Aleś odświeżył trupa
Ale dla porównania 147 JTD 16V 140KM po moim chipie 5-ty bieg 80-160 km/h![]()
Przepraszam za jakość..
http://www.dailymotion.com/video/x13...71642-007_auto
P.S.
W przeciwieństwie do box-a wiem co się w silniku dzieje.
Aleś odświeżył trupa
Ale dla porównania 147 JTD 16V 140KM po moim chipie 5-ty bieg 80-160 km/h![]()
Przepraszam za jakość..
http://www.dailymotion.com/video/x13...71642-007_auto
P.S.
W przeciwieństwie do box-a wiem co się w silniku dzieje.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
147 jest chyba lżejsza niż moja 156 SportWagon. I mam silnik tylko 1.9 8V 115KM, a porównując inne alfy jak moja, uważam że ten Box pomaga pomimo, że mam go ustawionego na bardzo średnie osiągi nie chciałem za mocno podbijać ciśnienia na listwie. Wiem jak chodzi alfa jak moja po chipie, różnica tak mała(prawie żadna), że szkoda, wywalać kasę bez innych zmian. JTD16V samo w sobie dużo lepsze niż 8V, szczególnie przy wyższych obrotach. Box podbija ciśnienia w pełnym zakresie obrotów, i nie wierzcie w bajki, że sprzęgło padnie bo moment idzie na 1000NM moment jest podbity w całym zakresie o np.10%, w chipie tak samo, podbija ciśnienie lub/i długość wtrysku, dodatkowo turbo mocniej dmucha, dzięki temu można więcej wydobyć bez dymienia( a te w przypadku boxa 1 kanałowego się pojawi gdy za dużo podlejesz ropką).
Nie jest to wielka różnica wagi.
Box-y po prostu przekłamują dane wysyłane do ECU. I to niektóre dane, bo mają wpływ tylko na te, które idą z czujników. Teraz masz taki Box przekłamujący wartość ciśnienia na listwie rail. A wiec dolewasz więcej paliwa. Jednak ECU widzi, że paliwa jest odpowiednio. Dobiera do tego ilość powietrza. Ale za małą. Zmniejsza się AFR, a to skutkuje podniesionym EGT. I efekt jest taki, ze upala najpierw turbinę, a potem powoli spływają tłoki. Oczywiście są limitery, które reagują na zwiększająca się temperaturę przez obniżenie ilości wtryskiwanego paliwa. No ale jak mają to zrobić jeśli Box cały czas fałszuje te wartości ? Dzieje się źle ale jak ECU ma na to zareagować jeśli wszystkie parametry docierające do niego są w normie ? Tymczasem tuner dobierze w mapach odpowiednią dawkę paliwa do powietrza i wszystko jest w odpowiednich granicach. Odpowiednio też zmodyfikuje pozostałe zależne mapy. Bo wiesz, że ECU wiele innych parametrów dobiera na podstawie ilości wtryskiwanego paliwa ? Jak podejrzewam, po tym co piszesz nawet nie zdajesz sobie sprawy ile jest map zależnych od tych wartości i jak dużo od niej zależy. Box to po prostu rozregulowanie pracy silnika i kontroli nad nim. A już wyjątkowo głupim pomysłem jest podbijanie ciśnienia w pełnym zakresie obrotów. Pomijając już zwiększone spalanie nawet na wolnych obrotach, bo przecież paliwa się leje więcej, a kończąc na ciągłym zwiększonym obciążeniu pompy HP, która w 115KM i tak nie jest demonem sprawności. A co z regulatorem ciśnienia na pompie, który w maksie jak dobrze pamiętam w 115KM ma 1400 bar ? Ile ten Box podbija ci tego ciśnienia ? Pewno nawet nie wiesz...
Box to śmieć. I niech nikt mi nie mówi, że są takie z super elektroniką... musieliby ta elektroniką symulować większość działań ECU.
Taka alfa jak masz ty po chipie zachowuje się zdecydowanie lepiej. Można osiągnąć zdecydowanie więcej w bezpiecznym zakresie niż za pomocą takiego dziadostwa.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Bardzo mądrze napisane! U nas w jest jedna 140 z boxem i jedna 140 ze zmienionym programem "po bożemu" i nie ma żadnego porównania![]()
No dobrze program jest lepszy to każdy przyzna, ale jeśli chodzi jedynie o lepszy moment w codziennej jeździe bez wygłupiania się to czy box polecacie?
Bez wygłupiania się program jest lepszy,bo o większy moment tutaj chodzi. Kolega @sdero wszystko wyjaśnił czym jest Box.
Z wygłupianiem się czy bez wygłupiania się wartości i tak są fałszowane. Osobiście, tak jak przypadkowych map ściągniętych z z netu Box-a bym nie założył. Lepiej już na serii jeździć.
Jeszcze dodam o dość ważnej sprawie jaka jest diagnostyka. Są box-y, które jest ciężko wypiąć. Wtedy diagnostyka za pomocą jakiegokolwiek narzędzia, a w tym i FES, MES jest mocno utrudniona lub wręcz nie możliwa jeśli musimy dowiedzieć się o zakres jaki jest przekłamywany przez Box.
1000 Nm i sprzęgło nie ślizga?? ciekawe gdzie i jak i z czego to sprzęgło, przyjmę chętnie cena nie gra roli. Mam to co w opisie i sprzęgło valeo nie ślizga po wymianie przez pół roku, potem odmawia tarcia i ntrzeba delikatnie z gazem. chip pewnie u niemcowni był robiony bo auto z niemiec sprowadzone. W innych tematach też było pisane i Cinek chyba też pisał ze 400 Nm na fabryczne sprzęgło to maks, to ja sie pytam gdzie jak taki bost daje do 1kMn ma to sens, bost to jest zarzynanie silnika, to jak wypicie 5 red buli na raz
- - - Updated - - -
A tak na ścisłość jak gdzieś na forum vi Dabliu czytałem to elastyczność sprawdza sie na IV biegu 60-100 a na V biegu 80_120 kM/h
Spokojnie, te 1000 Nm, to kolega tak w przenośni napisał
Na fabrycznym sprzęgle przyjmuje się aby nie przekraczać 400 Nm przy 2000 obrotów. Gdy utrzymasz się przy 2000 obrotów poniżej tej wartości i maksa dasz sobie wyżej, to nic się nie dzieje. Z resztą z doświadczenia wiem, że 420 Nm przy 2000 obr. nie stanowi problemu nawet dla sprzęgieł z przebiegiem 180 kkm. Oczywiście jest sprzęgło i sprzęgło. Jen ma zajeżdżone już przy 50 kkm, a inny ma w bardzo dobrym stanie przy 250 kkm. Jeszcze zauważcie, że np. w 16V ten sam zestaw sprzęgła jest stosowany w 166 2.4 175KM 20V (2003), gdzie moment fabryczny to 385 Mn przy 2000 obr., a przecież nie produkuje się takich części "na styk".
Odnośnie wartości prędkości do pomiaru elastyczności, to przedziały umowne. Przyjęło się że jest to 60-120, 80-120, 80-160 w przedziale biegów 4 i 5. Nie mniej z punktu widzenia użytkownika są to wartości ważniejsze niż 0-100.