filtr (czy osuszacz) oprócz wody wyłapuje zanieczyszczenia z układu, jeśli się zapcha to mamy dodatkowy wzrost ciśnienia. chłodnica oczywiście nie wybuchie ale w skrajnie niekorzystnych warunkach (gorąco i korek) wentylatory nie będą w stanie zbijać szybko ciśnienia i jak chłodnica jest już lekko podstarzała to się w końcu rozszczelni na skutek długo utrzymującego się wysokiego ciśnienia.
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 13-06-2010 o 12:16
Bez względu na warunki i kondycje układu klimatyzacji presostat ma za zadanie wyłączyć układ gdy ciśnienie wzrośnie lub spadnie. Przedział tych ciśnień jest bardzo wąski. Dlatego bzdurą jest pisanie że przy zapchanym układzie będzie sie utrzymywać wyższe ciśnienie i coś się rozszczelni. Jak się ma rozszczelnić to i tak się rozszczelni bez względu na stan osuszacza. Źadne ciśnienie nie wzrośnie do ponad przeciętnego stanu.
klimaciarz nie miał racji, skrapacz mam szczelny a moja klima puszcza ewidentnie na zaworku wlewowym po stronie wysokiego ciśnienia. Tak oto kilka stówek zostało mi w kieszeni. Widzę w ePerze, że zaworek jest niewymienny, ale w rzeczywistości pewnie się da, stąd pytanie czy ktoś wie jaki trzeba kupić i jak ten zaworek się wymienia? Wygląda on bardzo podobnie do tego w kole.
to jest bardzo podobny. powiem tak mój tata naprawiał kiedyś sprzęt AGD i takie zaworki przy lodówkach to codzienność jak się gazu doładowywało. moja sugestia, tylko nie wiem czy będzie pasować. w jakimś servisie AGD zapytać o zaworek serwisowy to będzie kawałek rurki miedzianej na końcu takie samo jak w klimie. na tym zaworku nawet jest klucz ,więc wykręcisz ten i wkręcisz powinno pasować, a koszt ok 8zł
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 16-06-2010 o 16:53
Witam
Ktoś wie gdzie jest osuszacz w 159 ? Szukam informacje w necie i pod maską ale nic ...![]()
To jest dział 166. Osuszacz to taka jakby buteleczka. Poszukaj przy chłodnicach, nadkolach i wnękach narożnych zderzaków.
Dzięki za info i zdjęcia. Dział dla 166 ale widzę że wypowiadają się użytkownicy także 159.
Pozdrawiam Wszystkich Alfistów .