Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: Problem z hamulcami od GTA. Zaciski same się zaciskają i puszczają. Jaka przyczyny?

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kecaj77 Zobacz post
    Właśnie wczoraj tak sprawdziłem i mam wrażenie, że tylne też trzymają. To w takim razie możliwe, że to serwo. Ale przed montażem wszystko było OK, czy można uszkodzić serwo podczas montażu hamulców? No i teraz, czy to można jakoś naprawić, czy trzeba wymieniać serwo?
    Pozdro
    Ja myśle że samo serwo jest u Ciebie sprawne, wyłącz silnik, popompuj pedałem aż zrobi się twardy , trzymaj cały czas noge na pedale, potem uruchom silnik i pedał powinien sie zrobić miękki. Ja na twoim miejscu bym wkręcił troche popychacz w serwie, to chyba jest winowajca, ja miałem to samo, roboty z tym dużo nie ma:
    Wyciągasz akumulator, odkręcasz pompe hamulcową od serwa, odchylasz ją na bok tak żeby nie przeszkadzała i w środku serwa widać będzie popychacz. Następnie blokujesz pedał hamulca czymś tak aby był cały czas wciśnięty, popychacz "wyjdzie" bliżej, Musisz zablokować mocno kombinerkami pręt tak aby się nie obracał i wkręcasz nakrętkę regulującą kilka obrotów. potem składasz wszystko do kupy, nie trzeba ingerować w hydraulike.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Właśnie wczoraj tak sprawdziłem i mam wrażenie, że tylne też trzymają. To w takim razie możliwe, że to serwo. Ale przed montażem wszystko było OK, czy można uszkodzić serwo podczas montażu hamulców? No i teraz, czy to można jakoś naprawić, czy trzeba wymieniać serwo?

Mam jeszcze pytanie, żeby nie zaczynać nowego wątku, bo po montażu amortyzatorów Bilstein B8, jeden amortyzator się uszkodził. Dlatego mechanik założył znowu seryjne i mam teraz z tyłu B8, a z przodu serie. Mechanik twierdzi, że to wina amortyzatora, ja reklamowałem go i w odpowiedzi dostałem, że wina montującego, który uszkodził gwint.
    Ja mam jeszcze małe doświadczenie w sprawach mechanicznych więc nie chce tu wysuwać wniosków.

Tu są fotki uszkodzenia i moje pytanie jest jak Wy uważacie?

Pozdro
    1. Raczej do wymiany. Podczas wymiany nie można uszkodzić, ale nieumiejętnie odpowietrzając jak najbardziej.

2. To mi wygląda na zastosowanie nakrętki o innym skoku gwintu niż na amortyzatorze.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

kecaj77
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Zerwał gwint używając bez głowy klucza pneumatycznego.
    Cytat Napisał rafal_n5 Zobacz post
    widać po gwincie że ewidentnie krzywo wkręcona nakrętka na gwint amortyzatora pewnie przy użyciu pneumata tak jak kolega wyżej napisał więc wina leży po stronie mechanika.niech teraz kupi nowy
    Cytat Napisał Pablo. Zobacz post
    1. Raczej do wymiany. Podczas wymiany nie można uszkodzić, ale nieumiejętnie odpowietrzając jak najbardziej.

2. To mi wygląda na zastosowanie nakrętki o innym skoku gwintu niż na amortyzatorze.
    Dzięki Panowie za odpowiedź, tak samo mi powiedział zaprzyjaźniony mechanik, że to przez pośpiech i użycie klucza pneumatycznego, ale nie chciałem nic sugerować Ogólnie mechanik, który montował twierdzi, że wszystko było robione na spokojnie i z odpowiednim momentem, a gwint się uszkodził przy odkręcaniu... No nie wiem, czy to prawda, czy jednak zawalił trochę z tym amorem, a teraz się głupio przyznać. Pewnie bym uwierzył, ale jeszcze te hamulce dochodzą(w sensie nie działają tak jak powinny i możliwe, że uszkodzone serwo) więc zaczynam podejrzewać, że jednak ten amor sam z siebie się nie zepsuł

Cytat Napisał Keeperek Zobacz post
    Ja myśle że samo serwo jest u Ciebie sprawne, wyłącz silnik, popompuj pedałem aż zrobi się twardy , trzymaj cały czas noge na pedale, potem uruchom silnik i pedał powinien sie zrobić miękki. Ja na twoim miejscu bym wkręcił troche popychacz w serwie, to chyba jest winowajca, ja miałem to samo, roboty z tym dużo nie ma:
    Wyciągasz akumulator, odkręcasz pompe hamulcową od serwa, odchylasz ją na bok tak żeby nie przeszkadzała i w środku serwa widać będzie popychacz. Następnie blokujesz pedał hamulca czymś tak aby był cały czas wciśnięty, popychacz "wyjdzie" bliżej, Musisz zablokować mocno kombinerkami pręt tak aby się nie obracał i wkręcasz nakrętkę regulującą kilka obrotów. potem składasz wszystko do kupy, nie trzeba ingerować w hydraulike.
    Dzięki za opis, jutro się za to zabiorę z rana Zdam recenzję, czy coś pomogło.

Pozdro dla Wszystkich.

kecaj77
    Gość

Domyślnie

Kolego Keeperek dzięki wielkie, zrobiłem wczoraj wszystko tak jak pisałeś no i nie trzymają już te hamulce Teraz jazda to sama przyjemność, szkoda, że wcześniej się za to nie zabrałem, bo chyba już mi o tym pisałeś, ale ja ciągle jak głupek liczyłem, że to się ułoży. Zaoszczędziłbym pewnie z 400zł na paliwie, bo tak to zrobiłem 2000km z tym problemem. Dlatego jeszcze raz wielkie dzięki ale żeby nie było zbyt pięknie to teraz cały czas mi się palą światła stopu, jednak zaraz się za to zabiorę, może coś czujnik się przestawił.

Wracając do hamulców, to nie było też tak łatwo, bo w 2,4 jest dużo mniej miejsca niż 1,9 więc sporo gimnastyki było, żeby się dostać do serwa, no i przeliczyłem się czasowo więc musiałem od ojca pożyczyć auto i jechać na uczelnie, pisze dopiero dzisiaj, bo chciałem sprawdzić na dłuższej trasie no i wszystko gra, no poza tym stopem i tym, że mnie lekko ściąga przy hamowaniu na prawo, ale to może przez jakieś nierównomierne zużycie lub coś, może się ułoży, jak nie to będę kombinował

Pozdro

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Kolego Keeperek dzięki wielkie, zrobiłem wczoraj wszystko tak jak pisałeś no i nie trzymają już te hamulce Teraz jazda to sama przyjemność, szkoda, że wcześniej się za to nie zabrałem, bo chyba już mi o tym pisałeś, ale ja ciągle jak głupek liczyłem, że to się ułoży. Zaoszczędziłbym pewnie z 400zł na paliwie, bo tak to zrobiłem 2000km z tym problemem. Dlatego jeszcze raz wielkie dzięki ale żeby nie było zbyt pięknie to teraz cały czas mi się palą światła stopu, jednak zaraz się za to zabiorę, może coś czujnik się przestawił.

Wracając do hamulców, to nie było też tak łatwo, bo w 2,4 jest dużo mniej miejsca niż 1,9 więc sporo gimnastyki było, żeby się dostać do serwa, no i przeliczyłem się czasowo więc musiałem od ojca pożyczyć auto i jechać na uczelnie, pisze dopiero dzisiaj, bo chciałem sprawdzić na dłuższej trasie no i wszystko gra, no poza tym stopem i tym, że mnie lekko ściąga przy hamowaniu na prawo, ale to może przez jakieś nierównomierne zużycie lub coś, może się ułoży, jak nie to będę kombinował

Pozdro
    Światłem stopu sie nie przejmuj. Prosta naprawa zajrzyj nad pedał hamulca, jest tam włącznik, trzeba go wyciągnąć (odpiąć wtyczke i przekrecic cały włącznik i wyciągnąć do góry). Wychodzi z niego taki biały bolec, trzeba go wyregulować (wcisnąć mocno lub pociągnąć do siebie) jak wymontujesz to zczaisz o co chodzi. A z tym ściąganiem auta to nie wiadomo, może przypaliłeś troche klocki albo co.. zobacz jak wyglądają tarcze, czy każda z nich jest już dobrze przetarta bo ewidentnie któreś koło słabiej hamuje
    Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 29-10-2010 o 15:03