Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Temat: Czy żarówki bi-ksenonowe D1S będą pasować do 159? Gdzie kupujecie żarówki?

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

W pełni się zgadzam, dlatego dbam o odpowiednie ustawienie świateł.. ..a czarne szyby nie szkodzą innym dopóki kogoś nie przeoczysz przy cofaniu albo włączającego się do ruchu z boku..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Samo dbanie o prawidłowe ustawienie (pytanie jak często) przy pseudoksenonach nie wystarczy, trzeba jeszcze brać pod uwagę inne czynniki mające wpływ na wiązkę światła

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Podepnę się pod ten temat
    Czy wymiana żarnika xenonowego wymaga jakiś specjalnych narzędzi czy można to zrobić samemu?

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Wymaga jedynie sprawnych palców, jest tak samo skoplikowana jak wymiana tradycyjnej żarówki.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

No nie do końca - powodem, dla którego napisali, że z wymianą palników tylko do aso jest napięcie na jakim ten palnik pracuje (~20kV). Do sprawnych palców trzeba dołożyć odrobinę zdrowego rozsądku.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    No nie do końca - powodem, dla którego napisali, że z wymianą palników tylko do aso jest napięcie na jakim ten palnik pracuje (~20kV). Do sprawnych palców trzeba dołożyć odrobinę zdrowego rozsądku.
    Takie napięcie pojawia się tylko przy rozpalaniu żarnika, potem zmniejsza się do ~90V. Ja będę to robił przy odłączonym aku, dla bezpieczeństwa.

Widzę jednak, że nabycie niepodrobionych żarników graniczy z cudem. Allegro zalane jest podróbkami Osram i Philips.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Tak, jest to napięcie startowe jednak pojawia się w układzie - tak czy inaczej należy uważać.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał sickboy Zobacz post
    Wymaga jedynie sprawnych palców, jest tak samo skoplikowana jak wymiana tradycyjnej żarówki.
    Już jestem po wymianie. Jest to prostsze niż wymiana zwykłej żarówki, można przeprowadzić bez żadnej narzędzi. Po prostu odkręca się dekiel na reflektorze, odhacza haczyki i wyciąga żarnik (ja robiłem na odłączonym aku, dla bezpieczeństwa). Dla potomnych – u mnie przyczyną wymiany było mróżenie jeden lampy, czasem lampa całkiem gasła, czasem mocno rozbłyskała, w FES napięcie zmierzone na lewej lampie wahało się od 70 do stu-kilkudziesięciu V. Oczywiście komputer lamp zanotował dwa błędy.Po wymianie napięcie stoi w miejscu, błędów nie ma, nic nie mróży.

Pozostały mi dwa pytania – po co wymienia się dwa żarniki jednocześnie? Jeśli jedynym powodem jest to, że mogę teraz świecić nieco innym odcieniem – to dla mnie żaden powód. Ja już kupiłem 2 żarniki, dziś zastała mnie noc, więc skończę jutro ten temat. Teraz mam jeden stary i jeden nowy – sprawdzę jaka jest różnica jasności światła. Inna sprawa – kupno oryginalnych żarników w internecie jest chyba niemożliwe. Ja kupiłem w Focie, po rabatach 250 zł/szt za standardowy żarnik Philipsa, mam nadzieje, że tam podróbek nie ma.

Drugie pytanie – czy wysokość świecenie reflektorów reguluje się jakoś? Mam wrażenie, że lewy reflektor świeci niżej (granica światła widoczna po podjechaniu do ściany nie jest w obu reflektorach na tym samym poziomie, różnica jest kilku cm). Oczywiście samopoziomowanie działa mi prawidłowo w obu reflektorach, tzn. po odpaleniu świateł oba równo ustawiają się najpierw w dół potem w górę. Czy da się to jakoś klasycznie wyregulować śrubką w reflektorze (tak jak w halogenach). Czy może trzeba to regulować komputerem?

Inna sprawa, że po rozłączaniu akumulatora na czas naprawy alarm (podejrzewam, że fabryczny) zaczął mi pikać przy zamykaniu/otwieraniu auta. Delikatnie wkurzające. Nie wie ktoś czy to się jakoś wyłącza?
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 23-09-2012 o 18:42 Powód: orty

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Mam wrażenie, że lewy reflektor świeci niżej
    Ma świecić niżej, żeby nie oślepiać, a prawy świeci wyżej, żeby oświetlać pobocze.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Ma świecić niżej, żeby nie oślepiać, a prawy świeci wyżej, żeby oświetlać pobocze.
    A co jeśli prawy świeci niżej? Tak na prawdę nie pamiętam, który jak świeci. Ale mam wrażenie, że jest to nieprawidłowe. Pobocze powinna oświetlać ta niesymetryczna część strumienia światła, którą Anglicy mają odwrotnie niż my mamy na kontynencie.

Znalazłem w FES taką opcję. Do czego ona służy? Czy warto to wykonać po wymianie żarnika? Jutro wymienię drugi żarnik wykonam tą operację, dam znać jaki przyniesie efekt.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.png
Wyświetleń:	264
Rozmiar:	71.7 KB
ID:	70928  
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 23-09-2012 o 21:15