autem normalnie jeżdzilem nie raz mialem strzaly ale jak dzisiaj chcialem alfe odpalić to był strzał ze rozerwał kolektor
autem normalnie jeżdzilem nie raz mialem strzaly ale jak dzisiaj chcialem alfe odpalić to był strzał ze rozerwał kolektor
Lesio146 Piszmy jak dorośli ludzie, bardzo cie szanuje i Twoją wiedzę w temacie Alfa Romeo i nie robię tu wycieczek osobistych choć w wielu tematach mieliśmy odmienne zdanie co nie zmienia mojego dobrego zdania o Tobie. Przypominam że były tez takie zagadnienia w których zgadzałem się z Tobą bez mrugnięcia okiem stąd moje pytanie nie dla naszej wiedzy tylko dla ogółu skąd taka rozbieżność w tym temacie ?
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
fr33 tak jak mi doradziłeś kupiłem kolektor ssący aluminiowy czym go tak doczyściłeś
Aluminium możesz ładnie wypolerować papierem ściernym - można np. zacząć od sześcsetki i jechać coraz drobniejszymi o 200, potem 2000, a na deser pasta polerska i świeci się jak psu...
Ale przyczynę tych strzałów w kolektor chętnie bym poznał. Nic takiego się nie dzieje samo z siebie.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
pierwsze co to musisz wyczyścić syf z środka. Szykujesz wanne, sypiesz proszek do prania do kolektora i wlewasz wrzątek. On się tam musi pobulgotać i wylewasz.. czynność powtarzasz 100 razy aż w środku będzie czysto![]()
Co do zewnętrznej strony to zbyt dużo roboty by było żeby go czyścić/spolerować na lustro. Ja go dobrze doczyściłem i naniosłem 5 warstw srebrzanki do tłumików. Jak srebrzanka wyschnie to nakładasz jakieś 6 warstw lakieru bezbarwnego do silników. Warstwa musi być gruba, żeby zrobiła powłokę, do której później żaden syfek nie przylgnie a jak przylgnie to łatwo go będzie później ściereczką wytrzeć (takie zboczenie). Aha, zanim położysz bezbarwny możesz sobie literki na czerwono lakierem do zacisków hamulcowych zrobić![]()
podobnie zrobiłem sobie pokrywę zaworów.. jak silnik się złoży po kapitalce to przedstawię efekt![]()
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
mysle ze to swiece ,przewody moze pojechać zeby ustawili zapłon ?
Ostatnio edytowane przez sikor155 ; 09-02-2010 o 12:26
Zapłonu w Twoim TS raczej nie ustawisz bo jest statyczny (motronic). Sprawdzić należy kolejno świece, przewody, cewki, końcówki mocy cewek zapłonowych. Następnie luzy zaworowe, sprężanie na poszczególnych cylindrach i ciśnienie paliwa.
Ostatnio edytowane przez maciek_czer ; 09-02-2010 o 17:17