Dwumas posiadają tylko diesle w alfie z tego co mi wiadomo, więc ta hipoteza odpada...
@bubu321 -- na sieci znalazlem jeden plik z softem do JTSa, ale nie wiem czy to jest odpowiedni... Jakbyś mógl to sprawdź... Oto link do niego: http://chomikuj.pl/pc114/0261S01007_1039S00588.ori
Dzisiaj udalo mi się porobić więcej dokladnych wykresów. Zamieszczam je w zalączniku.
Jak dla mnie dziwne są wykresy sond lambda... No i te injection time strasznie wysokie! Czym to może być spowodowane?
Dalszy ciąg wykresów.
bubu321 a czy soft z mojej alfy mogę zgrać tym kabelkiem który posiadam? Czy musialbym zakupić KWP2000PLUS?
Ostatnio edytowane przez pc114 ; 07-05-2010 o 20:09
- to JTS to nie mogę dużo powiedzieć.
- ale obroty 7000 obr/min a MAf == 380 kg/h, to mniej niż dla 156 TS.
- uwaga organizacyjna, rób zrzuty ale bez pulpitu on żadnej informacji nie niesie.
- aby zrzuty były czytelniejsze ja bym zmienił w ustawieniach alfadiaga
Configure | Aplication | Sensor plot color |
- obecne kolory bym sobie zapisał i ustawił bardziej czytelne czyli , podaje od góry
biały -- czarny -- brazowy -- czerwony.
- chyba skrót CTRL + ALT + Print Screen wybiera aktywne okno , bez pulpitu.
- i mamy wtedy tak ładnie jak na tym poniżej zrzucie.
- na jednym z wykesów jest Air Flow Capacity Through Butterfly i jest wartość 487 kg/h.
- tylko moje tłumaczenie z Googlarki mówi że to teoretyczna wartość, możliwość przepływu powietrza.
- ja bym nie robił tylu wykresów bo zniechęcisz resztę do oglądania.
- np. przejdz wszystkie możliwosci Alfadiaga ale na biegu jałowym
- znajdz gdzie jest sinusoida od sondy lambda, status sondy.
- parametrów sondy to jest tam chyba 18 możliwości.
--
![]()
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 08-05-2010 o 10:42
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Dzięki bubu321 za wskazówki! Jak bedę mial tylko możliwość to podepnę alfadiaga i poszukam tej sinusoidy dla sond...
Zastanawialem się, czy nie zrobić resetu ECU i adaptacji silnika... Co ty na to? Warto to zrobić czy lepiej narazie nie?
dance1 -- I udalo ci się porobić pomiary JTSa kolegi? Jeśli tak to podeślij zrzuty... Spróbuję porównać sobie...
pozdro
pc114
- jeśli masz taka opcję to pewnie że mozna zrobic reset.
- ale bym poczekał az pooglądamy wykresy z innych alf.
- martwi mnie cały czas ten czas wtrysku 750 msek.
- ja bym z ciekawości podpiął Unidiaga i spróbował pomierzyć tylko Inj Time, na definicji np. do M.1.55.
- takie proste parametry to kody powinny być takie same.
- nie mierz nic innego tylko ten jeden parametr.
- jak nie pójdzie na tej definicji to może na innej.
- co do programowania to jest to dośc proste dla alfy, fiata, pin 20 na masę i działamy.
- gorzej że np. Galletto 12.50 nie ma tego sterownika w menu.
--
![]()
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 08-05-2010 o 16:30
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
pc114, tak pomiary porobione, niestety wyjazd weekendowy i nie dałem rady wrzucić. Najszybciej późna niedziela lub poniedziałek.
Tak mnie zastanawia czy filtr paliwa wymieniałeś? Wielu zapomina bo myśli że tak samo jak w Ts. Ponawiam jeszcze pytanie czy objawy są identyczne czy silnik zimny czy rozgrzany?
Więc tak chlopaki:
bubu321 -- zaczekamy więc z tym resetem na wykresy z innych alf. Po niedzieli zabiore się za czynności które mi polecileś.
dance1 -- To wyniki prześlij na spokojnie w poniedzialek. Tak masz racje, że akurat tego jednego filtru jeszcze nie wymienilem... Jeśli chodzi o to, czy objawy są takie same na zimnym i cieplym silniku, to hmm... Na zimnym chyba bardziej się dlawi... Ale to czasem różnie bywa... Im cięższy samochód tym gorzej.... Raz mialem tak że bylo caly dzień idealnie... Albo np po wymianie filtra powietrza - chodzil o niebo lepiej... Dzisiaj jak jechalem po pracy też mi się dużo lepiej jechalo... Więc nie mam pojęcia co na to wplywa...
No nic... będziemy walczyć dalej po weekendzie.
Życzę wszystkim milego weekendu
pozdro
pc114