Wyczułem już prze tych kilkadziesiąt tysięcy kiedy i jak przebiega proces dopalenia
Wskazania:
- wyczówalny lekki spadek mocy pod pedałem gazu
- podstukiwanie wyczówalne w fotelu kierowcy
- wskaźnik jednostkowego zużycia drastycznie rośnie. Przy ruszaniu do 60l/100km, przy lekkiej jeździe w granicach 15-20l/100km
Reakcja:
Ad 1 - Jeśli dojeżdzam do celu
- ustawiam ją nogą na 2500 obr/min
- po około 5-8 min silnik sam spanie na 2200
- trzymam dalej
- w powietrzu unosi się zapach grzango metalu
- obroty same skacza na po 200 na min.
- równolegle zauważalna jest reakcja turbosprężarki. obroty spadają ciśnienie wzrasta i odwrotnie
- mniej więcej przechodzi mu po 15 min
- próba ( ruszam normalnie na 1, jeśli podskoczy ponad 25 l /100 do dogrzewam jeszcze chwile i koniec)
Ad 2 Na trasie:
- jade i obserwuje wskaźnik jednostkowego zużycia paliwa
- każdy spostrzeże kiedy mu przejdzie
Zaznaczam, że przy regularnym wypalaniu DPF nie włącza się żaden komunikat ani kontrolka
Należy to kontrolować i " uszanować" a DPF będzie służył nam długo.
Jeśli chodzi o poszarpywanie to mi również się to zdaża z tym że podpowiadam, że wymieniłem zawór EGR (z innych przyczyn) i dalej jest to samo a nie wydaje mi się że pochodzi to od DPF ( nie widzę związku) skuszę się nad podpowiadane oczyszczenie czuniknia ciśnienia doładowania- zobaczymy ?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez ludwik ; 29-05-2011 o 23:14
Ja w swojej 2.4 JTDM mam dokładnie ten sam objaw. Przejechane 140tkm. EGR wymieniony, zaślepka na EGR założona (kryza), czujnik ciśnienia wyczyszczony, przepustnica wyczyszczona, overboost podmieniany z innego auta i zero różnicy. Jedyne co zdiagnozowałem to walnięta przepływka, na nowej ciągnie duuużo lepiej, ale problem z wypalaniem DPF-a pozostał
A wywalcie te DPF-y w choleręRaz - spalanie maleje, dwa - dynamika się poprawia.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
I niech się ludzie trują ! (wdychana sadza jest rakotwórcza)
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Dokładnie ! Na ulicach miast stare 30 letnie jelcze i ikarusy trują wszystkich naokoło!!
polecam: http://www.youtube.com/watch?v=q8WBmgOVMg4
http://www.youtube.com/watch?v=t6Fm_dEyN6c&feature=related
---------- Post added at 14:00 ---------- Previous post was at 13:59 ----------
A to że auto pali 1,5litra więcej z DPFem to już jest OK ??
http://www.youtube.com/watch?v=ID7G-...eature=related
nasze wszystkie alfy bez DPF całe swoje życie nie wytworzą takiej szkody, jak te trzy raszple z linków powyżej !
Ostatnio edytowane przez karmal ; 13-06-2011 o 13:02
a czy komus udało sie rozwiązać problem z szarpaniem przy wypalaniu dpf-a?
znalazłem kilka podobnych tematów na forum Opla ale nikt nie doszedł do rozwiązania problemu (oprócz pozbycia się dpf-a)
ja mam podobny problem od czerwca
na początku nie wiedziałem co się dzieje, raz nawet tak szarpało autem,że w końcu wyskoczył błąd zaworu wysokiego ciśnienia common rail
po wymianie filtra paliwa błąd się już nie pojawił ale szarpanie jest dość mocne (i czasami nie da się przyśpieszyć)
EGR mam całkowicie zaślepiony i wyłączony
dpf wypala się co około 500km
Po przeczytaniu postów sądzę, że przyczyną waszych problemów z poszarpywaniem podczas procesu samooczyszczania DPF są wtryskiwacze paliwa, a dokładniej ich wydajność. Polecam wykonać próbę przelewową, ewentualnie wymontować i wysłać do sprawdzenia maszynowego.