Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: Termostat

skrzat
    Gość

Domyślnie

Nie pamiętam dokładnie, bo tak tego nie sprawdzałem, ale myślę tak "na oko", że mój boxerek całkowicie nagrzewa się do 80C po przejechaniu około 5-10 km (te 8,4L płynu w obiegu robi swoje). Mam wstawiony gaz i to powoduje też, że auto nagrzewa się szybciej, także z tymi 15 km nie przejmowałbym się nadmiernie. A jak u Ciebie z ogrzewanie, czy szybko dmucha ciepłe powietrze z nawiewu? W moim AR po przejechaniu kilkuset metrów czuć już z nawiewu letnie powietrze.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

No właśnie po przejechaniu jakichś 5 km zaczyna lecieć letnie powietrze, po rozgrzaniu do 80ciu leci ciepłe ale nie napiernicza tak ciepłe żebym wytrzymać nie mógł...tak jak mam w 166 i moze stąd mój niepokój...
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

poduch
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfamaniak156 Zobacz post
    No właśnie tak myślałem ze zimno za oknem w układzie 8,4 litra płynu wiec chwile potrzebuje na rozgrzanie, ale nie spodziewałem się ze aż 15 km...
    Zrobię test czy termostat się otwiera i to pewnie wyjaśni sytuację. Chociaż spalanie nie wzrosło, no i kurcze ta temperaturę trzyma cały czas stad moje wątpliwości. Jak nie będzie zmiany to na wiosnę po prostu wymienię termostat dla świętego spokoju...
    mogę Ci powiedzieć, że nie masz powodów do obaw! w mojej belli termostat był wymieniony 2 miesiace temu i mam dokładnie tak samo jak w Twoim przypadku!
    gdyby termostat zaciol sie na dużym obiegu (tak jak to miało miejsce w moim starym) to temp na trasie spadała by nawet poniżej 40stopni a zeby sie nagrzał do 80 to musiałbys jakieś pół godziny albo i wiecej w korku postać

skrzat
    Gość

Domyślnie

Witam,
    Dziś jak jechałem do pracy, to przyglądałem się wskazówce od temperatury. Rano silnik chwilkę pochodził, a ja w międzyczasie skrobałem szyby (auto stało pod chmurką, a na dworze był spory mrozik). Po przejechaniu kilkuset metrów leciało bardzo letnie powietrze z nawiewu, ale wystarczało, żeby szyby "puszczały". Po przejechaniu około 1,5-2km temperatura była już w pobliżu 40C, a po 7km temperatura doszła w okolice 80C, czyli silnik się nagrzał. W moim AR po całkowitym nagrzaniu mam bardzo ciepło i trzeba się rozbierać, ale jeździłem i jeżdżę samochodami, które jednak grzeją lepiej (tak, że nie można wytrzymać w środku). Tak jak wcześniej pisałem mam gaz i to też wpływa na to, że silnik szybciej się nagrzewa. Jeszcze z takich istotnych (mechanicznych) spraw, to płyn chłodniczy wymieniałem dwa miesiące temu, termostat i pompa wodna mają ze 3 lata, natomiast chłodnica 1,5 roku. W lecie też nie mam problemu, temperatura trzyma się w okolicach 80C (lekko poniżej) i silnik nie przegrzewa się. Kolego Alfamaniak156 myślę, że nie masz powodów, do jakiegoś niepokoju. Mógłbyś powymieniać wszystkie podzespoły odpowiedzialne za chłodzenie w samochodzie (począwszy od termostatu), ale poprawa wcale nie będzie jakaś kolosalna, także chyba lepiej pozostać przy tym, co masz (no chyba, że już całkiem przestanie się nagrzewać). Pozdrawiam.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

U mnie jest tak,że temperaturę trzyma jednakże powietrze jest lekko ciepłe. Myślę,że to sprawa nagrzewnicy, a Wy co sądzicie?
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

No to mnie uspokoiliście. Chyba naprawde jestem przeczulony trochę.

Temp pracy trzyma, ogrzewanie jest więc jeżdżę dalej i sie nie martwię na zapas

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

karolm
    Gość

Domyślnie

Mam pytanko, czy ktoś kto przerabiał wymianę termostatu w 1.4TS w 145? W sklepie mieli do 1.4TS za 270zł, a do 1.6TS zamiennik Verneta za 90zł. W innych chcieli za zamiennik tej samej firmy kolo 130zł.
    Wg ePERa to jest numer 60614140, ale nie odkryłem jak dojść do jakich silników pasuje, natomiast tu:
    http://www.celkar.pl/Katalog/chlodzenie/a6.html (znalazłem wpisując nr części w gugle) jest napisane, że taki sam jest w 145/146 1.4 i 1.6 i 156 1.6.
    Jeśli kupie ten od 1.6 to myślicie, że będzie pasował?

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Będzie pasował w ePerze mają te same numery.

karolm
    Gość

Domyślnie

Dziękuję A ten czujnik co wchodzi do termostatu, to jest tylko do mierzenia temp. do wskaznika temperatury/ECU?
    Ostatnio edytowane przez karolm ; 15-05-2010 o 15:21

Użytkownik Świeżak Avatar przemoo84
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    BYŁA 145 1.9 JTD 2000 r. :-(

Domyślnie

w mojej 145 też miałem problem z temperaturą , na trasie osiągała około 70 stopni, w mieście udawało się dobić pod 90. kupiłem nowy termostat Vernet'a miesiąc temu ale dopiero wczoraj znalazłem czas żeby go zmienić! :-)

wymiana w miarę prosta (przeszkadzał jedynie upał i gryzące komary :-) )
    po wymianie autko nagrzewa się do 90 i taką trzyma temperaturę niezależnie od tego czy jadę w trasie, korku czy stoi na jałowym