Czytałem ten wątek swego czasu. Zerknij bodajże na takie rozwiązanie - http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jtdm_16v.html - nie wiem jak to jest z tymi przeciwmgielnymi światłami (nie jestem przekonany, że można je ot tak sobie przerobić), ale ogólnie estetyka zostaje zachowana.

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał M@T Zobacz post
    Napisał Majka
    W sumie wystarczy skorzystać z opcji mycia samej szyby - lekko i krótko nacisnąć, a myje samą szybę, dłużej nacisnąć myje szybę i lampy. Przynajmniej tak jest w GT, być może w 159 jest tak samo.
    Tak samo i w większości samochodów ze spryskiwaczami reflektorów.
    pzdr
    No to dziwne. Bo u mnie jest tak, że nie ma różnicy, czy nacisnę krótko czy długo, ZAWSZE najpierw pompuje na reflektory. Po ok. 2-3 sekundach przestaje lać na lampy, ale jeśli nadal trzymam dźwignię to leci na szybę.
    Ten temat też mnie frapował, bo w złą pogodę płyn schodzi szybciej niż paliwo. Oczywiście wyłączenie śwateł pomaga, ale wypracowałem też metodę nie po stronie hardware'u, ale powiedzmy softu :-). Otóż "odkryłem", jaki jest mój podświadomy nawyk mycia szyby. Były to powiedzmy 3-4 psiknięcia, czyli 3-4 niezależne naciśnięcia dźwigni. Przy takim trybie również reflektory będą myte 3-4 razy. Zmiana nawyku polega na tym, żeby tylko raz nacisnąć dźwignię i ją TRZYMAĆ, oczywiście tyle ile uznamy za konieczne do umycia szyby. Spryskiwacze lamp uruchomią się tylko raz i zrobią swoje przez te 2-3 sekundy, potem już tylko jest mycie szyby. Oszczędzamy na zbędnych cyklach mycia lamp oraz na tym, że jedno przytrzymanie, nawet dłuższe, na szybie jest bardziej wydajne niż takie psikanie po trochu.
    Może to zawiłe i dziwne, ale teraz zużywam o wiele mniej płynu niż kiedyś :-)