Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Jakie zimowki -Kleber/Debica

Roman156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dbh Zobacz post
    polecam Debice bo sam na takich jezdze (wstyd gdybym jezdzil na innych )
    roznica miedzy kierunkowymi a normalnymi jest taka ze kierunkowe na asfalcie sa cichsze, lepiej sie prowadza, natomiast zwykle klocki sa glosniejsze (wyraznie slychac) ale na "kopnym" sniegu (swiezy gleboki snieg, zaspa itp) zdecydowanie lepiej radza sobie niz kierunkowe.
    Co masz na myśli mówiąc "zwykłe klocki"? Teraz opony są albo kierunkowe albo asymetryczne. Z paroma wyjątkami (Dębica frigo s-30 i navigator) Dostawczaki i ciężarowe często są w ładne klocki, ale w osobówkach to już historia. Widziałem kiedyś asymetryczna i zarazem kierunkową pirellke, ale jakoś furrory nie robią takie gumy. Niektórzy nasi wspaniali wulkanizatorzy mają problem z założeniem kierunkowej opony, a co dopiero jakby jeszcze trzeba pilnować na którą strone trzeba ją zamontować. Pamietam jak dziś autentyczny telefon od wulkanizatora: "Panie, ołtsajd to od wewnoncz sie montuje?" I to z warsztatu który istnieje ładnych pare lat

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

Cytat Napisał Roman156 Zobacz post
    Co masz na myśli mówiąc "zwykłe klocki"? Teraz opony są albo kierunkowe albo asymetryczne. Z paroma wyjątkami (Dębica frigo s-30 i navigator) Dostawczaki i ciężarowe często są w ładne klocki, ale w osobówkach to już historia. Widziałem kiedyś asymetryczna i zarazem kierunkową pirellke, ale jakoś furrory nie robią takie gumy. Niektórzy nasi wspaniali wulkanizatorzy mają problem z założeniem kierunkowej opony, a co dopiero jakby jeszcze trzeba pilnować na którą strone trzeba ją zamontować. Pamietam jak dziś autentyczny telefon od wulkanizatora: "Panie, ołtsajd to od wewnoncz sie montuje?" I to z warsztatu który istnieje ładnych pare lat
    po 1 Navigator (1 oraz 2 ale podejrzewam ze mowisz o navigator2) jest opona caloroczna.
    po 2 Jesli klocki to juz historia to chyba nie taka odlegla bo o ile mnie pamiec nie myli 2 lata temu kuzyn do passata b6fl zakladal wlasnie nowe oponki o biezniku klockowym i nie bylo to napewno S30
    po 3 to napisz adres tego warsztatu na forum zeby przestrzec kolegow przed takimi fachowcami
    pozdrawiam
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

A ja zapytam z innej beczki
    Jaki rozmiar opon polecacie na zimę ?? Chodzi mi czy 15 , 16, 17 ??
    Bo właśnie zastanawiam się jakie felgi kupić na zimę, a co z tym idzie jakie gumy.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał mmlover Zobacz post
    Bo właśnie zastanawiam się jakie felgi kupić na zimę, a co z tym idzie jakie gumy.
    Ja bym brał 15" a dlaczego?
    - bo na zimę na pewno 15" lepsze niż 17", jak to się mówi im mniejsza opona tym lepsza
    - bo 16" są mało popularne i się nie opłaca w porównaniu do 15"
    - 15" masz baaardzo duuuży wybór zarówno felg jak i opon i są najabrdziej optymalne, zresztą ja bym innych nie wrzucał....

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał mmlover Zobacz post
    Jeśli wygląd nie jest priorytetem, to rozsądek podpowiada 15: najtaniej - i opony i felgi, możliwe stalowe (chyba 16 nie ma stalowych?), możliwe wąskie dobrze wcinające się w śnieg opony (185/65/15) najmniej obrywa zawieszenie i buda podczas jazdy (ja w 156 z TSem dopiero po 95tys km cokolwiek przy zawieszeniu miałem do roboty, a i teraz by nie było gdyby nie cholerna dziuro-koleina wrrr... - zimą tylko na 185/65/15 a i na takich letnich pierwsze pół roku) , najlepszy komfort, najmiejsze spalanie, najmniejsze opory, najlżejsze koła co przy słabszych silnikach jestr odczuwalne - lepsze przyspieszenia, bo w mocniejszych to zrywa przyczepność z kolei. Aha - i przy wymianie sobie nosisz kółka bez problemu, a nie uginasz pod ciężarem niby-to lekkich aluminiowych.
    Więc rozsądek mówi 15.
    No ale to Alfa, wiec...

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Kupcie sobie wczorajsze wydanie "MOTORu". Jest tam fajnie napisany artykuł jak testowali opony zimowe. W zasadzie najpeiej wypadały w każdym teście Dębice.
    Też na Dębicach jeżdżę i jest to mój drugi komplet zimówek tej firmy. Jeżdzę na stalowych 15". Taką felgę można kupić juz za 50zł za sztukę
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Ja mam Dębice Frigo 2 i jestem zadowolony. W sniegu ciagnął nieźle, na mokrym nie są śliskie.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Roman156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dbh Zobacz post
    po 1 Navigator (1 oraz 2 ale podejrzewam ze mowisz o navigator2) jest opona caloroczna.
    po 2 Jesli klocki to juz historia to chyba nie taka odlegla bo o ile mnie pamiec nie myli 2 lata temu kuzyn do passata b6fl zakladal wlasnie nowe oponki o biezniku klockowym i nie bylo to napewno S30
    po 3 to napisz adres tego warsztatu na forum zeby przestrzec kolegow przed takimi fachowcami
    pozdrawiam
    1. mówiłem ogólnie o oponach
    2. zrob zdjecie tych opon. pewnie to oponka asymetryczna.
    3. nie moge. to moj klient

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek v6
    Mieszka w
    Bielawa
    Auto
    156 2,5 V6

Domyślnie

Polecam Debica, mam takie i chwale sobie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rain
    Mieszka w
    Niziny
    Auto
    Stilo 1.9 JTD, Brava_HGT

Domyślnie

Ja również dopisuję się do polecających Dębice.
    Co posiadam: Fiat Brava 2.0 20V 155KM, Opel Meriva A
    Co mi się przez łapki przewinęło:
    Alfa Romeo: 156 1.8 TS, 156 2.4 M-JET, 166 3.2 V6 24V Lancia: Lybra 2.4 JTD, Delta 1.8ie, Thesis 2.4 JTD Hyundai: Lantra 1.6 GLS, BMW: E90 320d, Fiat: Stilo 1.9 8v, Brava 80 16v, Brava 80 16v, Brava 100 16v, Marea 155 20v, Renault: Laguna III 2.0 16v