Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Przygotowania do zimy

Fury
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Szef
    czy nie wydaje ci sie ze lepiej jest miec świeży olej na tak ciezki okres eksploatacyjny jakim zima ??
    Tak, jak sam zauwazasz ciezki okres eksploatacyjny jest dla silnika jak i dla oleju wiec pozniej cale lato smiga sie na oleju juz lekko wyeksplatowanym, w lecie niema takich problemow wiec jezeli cale lato jezdzisz na oelju i przebiegi od wymiany nie przekraczaja 10 000 to stan oleju po letnim okresie nie odbiega duzo od tego ktory jest nowy, odwrotnie jest jednak po zimie, olej ma juz wtedy pogorszone wlasciwosci.

Moge tez przedsatwic to na przykaldzie opon. Pacjent X chce jechac samochodem na tor ma jeden komplet opon. jezdzac spokojnie po miescie opony zuzywaja sie powoli, pozniej pod koniec sezonu jedzie na tor :twisted: opony zuzywaja sie bardzo szybko na nowy sezon kupuje nowy komplet.
    Pacjent Y robi to samo tyle ze juz na poczatku sezonu jedzie na tor zuzywa opony a nastepenie reszte sezonu jedzi na lysych :mrgreen:

Ja tak to rozumiem

Ale to tylko samochod wzne zeby mial olej to bedzie jedzil nie wazne jaki i kiedy byl wyminiany

voivod
    Gość

Domyślnie

Jesienią wymieniam olej + wszystkie filtry, smaruję uszczelki, wrzucam do bagażnika zestaw odśnieżający i pokrowiec na przednią szybę. Oczywiście zmieniam opony na zimowe.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Fury,
    Wlasnie przeczytalem artykul w auto gieldzie gdzie przed zima polecaja
    -oczyscic klemy
    - sprawdzic poziom elektrolitu
    - sprawdzic ladowanie Powinno byc od 13,8 do 14,4 V
    - sprawdzic stan przewodow masowych
    - skontrolowac swiece i przewody WN
    - sprawdzic napiecie paska alternatora
    - wymienic olej silnikowy ktory gdy jest zuzyty w niskich temperaturach potrafi bardzo mocno gestniec i uniemozliwic uruchomienie ilnika ( oczywiscie przy duzych mrozach )

Osobiscie znam Vectre 2.5 V6 ktora w temp -20 C zatarla sie podczas rozgrzewania na wolnych obrotach Mechanicy stweirdzili ze wine ponosi stary olej
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oława, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0TS 99.r

Domyślnie

Popieram przedmówce jeśli chodzi o olej. Olej jeżdżony latem jest szybciej przepalony temperatura zewnątrz też daje swoje do oleju, zimą czarny olej gęstnieje maksymalnie. Na zimę obowiązkowo nowy olej , a napewno poczuje sie to na rozruchu silnika.Najlepiej wymienić olej na jesień i późną wiosną. SZEF całkiem dobre rady były w artykule , przyponiałeś mi o elektolicie w akumulatorze ide właśnie sprawdzić :mrgreen:
    Srebrniutka Alfa 2.0 TS 16V --------->Reszta w tyle.......

mrutyś
    Gość

Domyślnie

kolega dobrze pisze, lepiej jest w zimie jeździć na nowym oleju a później w lecie przejechać na takim "zimowym" oleju bo silnik nie jest tak bardzo eksploatowany przez temp. jak w lecie, chyba każdy wie jaka jest różnica przy rozgrzewaniu silnika z temp. -20'C a z temp. 30'C
    ja bym polecał wymianę oleju na zimę
    a ogólnie to olej zmieniam raz w roku czyli tak po przejechaniu ok 10tys km.

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Co do oleju to się nie wypowiadam bo ja zmieniam co 10-12 tys tzn ok 3 raz w roku bez względu na porę. Ale czynności którę wykonuje a jeszcze tu nie zostały ujęte to : wymiana filtra pyłkowego, szczegółowa kontrola i prawie zawsze wymiana wycieraczek, wymiana filtra paliwa ( JTD), wlanie do baku jaiegoś specyfiku który usunie wodę ze zbiornika paliwa - nie mam ulubionego więc kupuję co znajdę na stacji, zakładam mocniejsze żarówki ( philips + 30%). Auto w 95% przypadków myję sam pozostałe 5% to myjki ręczne lub aby opłukać sól bezdotykowe - nigdy żadne moje auto nie pojedzie na myjnię automatyczną.

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Ja co 10 000tys i jest git. Strzez sie 5W40 turbodiesel w lato ... Masakra
    Stukot nie z tej ziemi przy 30 stopniach..

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Daniel156SW
    Ja co 10 000tys i jest git. Strzez sie 5W40 turbodiesel w lato ... Masakra
    Stukot nie z tej ziemi przy 30 stopniach..
    a jaki olej byś polecił??

jeśli chodzi o mycie samochodu to też zawsze myje sam, letnią wodą i mięciutką gąbką

b.pawelek
    Gość

Domyślnie karcher

czy umycie auta myjką bezdotykową z ciepłą wodą a potem schłodzenie lakieru nie jest dla niego bardziej szkodliwe???
    Pytam z ciekawości bo słyszałem opinie zeby zimą własnie w taki sposób myc auto.
    Pzdr

mrutyś
    Gość

Domyślnie

no pewno jak byś zastosował gorącą wodę i następnie wyjechał nim na -25'C to raczej pozytywnie na lakier nie wpłynie, ale jak by go tak umyć osuszyć i chwilę by "ostygł" to chyba już lepsze wyjście