Taka gierka słowna, dla rozluźnienia atmosfery. Bo jednak da się bez bv ale z nim lepiej, więc jest potrzebny.
Taka gierka słowna, dla rozluźnienia atmosfery. Bo jednak da się bez bv ale z nim lepiej, więc jest potrzebny.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Jeżeli masz silnik benzynowy z turbiną to na pewno masz zawór upustowy tylko o tym nie wiesz. Dlatego bo nie świszcze a po drugie wygląda jak zwykły trójnik na stronie wysokiego ciśnienia z powrotem do strony niskiego ciśnienia. Więc nic nie musicie dokupywać.
Porównanie do nagłego gaszenia silnika stąd, że wtedy też następuje nagły zanik filmu olejowego i przyspieszone zużycie łożysk ślizgowych.
http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)
Nie osłabiaj mnie.... poczytaj co to jest film olejowy i jakie są warunki jego powstania.....
Rozumiem że potrafisz wykrzesać z neta jakieś przypadki bez zaworu upustowego (pomimo że chyba wszystkie europejskie TB bez zmiennej geometrii łopatek to mają-oczywiście fabryczne) i chwała Ci za to ale nie obniżaj autorytetu (jakikolwiek by był) nie wiedząc jak powstaje i co to jest film olejowy.
Ale nie ważne, nudzi mnie ten spór. Ja widziałem dziesiątki aut TB i wszystkie mają zawór upustowy. Czy to audi, czy fiat, alfa, saab itd.
http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)
....bimski...... sprawiales wrazenie ze wiesz o czym piszesz ale wychodzi nato ze nie bardzo kasasz fabule.
Konsultuj swoje wypowiedzi z "wujkiem google" za nim sie wypowiesz. Wyglada na to ze nawet nie wiesz ze masz zawor upustowy o ile w ogole masz silnik TB....
EOT!
w końcu to mój watek ;p
stop wojnie polsko=polskiej :-)
Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38
Przyklaskujcie sobie dalej, bando teoretyków.Nawet nie potraficie poprzec swojej przebystrej tezy, która rąk ani nóg nie ma. Do tej pory, jako że sam go konstruowałem, byłem przekonany z czego złożony jest mój dolot, ale widocznie specjaliści z internetu wiedzą lepiej. Z Wami nawet nie ma o czym dyskutowac, ale jak się dwóch mądrali dobierze to zaraz trzeba 'zbesztac' gościa, bo jeździ bmw, co nie? ;]
Zapytam po raz ostatni. W wyniku czego i gdzie zanika Wam film olejowy bez zaworu upustowego? Jak nie odpowiecie, uznam Wasze zaczepki za bezpodstawne.Nie tłumaczcie mi czym ów film jest, bo wykażecie się ignorancją. Złożyliście kiedykolwiek jakiś silnik?
jak bez zaworu znika ....kolega marek230482![]()
...
Porównanie do nagłego gaszenia silnika stąd, że wtedy też następuje nagły zanik filmu olejowego i przyspieszone zużycie łożysk ślizgowych.
tu chodziło o to że jak po ostrej jeździe zgasisz silnik (nie czekając na to żeby turbo zleciało z obrotów) to w chwili zgaszenia odcinasz dopływ oleju do turbo gdy ono jest jeszcze na wysokich obrotach czego następstwem będzie niszczenie turbiny.
popraw mnie jeżeli się mylę