Pytanie osobiste jest skutkiem mojego podziwu dla Ciebie, że masz ochotę i ambicję tak zgłębiać dość trudny temat, mimo że dziedzina daleka od Twojej profesjiWyciągasz logiczne wnioski i przedstawiasz konkretne argumenty, co - z racji powszechnego zanikania - imponuje mi
I słusznieNapisałeś: "(...)Na biegu IV, III, II i I przyspieszania nie ogranicza opór, tylko odcięcie"
Nie zgadzam się,zapomniałem dodać że chodzi mi o opór ruchu. Odcięcie to moje uproszczenie, w dzisiejszych czasach w sumie do tego się sprowadza.
Spadek mocy zawdzięczamy oczywiście temu, że silnik dochodzi do punktu, w którym wzrost obrotów daje mniejszy przyrost mocy niż oporów wewnętrznych. Poza tarciem, jest to głównie opór przepływu - przepustnica i kanały w głowicy nie są w stanie przepuścić więcej powietrza. W przypadku silników doładowanych - kończy się charakterystyka turbo (po laicku, znów).
Co do wykresów - masz mnie. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Palnąłem tak, że mi wstyd. jakbyśmy na jedynce osiągali zwielokrotnioną moc życie byłoby zbyt piękne. Nawet godzina pisania posta działa na moją niekorzyśćTwoje wykresy to dokładnie to czego szukałem, mi wyszła hybryda z zastoju mózgowego
Wniosek jest krótki (i niektórym znany), zestawienie "the best of" z naszej wymiany postów da nam całą prawdę i mam nadzieję, że się zgodzisz
1. Wszystko zależy od charakterystyki silnika i zestopniowania skrzynki, ale
2. są sytuacje, w których ciągnięcie do odcięcia nie ma sensu (bieg 3. i 4. z Twojego wykresu),
3. są sytuacje, w których ma (bieg 1. i 2. z Twojego wykresu), ale
4. nawet wtedy gdy nie ma sensu ciągnąć do odcięcia, przekroczenie punktu Pmax ma sens, choć
5. generalnie jest to niepotrzebne na drodze i niewydajne, gdyż duże obciążenie przy Mmax skutkuje większą mocą z litra niż przy Nmax
Mój wykres zostawiam dla potomnych do obśmiania mnie, bo wiem że lubię się czepiać, ale do błędu (oj i to jakiego) umiem się przyznać
Żeby nie było, że całkiem OT - temat co to są "pozaobroty" wg examinera jest w toku, ale nie tak prosto to zgłębić jakby się wydawało
EDIT
Żeby rozwiać wątpliwości co do pozaobrotów potrzebowałbym oznaczenie kodowe parametru. Jest do załatwienia?