Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Temat: Ile to może kosztować?

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

z tego co piszesz to gość nic ci nie naprawił - nadal faluje, a selespeed źle działa!
    skoro tak, to albo w tej cenie, którą ci podał rozwiąże problem (chyba nierealne z jego wiedzą), albo oddajesz mu części i do widzenia!
    ja na twoim miejscu zanim bym tam poszedł porozmawiałbym z rzecznikiem praw konsumenta, poniżej masz link do takiego blisko ciebie:
    http://www.uokik.gov.pl/problemy.php...o=61&x=24&y=14

oni mogą nawet sprawę za ciebie w sądzie poprowadzić, więc najlepiej dowiedz się ZANIM tam pójdziesz, jak to rozegrać.

Pozdrawiam,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    No tak ale umów się z kimś kto ci nie powie ceny a on musiał zajrzec co sie stało bo on jasnowidz nie jest,jak twierdzi a potem juz i tak ceny nie chciał mówić i tak w kółko to samo, co się pytałem to zaraz, zaraz sie zrobi oszacowanie kosztów i tak do dziś się opierdzielał i zrobił mi ładne szacowanie. Miał wymienic skrzynie i zsynchronizować selespeeda aby wrzucał biegi ładnie ,inne rzeczy jakie wynikły to w jego twierdzeniu rzeczy konieczne, no oki świece ok ale skoro zaminnik dał nie odpowiadający to już zawalił sprawę , meczy mnie koles ponad 2i pół miesiaca i nie doszedł do żadnych efektów obroty falują biegi sie zminiają ale czasem mi zrzuci na N i lipa jak na srodku skrzyzowania mi takie coś zrobi to co ja mam powiedziec? Przepraszam mechanik nawalił>? więc coś tu jest chyba nie tak prawda? aha i jeszcze mi wsteczny wskakuje za 1 razem póżniej jak zaczynają falować już nie wrzuca R czyli musze zgasic silnik od nowa odpalić i dopiero R to ja dziekuję za takie naprawy za 2700 tyle to bym sam sobie nagrzebał chyba przez te 2,5 miesiąca . Oj będzie jutro cięzko z nim jak go dopadne.

jak to jest prawnie to nie wiem, może dowiedz się u jakiegoś rzecznika konsumenta czy kogoś takiego - co w sytuacji gdy nie masz zlecenia naprawy, nie masz kalkulacji kosztów, naprawa nie przyniosła efektu a części użyte do naprawy nie są odpowiednie ? w zasadzie to dopóki mu nie zapłaciłeś to chyba jesteś niejako "górą" nie? auta zatrzymać Ci nie ma prawa o ile wiem.

Dobrze rozumiem Twoje wzburzenie, 2,5 miesiąca! nieuzgodnione ceny! ale nie spieszyłbym się, niech się gość zastanawia dlaczego kilka dni nie przychodzisz i nie dzwonisz. A później jak będziesz wiedział na czym stoisz - możesz iść i dochodzić swojego (lub jeśli się dowiesz, że nie masz na to szans - położyć uszy po sobie i mieć nauczkę na przyszłość, ale chyba tak źle nie będzie)

A co do selespeeda - czy tego konkretnego mechanika Ci ktoś polecał ? bo na lewo i prawo, na każdym forum wszyscy trąbią, że tego się byle komu nie daje do naprawy (jeśli już się jest na tyle odważnym żeby to kupić ) , że z wyspecjalizowanych serwisów nie każdy się podejmie itd, a tu jakiś mechanik z przypadku się za to zabiera, i to taki, który twierdzi że wariator i rozrząd mają wpływ na falowanie obrotów...

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

weź auto na jazdę próbną
    ........
    ......
    .....
    ........

i nie wracaj

a tak poważniej :
    poproś o przedstawinie szczegółowego kosztorysu naprawy ( co robione , za ile , jakie części itp )
    wtedy będziesz mógł dyskutować czy to tyle koszrowało na prawdę , czy to zrobił itd )

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Thumbs down

Krążyły pogłoski ze on jest dobry w automatach ,lecz kogo pytałem to nie mógł nic na jego temat powiedzieć, teraz wiem dla czego a gdy do niego przyjechałem zdawał się wiedzieć o czym gadam i co najważniejsze się podjął zadania , nie wiem dlaczego teraz , chyba tylko by się nauczyć co to selespeed , myślałem że on coś wie a okazuje się że nic.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maybah
    Mieszka w
    Warszawa / Grudziądz/ Słupsk
    Auto
    AlfaRomeo 156 (Sport Pack 2) 1.8 T.S 16V 2000r.

Domyślnie

Przepływkę i świece sam byś wymienił. Z tego co mi się zdaje to po wymianie przepływki trzeba zrobić reset parametrów adaptacyjnych. Jak Ci wsadził nie orginalną przepływkę to szykuj już kasę na orginał.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał maybah Zobacz post
    Jak Ci wsadził nie orginalną przepływkę to szykuj już kasę na orginał.
    no i nie jest przypadkiem tak, że zła przepływka może uszkodzić sondę lambda?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 156, 1.9 MJet, 2005

Domyślnie

Moim zdaniem powinieneś wziąć ze sobą rzeczoznawcę. Niech rzeczoznawca stwierdzi, że naprawa nie została wykonana profesjonalnie, a usterki występują. Niech wyceni wykonane prawidłowo prace.

Myślę, że mechanik powinien zejść z tonu po takim spotkaniu i uda się Wam osiągnąć kompromis.

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

To jest wycena mechaniora za to co on tam zrobił ,policzył sobie że hej.
    Bo dwa razy musiał wymieniać selespeeda nie wiem za co on tak drogo chce wziąść, nie dał mi sie przejechać autem , zabrał kluczyki i dokumenty namówiłem go z ojcem aby sprawdzić jak chodzi i sam prowadził jadąc z nami. Niestety wsteczny nadal kiepsko wskakuje i czasem trzeba się nieźle nasiłować żeby się udało go włączyć, 2200 plus wat 2700 powiedzcie panowie czy to z goła nie przesada? Już nie wiem co ja mam mu zrobić. Koleś w zaparte twierdzi ze wariator i rozrząd i się ustabilizują obroty. Dałem mu do zrozumienia że sporo przecholował na to on że wyszły takie sprawy których nie przewidział i musiał je naprawić, z szyderczym uśmiechem na twarzy powiedział ze zrobi wycenę robocizny bo to i tak dużo zrobione jak na 2,5 miesiąca ,o matko boska czy to normalne???
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Obraz.jpg
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	70.7 KB
ID:	12240  

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

to samo
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Obraz.jpg
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	70.7 KB
ID:	12241  

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maybah
    Mieszka w
    Warszawa / Grudziądz/ Słupsk
    Auto
    AlfaRomeo 156 (Sport Pack 2) 1.8 T.S 16V 2000r.

Domyślnie

Paliwo, to już jest skandal.
    U normalnego mechanika (obytego, dzwoniłem do swojego) 1500-1600 zł byś się zmieścił razem z oryginalnymi świecami i przepływką.
    Ostatnio edytowane przez maybah ; 30-07-2010 o 15:44