Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Parowanie szyb AR 156 - porażka

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał grzelutek
    A nie wymieniałeś ostatnio filtra kabinowego :?: :?: :?:
    właśnie nie wymieniłem ale podobno jest on niedawno zmieniany <---- wymienię go w przyszłym tygodniu a orientuje się ktoś ile takie coś może kosztować i czy ten filtr jest jakiś uniwersalny do AR156 czy trzeba jakiś konkretny model i symbol

Cytat Napisał bizon2007
    prawdopodobnie masz przytkany lub źle zamocowany spływ wody z klimy, jest to gumowy przewód który odprowadza skroploną parę z nagrzewnicy i znajduje się on mniej więcej w tym miejscu o którym mowa czyli w okolicy ściany grodziowej po stronie pasażera. Jest on wyprowadzony z nagrzewnicy na zewnątrz auta przez otwór w ścianie grodziowej lub prosto w dół przez podłogę; musisz to dokładnie sprawdzić; myślę że tu tkwi twój problem.pozdrawiam :wink:
    myślę że tutaj może być "pies pogrzebany" i muszę to sprawdzić, tylko czy aby się dostać do tej grodzi na środku muszę wymontować fotel pasażera??
    Cytat Napisał Korczu
    kolego Mrutyna,rozbierz auto od strony pasazera do gołej blachy i niech ktos leje wodą mocnym strumieniem po drzwiach i po szybie przedniej,wtedy zobaczysz czy czasem woda sie nie dostaje przez prog pod drzwiami lub od strony przedniej szyby.samo wysuszenie nic ci nie da!! przerabialem to! trzeba zlokalizowac miejsce przez ktore dostaje sie woda,bo przeciez sama tam nie wleciala.

u mnie brakowało osłony nagrzewnicy pod podszybiem i tamtedy woda sie lała jakby wodospad. albo masz zasyfione odpływy to tez trzeba sprawdzic.
    właśnie podczas tego jak sprawdzałem to zauważyłem że mokre jest centralnie w okolicy wycieraczki ta wilgoć jak by się "rozchodziła" na resztę wykładziny w samochodzie, nie jest mokre z samego przodu i jest tam sucho powiedział bym że nawet bardziej niż po stronie kierowcy.
    te odpływy też sprawdzę.

Cytat Napisał bosniak_sg
    Idź za poradą bizon2007, ja miałem taki problem w Hondzie Accord, była pęknięta obudowa nagrzewnicy i woda z klimy zamiast odpływać gumowym wężykiem przez grodź na zewnątrz wpływała za dywanik pod nogami pasażera, a szyby to parowały jak wariaty.
    u mnie też parują chcecie zobaczyć to mogę kogoś (a nawet Was wszystkich) zaprosić na przejażdżkę to zobaczycie co to sauna parowa w samochodzie

Cytat Napisał grzelutek
    Sprawdź jeszcze,czy obudowa wentylatora nawiewu,która jest nad nogami pasażera nie jest przypadkiem lekko mokra lub wilgotna.Jakbyś miał źle założoną pokrywę filtra kabinowego to woda będzie tamtędy się dostawać i kapać po wentylatorze na wykładzinę.Tak miałem jak mi jeden "spec" dezynfekował klimę i dobrze nie poskładał wszystkiego.
    to raczej odpada bop wykładzina z przodu jest sucha a jak macałem tam wszystko wyżej to też wszystko było suche...

Cytat Napisał szamacz
    Nie chce straszyć ale często trąbią że samochody po powodziach mają problem parowania szyb. Nie czuć dziwnego zapachu w samochodzie przypadkiem???
    to odpada, dałbym sobie rękę uciąć że z powodzi to samochód na pewno nie jest...

Cytat Napisał Siekier
    Ja moze tylko dodam ze: od jakiegos czasu szyby mi przestaly parowac - moze to byc spowodowane miedzy innymi tym ze udrożnilem odplywy wody z podszybia (sa dwa) (prawdopodobnie jeden z nich odpowiada rowniez za splyw wody ze skraplacza)
    a gdzie jest ten skraplacz i gdzie są te odpływy z podszybia, jak widać to po zdemontowaniu tej plastikowej osłony to ok ale jak jakoś schowane to w jakiej "okolicy" tego szukać??

Cytat Napisał Siekier
    A teraz co zauwazam w chwili obecnej - otoz raz gdy na dzialce leciutko mżył deszcz (raczej to taka opadajaca mgła była) i nie domknalem drzwi to po 3 godzinkach na szybach sauna!
    Wysuszylem troche dmuchawami podczas dluzszej podrozy i jest OK.
    ja też tak na początku chciałem zrobić ale podczas 4 godzin jazdy i hulania dmuchawy na temp max i obroty max. to odparowała mi przednia szyba i to do połowy a z reszty szyb musiałem po ścieraniu wody 6 razy wykręcić taką w miarę chłonną i dużą szmatkę
    myślę że niewiele poniżej 0,5l wody po wykręceniu szmatki by się nazbierało
    Cytat Napisał Siekier
    Wniosek moj jest taki ze niestety obieg powietrza w AR156 jest bardzo slaby i kazda nawet najmniejsza ilosc wilgoci bardzo dlugo utrzymuje sie wewnatrz kabiny - stad parujace szybki. Trzeba unikac wsiadania z mokrymi butami, trzepac ubranie ze sniegu itd. zeby bylo tej wilgoci jak najmniej.
    pozdrawiam!
    Tu chyba masz 100% rację bo jak nie byłem świadomy problemu to raz wsiadłem do samochodu nieco zdyszany bo kawałek biegłem, na polu padał deszcz i po 30 sekundach tak zaparowało że nie byłem w stanie nic dojrzeć przez tylną szybę i ratowało mnie tylko cofanie do lusterek.

Cytat Napisał Paweł156
    Cytat Napisał mrutyna
    a jaki był powód takiego stanu rzeczy?? Bo przecież mokro nie zrobiło się tam z niczego...
    włsnie dlatego zapytałem bo miałem podobnie
    tzn jesli masz wode pod wykładziną to nie z dywaników czy z auto popowodziowego ale z nieszczelności powozia. Tez tak miałem i niestety trzeba było rozebrać całą podłogę, wyciągnąć fotele wszystko wyczyscic z brudu i rdzy :/ i zabezpieczyc, barankiem jesli dobrze pamietam. Woda tez pewnie masz w progach, pewnie tylko w lewym, dostaje sie tam albo przez łączenie nadkola z progiem albo przez tylnie nadkole. Jesli to jest to to radze Ci sie tym zająć w miare szybko i zabezpieczyć auto z wewnątrz i zewnątrz podłoge. Taka wada modeli z początku produkcji, choć nie we wszystkich to występuje.
    Mam nadzieję iż nie będzie aż tak tragicznie i okaże się że to wężyk od klimy, ale w sobotę 25.XI się tym zajmę. Przeglądnę wszystko i napiszę co zrobiłem i jaka była przyczyna takiego stanu rzeczy - o ile uda mi się ją znaleźć

tym czasem pozdrawiam wszystkich serdecznie dziękuję za cenne i bardzo pomocne rady.
    Byłbym wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania jeszcze w tym poście.

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał mrutyna
    właśnie nie wymieniłem ale podobno jest on niedawno zmieniany <---- wymienię go w przyszłym tygodniu a orientuje się ktoś ile takie coś może kosztować i czy ten filtr jest jakiś uniwersalny do AR156 czy trzeba jakiś konkretny model i symbol
    Filtr MANN'a (chyba tak sie nazywa ten producent - jezeli pomylilem to niech ktos poprawi bo wczesnie rano jest i jeszce spie ) zz aktywnym weglem kosztowal chyba jezeli dobrze pamietam 70 PLN. Popytaj w sklepach sieci FOTA - tam kupowalem - siec jest ogolnopolska.

Cytat Napisał mrutyna
    a gdzie jest ten skraplacz i gdzie są te odpływy z podszybia, jak widać to po zdemontowaniu tej plastikowej osłony to ok ale jak jakoś schowane to w jakiej "okolicy" tego szukać??
    Skraplacz generalnie masz pod maska - dlatego troche sie zdziwilem ze koledzy pisza ze ujscie wody z niego jest gdzies w okolicach kabiny ale moze tak jest - nie spieram sie bo nie wiem. W kazdym razie ujscia wody z podszybia sa przeplecione z tej glownej grodzi o komory silnika - w postaci dwoch plastikowych rurek. Jedna osoba mus lac wode w podszybie - spokojnym strumieniem a druga patrzec gdzie leci woda (bo inaczej nie dojrzysz) i udrożnic te rurki - w moich bylo pelno zgniłych lisci, igieł z drzew, piachu itd.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Siekier
    Skraplacz generalnie masz pod maska - dlatego troche sie zdziwilem ze koledzy pisza ze ujscie wody z niego jest gdzies w okolicach kabiny ale moze tak jest - nie spieram sie bo nie wiem. W kazdym razie ujscia wody z podszybia sa przeplecione z tej glownej grodzi o komory silnika - w postaci dwoch plastikowych rurek. Jedna osoba mus lac wode w podszybie - spokojnym strumieniem a druga patrzec gdzie leci woda (bo inaczej nie dojrzysz) i udrożnic te rurki - w moich bylo pelno zgniłych lisci, igieł z drzew, piachu itd.
    muszę to też sprawdzić w takim układzie...
    a orientuje się może ktoś w jakich okolicach w samochodzie szukać tej rurki odprowadzającej wodę z klimatyzacji?? Też jest gdzieś "ukryta" czy po zdemontowaniu wykładziny powinienem ja bez problemu znaleźć?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Witam
    Ze skraplacza.... ?
    Wg mnie - to raczej jest to pomyłka. Woda w kabinie pojawić się może ale z parownika klimatyzacji
    Myślę, że po prostu ktoś się pomylił w opisie - ale na myśli maiał wode pojaiwającą się podczas schładzania powietrza na zewnętrznej stronie parownika (wymiennika). Ta woda normalnie odprowadzana jest węzykiem na zewnątrz auta.
    wal_kon

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wal_kon
    Witam
    Ze skraplacza.... ?
    Wg mnie - to raczej jest to pomyłka. Woda w kabinie pojawić się może ale z parownika klimatyzacji
    Myślę, że po prostu ktoś się pomylił w opisie - ale na myśli maiał wode pojaiwającą się podczas schładzania powietrza na zewnętrznej stronie parownika (wymiennika). Ta woda normalnie odprowadzana jest węzykiem na zewnątrz auta.
    tylko gdzie jest ten wężyk?
    a filtr kabinowy może być taki to AR 156 1,9JTD 1998r.
    http://www.allegro.pl/item267572252_..._roku2002.html

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał wal_kon
    no wlasnie - tez mi sie to dziwne wydalo.

Cytat Napisał mrutyna
    a filtr kabinowy może być taki to AR 156 1,9JTD 1998r.
    http://www.allegro.pl/ite...o_roku2002.html
    Tak - wyglada na to ze taki moze byc.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

mrutyna,
    Tak to chyba taki

O ile pamietam to jest identyczny jak w Fiacie Marea / Brava
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Macie racje panowie SKRAPLACZ to nic innego jak chłodnica klimy, natomiast parownik to ta rzecz na, której po zewnetrznej stronie, a wewnątrz plastykowej obudowy przy dobrze działającej klimatyzacji odkłada sie lód, z tej obudowy wychodzi wężyk, który przeważnie przechodzi przez grodź i wystaje na zewnątrz auta, żeby topniejący lód wypłynął na zewnątrz, a nie do wewnątrz jak wypływał mi w Hondzie, a być może u kolegi mrutyna.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Panowie wiec powrót do tematu chwilę temu omawianego.
    Temat nieco zardzewiał przez śnieg który pojawił się za oknami w małopolskich rejonach ale już nieco śnieg stopniał a wiec tym samym zabrałem się za szukanie problemu parujących szyb i sprawa ma się tak:
    wczoraj zdemontowałem pół samochodu, odkręciłem fotel, tunel środkowy, zdemontowałem listwy na progach i po dokładnych oględzinach co sie okazuje, wszystko z przodu kokpitu jest suche, wilgoć pojawia sie tylko i wyłącznie pod dywanikami.... i teraz moje pytanie:
    1. Skoro w każdym innym miejscu jest sucho a wilgoć pojawia się centralnie pod dywanikiem to oznacza iż samochód ma jakąś nieszczelność w podłodze?
    2. Jeśli ma nieszczelność to czy mogę wjechać nim na kanał ewentualnie dźwignąć i wyczyścić w danym miejscu podwozie a później "zaprawić" to takim smarowidłem do konserwacji?? no chyba że moim oczom ukazała by się dziura która ewidentnie trzeba było by zaspawać albo coś
    :twisted: :twisted: :twisted:
    proszę pomóżcie i już nie będę męczył w tym temacie.
    z góry dzięki

grzelutek
    Gość

Domyślnie

A dywanik sprawdziłeś :?: Może jest przetarty w jednym miejscu i cała woda z butów wali pod dywanik na wykładzinę,i w tym miejscu jest wilgoć :|?: