Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Moja pierwsza Alfa (159SW): gdzie, co, jak?

przemski
    Gość

Domyślnie Moja pierwsza Alfa (159SW): gdzie, co, jak?

Witam serdecznie wszystkich Alfaholikow!

Kilka dni temu stalem sie szczesliwym posiadaczem Alfy 159SW.
    Po auto wybralem sie za granice, finalny egzemplarz upolowalem w holandii.

159SW
    produkcja 2007
    silnik 1,9 JTDm 120KM
    przebieg 140.000km
    Wnętrze jest utrzymane super, jest czysciutkie, wyglada jak nowe. Zero przetarc, zadrapan itd. Wszystkie szyby z jednego roku. Autem przyjechalem na kolach z holandii (1200km). Piszecie na forum ze 120konny silnik nie powala. Moze i osiagi nie rzucaja na kolana, dla mnie jednak wystarczy. Wrazenia z jazdy sa super, moze z czasem wrzuce chipa.
    Aktualnie stoi i lakiernika, gdyz kierowca cofajac probowal zmiescic sie w jakas waska szczeline i przerysowal tylne blotniki (z obu stron w tym samym miejscu) Mozna na tym co prawda normalnie smigac, ale chce to poprawic i cieszyc sie pieknem alfy w pelnej krasie.

Nie jestem wielkim znawca motoryzacji, dlatego z gory przepraszam, jesli moje pytania okaza sie tendencyjne. Przejzalem forum i na wiele nurtujacych mnie pytan znalazlem odpowiedzi, pozostalo kilka.
    1) Chcialbym przygotowac auto do eksploatacji w PL, co powinienem sprawdzic, wymienic, jak przygotowac auto (filtry? oleje? itp)
    Przy zakupie szczegolowe przeglady nie byly robione, wiec chcialbym je teraz dokladnie przejzec. Podpiac pod komputer. itd
    2) Jakie polecacie serwisy aso, moze jakies warsztaty ktore specjalizuja sie badz maja pojecie o autach tej marki (Warszawa)
    3) Wszelkie cenne rady i uwagi dla poczatkujacego kierowcy Alfy mile widziane

z gory dziekuje za wszelkie uwagi i rady

pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Kolego jeżeli 120 KM w 159-tce ci wystarcza to OK ,to auto jest przecież dla ciebie ,i tak z czasem napewno przyzwyczaisz się do jego mocy i osiągów i zapragniesz czegoś więcej .
    Co do podstawowego przeglądu po sprowadzeniu auta ,ja dla świętego spokoju wymieniłbym olej ,wszystkie filtry i rozrząd ,o ile nie masz jakiejś konkretnej adnotacji na temat jego wymiany w papierach auta . W Wa-wie jest kilka serwisów godnych polecenia ,ja osobiście byłem przez 3 lata ze swoją 159 pod opieką p.Pawła Borkowskiego i ASO Carserwis i nie mogę powiedzieć złego słowa o współpracy z nimi .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar maciek13
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Czy 120KM to mało, czy wystarczająco to kwestia tego czym wcześniej jeździłeś. Ja przesiadłem się z aut, których nie można porównywać ze 159, więc dla mnie skok był mega na plus i te 120 koni robiły na mnie wrażenie. Teraz się przyzwyczaiłem i dostrzegam momenty, kiedy większa moc by się przydała. Fajnie jak się sunie po autostradzie, ale jak już musisz wyprzedzać po normalnych drogach to czasem by się przydało ciut więcej. W górach też nie pogardziłbym kilkoma dodatkowymi konikami Jeżeli zdołam w budżecie znaleźć trochę kasy to w lecie najprawdopodobniej zapodam chipa.