Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Temat: 2.0 V6 TB kilka pytań...

romek126
    Gość

Domyślnie

Że niby turbina ma brać olej to mnie nie przekonuje na przykładzie swoich doświadczeń.
    Użytkuję od trzech lat Saaba 9000 T '94 z tą samą turbiną i nic nie dolewam, 250 000 przebiegu.
    Otwieranie maski co 2000/2-3tygodni.. pewnie można się przyzwyczaić, choć ogólny przegląd z czyszczeniem komory mam zwyczaj robić wiosną i drugi jesienią, za to wożenie butelki oleju w bagażniku już nie jest trendy.
    A może wam cieknie gdzieś olej po silniku a tu zaraz że bierze. Bo turbina to tylko padająca przepuszcza, Garrety są bardzo dobre poza tym turbina tylko korzysta z oleju do łożyskowania i nic do spalania raczej nie ma.

piter1984
    Gość

Domyślnie

no do łozyskowania... i chłodzenia... ale jakoś trzeba odgrodzić strefę z olejem od łopatek więc jeżeli uszczelniacze mają dość przepuszcza olej który zresztą jest pod sporym ciśnieniem.

gdyby uszkodzić je całkowicie to w ciągu kilkunastu, kilkudziesięciu sekund cały olej wyleciałby przez wydech, bezpośrednio albo jeszcze przez komory spalania

romek126
    Gość

Domyślnie

No to dodać też rolę poziomu płynu chłodzącego, jeżeli się go lekceważy to w przypadku turbiny ma to swoje konsekwencje. Też jest chłodzona z układu silnika.
    Czyli podstawa to dobra turbina i szczelny silnik.
    Wniosek nasuwa się taki że trudno już znaleźć uczciwie eksploatowany zestaw w 166 stąd chyba te opinie o braniu/zuzyciu oleju.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Powiem tak panowie. O tym ze V6 busso (zwlaszcza V6TB) mialo nieco apetyt olejowy to pisze nawet w historii Giuseppe Busso. Nie pisze ze musi tylko ze moze i to wcale nie jest uwazane za wade czy usterke silnika tak jak to moze miec miejsce w innych motorach. Nie porownujcie saaba do tego... to inna historia. Jezeli komus nie bierze oleju V6 to super ale jak lyka do kilku setek to niech nie panikuje. W tych silnikach jest to akceptowalne. Jezeli chodzi o V6TB to jako uzytkownik pytalem juz bardzo wielu na forum (z takimi motorami) i kazdemu zuzywa troche oleju. Jednemu dwie setki, innemu piec. Ale nikt mi nie napisal ze nie bierze wcale. Jezeli ktos taki jest na forum to prosze sie przyznac
    Ja osobiscie kupilem swoja zaniedbana. Z turbina zajechana. Caly czas pracuje nad doprowadzeniem do wspanialosci. Po ostatnich naprawach jeszcze za malo przejechalem ale na pewno zuzywa coraz mniej oleju. A pare rzeczy jeszcze musze ogarnac....

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Ja w 2.0 V6 też dolewam Olej ale na pewno nie 1L/1000km, nigdy nie zdarzyło mi się żeby auto zakopciło, nie mam żadnych wycieków z silnika bo wszystkie uszczelnienia są nowe.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

witam odnawiam temat pod innym watkiem przymierzam sie do zakupu 166 2.0 V6 dokładnie tej http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-sup...C17555700.html proszę o kilka rad czy warto awaryjnosc oraz spalanie

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ze zdjęć i opisu nie wiele można wywnioskować. W sumie ok. Może idzie się dopatrzyć ciut nie równo dolegające klapy przód/tył choć może być to złudne bo zdjęcia tylko z perspektyw. Ale generalnie za tą kasę ok. Nie odstrasza Trzeba pojechać i ocenić.
    Awaryjność jak każde V6 busso czyli prawie żadna
    V6 TB ma tańszy o ponad połowę rozrząd ale za to turbina na którą trzeba uważać.
    Spalanie też znajdziesz z łatwością w innych postach, moja ma jeszcze uszkodzoną sondę (na dniach będę wymieniał) ale spokojna jazda pół na pół miasto trasa 13-14l gazu.

Odnośnie oleju o którym pisałem. Jestem po ponad 5000km i wychodzi że spala oleju ~150g/1000km

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto

Domyślnie

karoserie idzie jakos wyprowadzic małym kosztem gdyby jako takie usterki byly bardziej skupiam sie na silniku ale własnie duzo slyszalem ze v6 tb jest ok i coraz bardziej sie w tym umacniam

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Wiesz.... nie wszystko idzie sprawdzić od ręki. Ja jak kupowałem swoją to też myślałem że sprawdziłem wszystko a potem jeszcze odkopałem albo samo wyszło parę niespodzianek. Ale jeżeli nie przepłacasz to musisz się z tym liczyć. Zobacz czy nie cieknie turbina, czy przewody WN nie są poklejone. Odkręć nawet pierwszą pokrywę (tą z napisem) i zobaczysz czy nie ma fuszerki. Zobacz czy się dobrze wkręca. Jeżeli kupujesz od prywatnego to "niech pokaże jak jeździ". Zobaczysz czy zna zasady eksploatacji turbo benzyny i będziesz od razu wiedział czy Cię nie czeka regeneracja (ja robiłem). Weź kompa i podłącz. I to co najdroższe w 166 - wydech i zawiasy (zwłaszcza tylne).

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto

Domyślnie

zawias wiem ze do tanich nie należy ale to kwestia serwisu gdy szukałem kompletnego stabilizatora do swojej 156 to ceny wahały się 200-600zł a w sklepie internetowym niedaleko wa-wy kupiłem za 190zł z przesyłką. dzięki za radę co do turba jutro podjadę sprawdzę