Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Temat: Żarówki w mojej alfie ! ! !

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfaradek146
    Mieszka w
    Wodzislaw Śląski
    Auto
    Alfa Romeo 146, 1,6 16V, TWIN SPARK

Domyślnie

Panowie wkladacie 100Watowe żarowki i jest lepiej OK ale na jaki czas jest to lepiej??temperatura niszczy odblyśnik bo lampy nie są przystosowane do takiej mocy i po pewnym czasie mniemam ze krotkim lampy znow świecą jak by chciały a nie mogły, i wkladanie mocniejszych zarowek juz nic niepomoże jak niemacie już odbłyśnika. kolega lesio dobrze napisał sprawdzić jakie napięcie jest na stykach i czy dobrze są lampy ustawione, druga sprawa podmien przekaźnik od światel z innym i sprawdź czy jest ten sam efekt, bo mogł sie przekaźnik nadpalić na stykach i dobrze nieprzewodzi stąd ciemniej swieci, swoją drogą przy zarowkach 100W przekaxnik dostał po du...ie i teraz napewno nadaje sie do wymiany. W starszych samochodach typu Golf II zasilanie reflektorów szło bezpośrednio z wlącznika i po pewnym czasie na stykach zarowek z 13V robiło 9,5~10V w naszych alfach tego nie ma bo zasilanie idzie juz przez przekaźnik ale on może być winowajcą.
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał SocikZero4 Zobacz post
    Ja cie bardzo dobrze rozumiem i masz racje. a instalacja cala sprawdzona (tata ma warsztat elektromechaniczny) lampy wymienione na nowki z TYC'a wiec nie wiem w czym tkwi problem. wrzucilem 100w bo lepiej swieca. i zalezy co dla kogo znaczy dobre swiatlo. wiem ze moje autko ma juz 15 lat i nie narzekam tylko mowie ze wrzucilem mocniejsze i jest lepiej niz bylo.
    W takim razie instalacja była źle sprawdzona.Możesz mieć zastrzeżenia do mijania ale na pewno jazda na długich która nikomu jadącemu z przeciwka nie przeszkadza(a tak piszesz) to zjawisko.Jest to 100% dowód że jest problem z zasilaniem.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Tak czytam i czytam i dorzuce swoje 3 grosze.
    Po pierwsze sprawdziłbym kabelki idące od kostki na żarówke, u mnie były one w stanie opłakanym, poprzecierane, koszulki pozrywane,
    doskonale problemy z zasilaniem widać było po montażu hidów, kiedy to nowa przetwornica na tych kablach po prostu mrygała, spadki napięcia itd, pomimo ze ładowanie idealne,
    Wszystko rochodziło się o połamane koszulki kabelków, wymieniłem je, zamontowałem nowe, wszystko ok nic nie mryga, nie ma spadków napięcia.
    Co do odbłyśników, robilem sobie lampy pseudo GTA, z czarnymi wkładami rozpędziłem sie za bardzo i pomalowałem część odbłyśnika od długich, mimo tego ze jest on czarny to i tak długie są zarypiste i nie ma szans zeby nie oslepiały, wiec przede wszystkim, zacząc od kabelków, później posprawdzać i przesmarować kostki, te przy lampie, u mnie tam zawsze pełno syfu jest, a dopiero później narzekać na złe swiatła, ja sam narzekałem włozylem hidy ( wielu powie ze oslepiam) tak oslepiam ale zdecydowanie mniej jak ludzie, którzy ustawiają sobie światła w niebo, zeby lepiej widzieć, jeżdzą jak choinka na wszystkich światłach jakich mają, a do tego nic nie widzą