Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Temat: Spadki wartości

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Tuti Zobacz post
    Kupując Alfę za 150 tys. zł po 10 latach możemy ją sprzedać za 15 tys zł. Czyli co roku można kupować 10-letnią Alfę za same pieniądze, które stracimy na nowym egzemplarzu. A doliczcie tutaj zmiany cen, inflację na poziomie 4%, ubezpieczenie nowego auta, przeglądy w ASO przez okres gwarancyjny, prostowanie felg, wymiany eksploatacyjne. W rzeczywistości tracimy znacznie więcej.

Żeby kupić nowe auto, a w szczególności Alfę trzeba być naprawdę bogatym, bo wątpię, żeby normalnego kowalskiego strata 130 tys. zł w ciągu 10 lat nie zabolała. Za te pieniądze można kupić mieszkanie, złoto i po 10-latach sprzedać to za miniumum 300 tys. zł.
    tak, ale po 10 latach, będziesz te 10 lat starszy i przez te 10 lat będziesz jeździł 10cioma 10cio letnimi autami ? mało kusząca perspektywa.

A co do pierwszych wyliczeń - jestem przekonany, że serwisowanie 10cio latka jest droższe niż nowego (na własnej skórze - bravka z 1999 i 156tka z 2004) licząc nawet przeglądy w ASO. Felgi, opony, zawieszenie itd tak samo się zużywają, a nowe części nie są tańsze dla 10cio latków. No i mając przez 10 lat 10 aut używanych 10cio letnich aut po kilku właścicielach, to niemal pewne , że przynajmniej jedno będzie tzw porządną miną i całe obliczenia na nic.

A co do tego kto kupuje - po pierwsze ten kto gotów jest zapłacić więcej za samą przyjemność jazdy nowym , pachnącym, tylko jego wlasnym autem. Po drugie w katalogu 100tys, a w efekcie znacznie mniej - nie jestem księgowym, ale tak mi jeden tłumaczył: będąc platnikiem VAT przy zakupie (czytam od każdej raty) odliczamy VAT czyli 22% mniej (np ze 100tys jest już mniej niż 80), kolejne 19% na podatku dochodowym (więc już jest prawie 60), jeszcze rabat w salonie bo Alfy to w cenach katalogowych są chyba tylko w katalogach właśnie, no i szansa że taki klient wróci za 3-4 lata, zakup nie jest jednorazowy tylko w leasingu więc się koszt rozkłada, a koszt leasingu nie wiem - 4? 5?% po 3-4 latach sprzedajemy nawet za 30tys (choć na pewno wiecej) - i przez te 4 latka jeździliśmy autkiem nowoczesnym, nowym, pachnącym, w którego siedzisklo nikt wcześniej nie p.... , bez stresu, bez niespodzianek, bez motodoktora w silniku itd itp. Większość wad na gwarancji wyjdzie jeśli są, itd -w efekcie za 30tys, więc w cenie kompaktu. Opon, felg itd nie zmienialiśmy -kupujący następny będzie musiał już pewnie.

Moja bravka z 1999 od kilku lat kosztuje rocznie więcej w utrzymaniu niż kosztowała przez te lata 156tka z 2004 - mówię o naprawach. Ubezpieczenie na pocz z większą różnicą, ale przy 9-10 latach chcąc mieć pełne pakiet bez amortyzacji części itd już się zmniejsza różnica.
    Wg mnie lepiej kupować tańsze auta, bez przesadzania z ceną powyżej możliwości - na jakie nas stać, ale jak najnowsze nawet prostsze i niższej klasy niż wyższej klasy ale starego gruchota.
    I ekonomiczniej i przyjemniej.

---------- Post dodany o godzinie 12:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:48 ----------

Cytat Napisał kt0sfajny Zobacz post
    moja alfe pierwszy wlasciciel mial 6 miesiecy i kupil drugi i jezdzil do wakacji 2009 a od wakacji ja ;d w PL jestem pierwszym wlascicielem i niby miala 2 wlascicieli ale praktycznie jednego bo co to jest pol roku.
    widze ze z Rzeszowa jestes to moze sie gdzies tam spotkamy na drodze;]
    No, czyli miał ostatni przez dłuższy czas - to ok. Ja jestem pewien, że ktoś zmieniający co rok, przez ten rok wszystkich koniecznych wymian nie zrobi, a jeśli, to na byle jakich częściach. Dlatego takie auta są podejrzane wg mnie.
    A co do spotkania - na pewno, Rzeszów wielki nie jest
    (choć nie-alfisti powiedziałby, że już dawno powinniśmy się znać z porannych kaw w serwsach )

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

ja tam wole 3 letnie ale na wypasie niz nowe ale gole
    do nowego auta trzeba doliczyc jeszcze przeglady gwarancyjne ktore musza byc w ASO a w straszym aucie mozesz wymienic olej itd u jakiegos zwyklego mechnika.
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    A co do pierwszych wyliczeń - jestem przekonany, że serwisowanie 10cio
    Okej, tu się mogę zgodzić. Tylko kupując nowe auto ma się chyba obowiązek płacić jakieś tam ubezpieczenia. Za Xsare było to chyba 3,5 tys zł. a za Traffica 5 tys zł rocznie.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

ziomster dobrze gada.. polać mu

Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

a jak jest z przegladem nowego auta? normalnie co rok?
    bo w luxemburgu nowe auto osobowe dopiero po 3 latach musi zrobic przeglad czy jakos tak
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał kt0sfajny Zobacz post
    ja tam wole 3 letnie ale na wypasie niz nowe ale gole
    do nowego auta trzeba doliczyc jeszcze przeglady gwarancyjne ktore musza byc w ASO a w straszym aucie mozesz wymienic olej itd u jakiegos zwyklego mechnika.

Ba! ale fajne 3-letnie nie tak łatwo znaleźć! można, ale trzeba być czujnym jednak
    A roczne czy dwuletnie pewne - to w ogóle ze świecą.
    No i od 3-latka już się jakieś poważniejsze koszty zaczynać będą - rozrząd, zawieszenie już może dawać znać, wydech no może niekoniecznie, opony itd.
    Lakier już pełen swirli będzie, tapicerka z różnymi pamiątkami...
    Ale nawet doliczając to wszystko będzie na pewno taniej, no tyle że pewna część przyjemności odpada i to założenie - znalezienia takiego pewniaka, który nas nie zaskoczy gdzieś w podróży wiele tys km od domu i kraju. Jak to założenie będzie spełnione to na pewno jest taniej, a można próbować doprowadzić auto do stanu 1-latka powiedzmy

Przeglądy w sensie bad tachniczne do dowodu rej. jest po 3 latach pierwsze.
    A przeglądy w sensie gwarancyjne w ASO - raz w roku więc 2 razy jeśli 2 letnia gwarancja, może kilka stówek drożej niż poza ASO, no bo poza i tak olej , filtry itd trzeba kupić. Przebadać zawieszenie i hamulce też warto by było mimo braku konieczności wpisu do dowodu rejestracyjnego.

Co do ubezpieczenia - Alfy i tak mają nienajgorzej chyba, bo mniej kradzione były w porównaniu np do passata

Użytkownik Ogier Avatar Matka
    Mieszka w
    Żuławy
    Auto
    Lancia Delta Momo 1,9 D 190 KM

Domyślnie

przegląd w stacji diagnostycznej - po 3 latach, po 2 następnych, a później co rok;
    natomiast przeglądy w ASO zależnie od przebiegu lub (bodajże) co rok;
    była Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
    nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...

Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ba! ale fajne 3-letnie nie tak łatwo znaleźć! można, ale trzeba być czujnym jednak
    A roczne czy dwuletnie pewne - to w ogóle ze świecą.
    No i od 3-latka już się jakieś poważniejsze koszty zaczynać będą - rozrząd, zawieszenie już może dawać znać, wydech no może niekoniecznie, opony itd.
    Lakier już pełen swirli będzie, tapicerka z różnymi pamiątkami...
    Ale nawet doliczając to wszystko będzie na pewno taniej, no tyle że pewna część przyjemności odpada i to założenie - znalezienia takiego pewniaka, który nas nie zaskoczy gdzieś w podróży wiele tys km od domu i kraju. Jak to założenie będzie spełnione to na pewno jest taniej, a można próbować doprowadzić auto do stanu 1-latka powiedzmy

Przeglądy w sensie bad tachniczne do dowodu rej. jest po 3 latach pierwsze.
    A przeglądy w sensie gwarancyjne w ASO - raz w roku więc 2 razy jeśli 2 letnia gwarancja, może kilka stówek drożej niż poza ASO, no bo poza i tak olej , filtry itd trzeba kupić. Przebadać zawieszenie i hamulce też warto by było mimo braku konieczności wpisu do dowodu rejestracyjnego.

Co do ubezpieczenia - Alfy i tak mają nienajgorzej chyba, bo mniej kradzione były w porównaniu np do passata
    ja moja 9 letnia przelecialem 1400km i zero niespodzianek
    teraz juz ma 10 i nie boje sie jezdzic w trasy

no alf nie kradna bo nie dojada do dziupli
    alfy sa tanie wiec po co krasc? zarobek maly a ryzyko duze hehe

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kurly
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Kto dzis jezdzi 10 lat jednym autem? Tuti???? Co ty palisz))?
    Ja zanim kupiłem alfę jeździłem czerwoną rakietą (citroen ax) no teraz już jej 6 roczek mija bo po co zmieniać częściej autko ma jeździć wozić nasze tyłeczki i dawać frajdę z jazdy. Nie powiem auto straciło dużo na wartości kupowane w 2003 r jako 9cio latek za ponad 12tys zł a teraz jego wartość rynkowa nie przekracza 2tys zł ale z auta byłem (w sumie jestem bo jeszcze stoi na podwórku i czasem nim śmigam) bardzo zadowolony bo jak na benzyniaka palił niedużo zbierał się ładnie praktycznie bezawaryjny ale wiadomo kiedyś następuje taki czas że powoli zaczynają psuć się pierdoły do których nie opłaca się dokładać bo przewyższy to cenę rynkową samochodu a taka alfa sama w sobie ma bogate wyposażenie jak na auto w swojej klasie wiadomo kokosów się za nią nie dostanie za kilka ładnych lat ale dalej będzie to autko w miarę chodliwe bo pasjonatów marki będzie przybywać a wiadomo nie każdego stać na autko 3 4ro bądź 5cio letnie a kupi zadbanego 10 czy 12to latka za niewielkie pięniądze

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Nie każdy podchodzi do tematu: lepiej nowsze skoro w tej samej cenie ;p

Ja np. oglądałem sporo 156-tek z ok. 2000r, słuchając tekstów sprzedających: "niedrogo i to w skórach Panie...". I co z tego ? Zawieszenie - DNO; stan lakieru - DNO; środek - PRAWIE DNO (choć na fotkach "cud, miód malina", a w treści aukcji typowe "nic nie stuka nie puka, autko jak nowe")

Kupiłem za takie same pieniądze z 1998r i jestem zadowolony (choć patrząc teraz "na trzeźwo" , troszkę chyba przepłaciłem, ale marzenie dot. pierwszego autka spełniłem... )... miała mieć skórzaną tapicerkę - nie miała (teraz ma ); miała być czarna, a nie jest (ale też jest miodzio ).

Teraz tylko myślę, ile stracę przy odsprzedaży w niedalekiej przyszłości (czerwiec-sierpień), bo planuję zmianę na 156FL.