Faktury na to nie mam. Jedynie co mam to zapewnienie włąsciciela ze rozrząd był zmieniany i zapłacił za to prawie 1000 zł. Ogólnie pare osób patrzało juz na ten rozrzad i mówią ze mozna śmiało latać na nim
Faktury na to nie mam. Jedynie co mam to zapewnienie włąsciciela ze rozrząd był zmieniany i zapłacił za to prawie 1000 zł. Ogólnie pare osób patrzało juz na ten rozrzad i mówią ze mozna śmiało latać na nim
AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6
Poprzedniemu właścicielowi to raczej bym nie wierzył. No chyba, że to dobry, sprawdzony kolega. Raczej trudno uwierzyć w to, że ktoś wykłada 1000 zł, żeby zaraz po tym sprzedać samochód. Jakiś powód tego nowego paska musiał być, pytanie tylko - jaki?
Ja kiedyś zaryzykowałem i kupiłem samochód z rechoczącym silnikiem. Własciciel zapewniał, że to łożysko od pompy płynu robi ten hałas.
Niestety, okazało się, że głowica była pęknięta i płyn dostawał się do oleju. Własciciel musiał o tym wiedzieć, bo ta głowica w miejscu pęknięcia była już wcześniej spawana.
Ja już nigdy więcej nie uwierzę żadnemu właścicielowi.
do 2 tyg mozesz oddac auto![]()
![]()
W życiu na wygląd bym nikomu nie powiedział "możesz jeździć" . Zresztą co zobaczyli? Pasek? i co na węch stwierdził że pasek wytrzyma a rolki, napinacz???
Moja dobra rada, jeśli istnieje jakakolwiek wątpliwość, brak faktury, wymieniaj i to szybko. Rzadko ktoś wymienia rozrząd w V6 i sprzedaje. Ile to silników gnije na złomach po zapewnieniu "rozrząd był robiony"
A ja tam zawsze zmieniam pasek jak kupuję auto a potem co 60 000 km i nie słucham nawet instrukcji mówiących 120 000 km
A co do tego "na oko" to ja nie wymieniłem paska mikro-v w mojej belli bo mechanik mówił że sensu nie ma prawie nowego paska wymieniać. Po 10 000 km połowa paska się oderwała
Witaj w klubie. U mnie to samo tylko dwa dni pozniej i bez huku, sichutko - poprostu!
Teraz czekam na ogledziny i wycene. Chlopaki dobrze radza, remontuj swoj silnik, bo nie iwadomo co kupisz. Trzepnie nas troche po kieszeni ale jak znowu zasiadziesz za kolkiem zapomnisz o tym! Pozdrawiam!
---------- Post dodany o godzinie 17:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:49 ----------
Hej Sparco123,
masz racje po 60tys., pisze to jako madry Polak po szkodzie. Pekl mi pasek po 62 tys, tylko, ze po 5,5 roku, po przegladzie w ASO po 58 tys.To przestroga dla tych co mysla, ze wymienia po 60 tys. Pamietac co 3 lata najrzadziej!!!! Pozdrawiam
---------- Post dodany o godzinie 18:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:55 ----------
Sorry, ze zmieniam temat ale mam pytanie o chlodnice.
Ostatnio w ASO powiedzieli, ze do wymiany, ze dziura.
W dwoch kolejnych warsztatach (przypadkowych) sprawdzili i orzekli, ze nic nie cieknie. Plyn jest na miejscu, w normie. Czy to mozliwe, ze plyn nie wycieka, a mimo wszytsko chlodnica jest dziurawa i do wymiany? Dzieki za odpowiedz!
W moim życiu kierowcy był tylko jeden taki rok kiedy nie zrobiłem 40 000 km więc się nie zastanawiam nad tym co jaki czas
---------- Post dodany o godzinie 18:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:05 ----------
jak jakieś naczynie ma dziurę to cieknie no chyba że łatane było, ale jeśli tak to jużś dziury nie ma
tragedii nie będzie!
raczej na pewno wszystkie zawory wydechowe do wymiany bo się po krzywiły,możliwe że któryś ssący też się krzywił.
nich sprawdzą prowadnice zaworowe bo mogła któraś pęknąć.
generalnie trzeba zrobić "obróbkę" głowicy z planowaniem.
nowe uszczelki,rozrząd i montaż.
przydałoby się sprawdzić panewki na wale żeby w dalszej eksploatacji nie było kolejnej niespodzianki....
moja druga ulubienica...
- do sprawdzenia także wałki rozrządu, skok krzywek oraz popychacze hydrauliczne.
- czasami sie o takich drobnostkach zapomina.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
a pasek jakiej firmy kupować ,rolki i pompe wody