specjalnych testów nie robiłem, własnie nie sprawdzałem bo nie mam ja, mam je 5 miesiecy i nie wiem kiedy był zmieniany.
specjalnych testów nie robiłem, własnie nie sprawdzałem bo nie mam ja, mam je 5 miesiecy i nie wiem kiedy był zmieniany.
Trochę wróce do tematu. Nie wiem czy wszystko jest w porządku ale wracając dziś z gór przy minusowej temperaturze wskaźnik temp. silnika był jak na zdjęcie a czasem w połowie pomiędzy 50 a 80. Dodam że cały czas włączona jest dmuchawa na szyby na max temp i 2-3 biegu. Termostat ma rok, założony jest Vernet. Problem pojawił się po tym jak nie dopilnowałem poziomu płynu chłodzącego. Po dolaniu na właściwy poziomu lepiej odparowują szyby. Czy ta temp jest dobra czy za mała, spalanie w normie.
Lesio, nie masz się czym przejmować, jeśli to było w trasie przy niskich temperaturach to luzik :wink: , bardziej bym się przejmował,że nie dojade do stacji benzynowejNapisał Lesio
![]()
Pozdrawiam Tiga
No właśnie to jest mój wskaźnik poziomu benzyny, zrobiłem jeszcze z takimi wskazaniami 50 km, w sumie nie jeżdże na wskaźnik tylko na km. :mrgreen:Napisał Tiga
ja będę musiał zmienić termostat bo temperatura dość niska jest po zrobieniu nawet 60-80km jest w okolicy 70 stopni a 50 łapie po około 10km
Amor patriae nostra lex
Była 155 1,8 TS
Była 156 SW 1,8 TS
Jest 166 2,0 TS
Lesio moja wskazuje tyle samo albo mm nizej, nie wiem czy to jest poprawnie, ksiazkowo nie jest bo powinno byc kolo 86. a Wczesniej zanim nie dopilnowales plynu to grzal sie lepiej? np w tamta zime? mam tez inne pytanie. zauwazylem ze nie mam linki przy termostacie od ssania czy wy tez tak macie? Ci co maja 1.9TD?
Jeśli chodzi o wskazania temperatury mam to samo i niedawno zakupiłem termostat, gdyż uznałem, że jest coś nie tak. Jednak dmuchawa u mnie się nie włącza!Napisał Lesio
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Witam
a wiec w dniu dzisiejszym dokonalem wymiany termostatu w swojej Alfie.
koszt termostatu 145 zl + 5 litrow Petrygo + opaski zaciskowe jakies 5 zeta.
Przed wymiana temperatura na wskazniku dochodzila tak do srodkowej kreski ( okolo 70 stopni)
Po wymianie i odpowietrzeniu ukladu na wskazniku ladne 90 stopni![]()
i tyle ma byc
w autku wkoncu jest cieplo hmm![]()
![]()
![]()
90 czy 80, bo 90 to trochę za dużo chyba jak na terazNapisał jacek1968
ja tak miałem wymieniłem termostat i jest 8 dyszek jak sie patrzy . pewnie w aucie tez masz nie za ciepło co .Napisał Lesio
[IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym
![]()