Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Kontrolka otwartej klapy

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie dolączam się do tematu

Mam podobny problem z klapą. Jakiś czas temu klapa się sama otwierała. Przypadkowo zlokalizowałem przyczynę usterki- przetarta wiązka. Nprewiłem, wszystko było ok.
    Mam znowu ten sam problem, myślałem że moja izolacja puściła, ale nie. Kable są ok, a klapa nadal się otwiera, regularnie co kilkadziesiąt sekund. Gdzie szukać przyczyny, spróbuje jeszcze z przewodem masy, ale już sam nie wiem. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to sprawdzenie całej wiązki, nie ciekawa perspektywa.

Mata
    Gość

Domyślnie

Bezpieczniki sprawdzałem ze dwa razy. Nawet te pod maską i w bagażniku tam gdzie otwiera się klapkę wlewu paliwa Myślałem żeby sprawdzić całą wiązkę przewodów ale nie mam pojęcia którędy one idą i to byłoby chyba dosyć skomplikowane na tym mrozie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zulek1986
    Mieszka w
    Bystrzyca Kłodzka, Londyn
    Auto
    Alfa 156 1.9JTD 2004r oraz Volvo S90 2017

Domyślnie

A patrzyłeś na bezpieczniki w komorze silnika ? te na lewym błotniku.. mi się tam spalił i nie miałem przednich przeciwmgłowych ale nie pamiętam czy czasem nie ma tam osobnego bezpiecznika do tylnych świateł..

Mata
    Gość

Domyślnie

Sprawdzałem wszysko ok, i nie wiem gdzie dalej szukać. A jeśli chodzi o klape to od dwóch dni też mam ten problem. Świeci się kontrolka otwartej klapy czy jest zamknięta czy otwarta to samo. Zauważyłem tylko, że teraz nie zapala się lampka w bagażniku mimo tego że powinna świecić cały czas skoro jest niby otwarta. Sprawdzałem samą żarówkę ale jest cała. Gdzie dalej szukać przyczyny?

Użytkownik Rowerzysta Avatar skopek
    Mieszka w
    Legnica, Poland
    Auto
    AR 146 1.4 TS (sold) / AR 166 2.4 JTD 10V / AR Spider 2.0 TS / AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Lampka nie będzie się świecić ponieważ nawet przy otwartym bagażniku wyłącza się ona po pewnym czasie.
    TED - diagnostyka pojazdów grupy FCA
    Oględziny: 737 744 979
    https://www.facebook.com/TEDznaFCA

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Koledzy przyczyną gdy oczywiście wiązka do klapy jest dobra jest sam mikrowyłącznik przy zamku klapy (zima, wilgoć lub zły styk).
    Odkręcić uchwyt na klapie (2 śrubki pod zaślepkami) odpiąć częściowo tapicerkę i widać zamek i ten wyłączniczek.
    Bezpiecznik i przekaźnik do otwierania klapy begażnika jest zlokalizowany z prawej strony bagażnika, wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi tam są zdjęcia i rysunki.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 24V Sport-tronic Rok produkcji: 1999

Domyślnie

Wiec tak mamy ładna pogodę , miałem dobry humor i moje auto postanowiło to zmienić. mianowicie do dzisiejszego dnia było wszystko w porządku, lecz nagle coś się wykrzaczyło i przy otwarciu tylnych drzwi za kierowca na wyświetlaczu pod zegarami pokazuje komunikat - mam otwarte drzwi tylne lewe i prawe , przy otwarciu prawych już pokazuje normalnie, ze jest otwarta tylko jedno skrzydlo.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 16-04-2011 o 18:17

Mieszka w
    Legnica, Poland
    Auto

Domyślnie

Ja miałem wczoraj również dobry humor. Udało mi się wymienić zamek w tylnych lewych drzwiach i w końcu (po roku czasu) je otworzyć. Jak wiadomo w alfie ilość działających i niedziałających rzeczy zawsze musi być w równowadze więc dokładnie w tym samym czasie przestało mi sygnalizować otwarty bagażnik, przez co nie mam w nim oświetlenia

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 24V Sport-tronic Rok produkcji: 1999

Domyślnie

musisz wymienić wiązkę tylnej klapy na nowa, miałem to samo brak, światła , jedno w klapie się nie paliło, i pod zegarami info o nie zamkniętej pokrywie bagażnika

Mieszka w
    Legnica, Poland
    Auto

Domyślnie

Już raz to robiłem, bo ta wiązka tam u mnie wygląda tragicznie (przewody skręcane co 1 cm) ale wszystko było ładnie i nagle tak samo z siebie ehh... - alfa romeo.