To Wyjśnia to masakryczne parowanie jakie było. Teraz mam przyklejone podszybie sylikonem do szyby i też nie paruje. Tak mysle jakby zrobić z czegoś taką osłonkę na filtr tylko z czego.
Moim zdaniem na parowanie szyb ma wpływ słaby odpływ z podszybia przez rurki gumowe montowane w nieodpowiednim miejscu i dość grubym kołnierzu przez co woda nie spływa swobodnie z podszybia
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Czy możecie mi podpowiedzieć, jak się dobrać (w którą stronę pociągnąć co ewentualnie podważyć) do tych czarnych osłon podszybia co by nic nie pourywać? Nigdy tam jeszcze nie zaglądałem, a pytam, bo odnoszę wrażenie, że własnie gdzieś tam, może zalegać mi woda :/
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Od strony silnika, przy uszczelce są trzy wkręty, a przy szybie jest mocowanie na takie plastykowe spinki, które wchodzą w kwadratowe otwory w podszybiu. Osłona jest dzielona w połowie. Żeby zdjąć lewą stronę, trzeba odkręcić ramię wycieraczki. Najlepiej palcami podważać z wyczuciem przy szybie, zaczynająć od zewnętrznej strony, można lekko szarpnąć, te plastyki są dość elastyczne.
A ja chciałbym zapytać jaką funkcję pełnią w 145 dwie gąbki w rogach zraz pod szybą?
Chodzi o miejsce nad kierunkowskazem.
Mam takie gąbki trochę w kształcie trójkąta, są one wciśnięte w róg gdzie schodzi się maska i komora silnika. Gąbki te są po deszczu wiecznie mokre i nie wiem, czy nie lepiej się ich pozbyć, aby woda swobodnie płynęła pod samochód.
Są po to żeby usztywnić zawiasy maski gdy ta jest zamknięta inaczej maska miała by luzy na boki i podczas jazdy nie było by to przyjemne
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Cześć,
A ja słyszałem i widziałem że niektórzy żwirek dla kota rozsypują (oczywiście nie używany) podobno posiada własności hydroskopijne lub jakiś osuszacz kupić w markecie budowlanym.
Pozdrawiam
Czy ta osłona filtra będzie pasowała do boxera i czy pomoże to coś jest sens kupować
http://allegro.pl/alfa-romeo-146-obu...110726591.html
bez tej osłony woda leci bezpośrednia na filtr a przez niego na wentylator i do kabiny - odpowiedź co do jego skuteczności jest chyba oczywista.