Witam serdecznie wszystkich Alfaholikow!
Kilka dni temu stalem sie szczesliwym posiadaczem Alfy 159SW.
Po auto wybralem sie za granice, finalny egzemplarz upolowalem w holandii.
159SW
produkcja 2007
silnik 1,9 JTDm 120KM
przebieg 140.000km
Wnętrze jest utrzymane super, jest czysciutkie, wyglada jak nowe. Zero przetarc, zadrapan itd. Wszystkie szyby z jednego roku. Autem przyjechalem na kolach z holandii (1200km). Piszecie na forum ze 120konny silnik nie powala. Moze i osiagi nie rzucaja na kolana, dla mnie jednak wystarczy. Wrazenia z jazdy sa super, moze z czasem wrzuce chipa.
Aktualnie stoi i lakiernika, gdyz kierowca cofajac probowal zmiescic sie w jakas waska szczeline i przerysowal tylne blotniki (z obu stron w tym samym miejscu) Mozna na tym co prawda normalnie smigac, ale chce to poprawic i cieszyc sie pieknem alfy w pelnej krasie.
Nie jestem wielkim znawca motoryzacji, dlatego z gory przepraszam, jesli moje pytania okaza sie tendencyjne. Przejzalem forum i na wiele nurtujacych mnie pytan znalazlem odpowiedzi, pozostalo kilka.
1) Chcialbym przygotowac auto do eksploatacji w PL, co powinienem sprawdzic, wymienic, jak przygotowac auto (filtry? oleje? itp)
Przy zakupie szczegolowe przeglady nie byly robione, wiec chcialbym je teraz dokladnie przejzec. Podpiac pod komputer. itd
2) Jakie polecacie serwisy aso, moze jakies warsztaty ktore specjalizuja sie badz maja pojecie o autach tej marki (Warszawa)
3) Wszelkie cenne rady i uwagi dla poczatkujacego kierowcy Alfy mile widziane
z gory dziekuje za wszelkie uwagi i rady
pozdrawiam