Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: Klimatyzacja a moc samochodu?

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Wracając do sedna, nie odczuwam braku mocy, wyraźny jest za to wzrost spalania. Może na trasie będzie słabsza, w mieście jest ok.

JTD

Stanley
    Gość

Domyślnie

Ja mam 2,4 jtd i nic nie czuję. A wniosek mam prosty i opieram go też na doświadczeniach z użytkowania poprzedniego auta Opla Omegi B z dieslowskim silnikiem V6 (BMW 136kM) . Otóż jak w Omedze załączyła się klima to auto muł total. Teraz mam ALfe 2,4 jtd i nic , a moc podobna masa raczej też. A zatem wniosek . Jak auto czuje włączaną klime swiadczy to o stanie silnika. Omega jak sie potem okazało miała silnik dorżnięty.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

czuć muła... kompresor to pikuś dla obciążenia auta, w porównaniu z załączaniem się co chwila wiatraków na 2gi stopień w celu schłodzenia nagrzewnic...

porównanie: Renault Clio Sport 2.0 16V 172 KM - owszem czuć lekkie obciążenie dla silnika, ale i tak zapier**** jak głupie. Jednak na pewno nie jest to co w JTD...

Benzyna a diesel - to też robi różnicę...
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99r

Domyślnie

Ja odczuwam tylko przy ruszaniu, auto trochę później reaguje na gaz. W trasie nie odczuwam prawie w ogóle spadku mocy. Własnie zastanawia mnie to jak to jest, że przy ponad 300Nm w 2,4jtd odczuwalne jest działanie sprężarki?? Poprzednio mialem parę benzyn moc ok 150km i tam bylo zawsze odczuwalne że klima pracuje. Auto było słabsze. Ale w ostatnim jaki miałem: Galant 2.5V6 165km moment ok 240Nm nie było żadnej różnicy jak włączałem klimatyzację.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 19-08-2010 o 21:46

RONI
    Gość

Domyślnie

To może i ja się podepnę. Tak czytam od początku cały wątek i się zastanawiam - wpychać się czy nie w to towarzystwo samych V-ek i JTD ze swoim skromnym TS-kiem...ale, że już jestem powiem tylko, że i ja zauważam spadek mocy przy włączeniu sprężarki.
    Zaraz mi powiedzą, jaki spadek i czy odnotowałem kiedykolwiek jakiś wzrost ...otóż jest zauważalna różnica, mimo że nie tak znacząca jak w przypadku diesla, bo to akurat też sprawdziłem, więc mam porównanie.